Temperatura: wpływ na rośliny - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Temperatura: wpływ na rośliny

Liczba wyświetleń: 2506·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 paź 2014, 19:08 Temperatura: wpływ na rośliny  (#1)  

Z tego co czytam to ogromna większość roślin lubi zakresy temperatur 22 do 26 st. Celcjusza.

Ja w swoim zbiorniku cały czas mam 27, czasem pod koniec dnia nawet 28. Oczywiście moje akwaria nigdy grzałki nie widziały. Nie wiem jaki to ma wpływ ale o te 2-3 stopnie temperatura podniosła się od czas zainstalowania reaktora. Światło też nie mam jakieś masakry bo 0,7 w/l i świece 9 godzin dziennie.

Mam gdzieś wentylatorek którym latem z powodzeniem chłodze akwariu, tylko pytanie czy warto to robic teraz? Czy rosliny lepiej rosna w niższych temperaturach niz te moje 27-28 ? czy raczej nie ma to wpływu ?

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Zależy jakie masz gatunki, jak byś miał jakieś krajowe jak hottonia to by wolały niższą temperaturę ( ale że wolały nie znaczy ze zaraz sie rozpuszczą bo niektóre krajowe jak rogatek nic nie ruszy) ale rosliny tropikalne raczej wszystkie jakie znam spokojnie dadzą radę.

Pethro

weder Gdynia
W mojej ocenie w lato gdy temperaturę w zbiorniku mam 28 do 30 wyraźnie widzę, że rośliny rosną słabiej. Najlepiej rośliny rosną w temperaturze 25 stopni Celsjusza.
W zbiorniku w którym mam mchy jest jeszcze gorzej, wyraźnie zbiornik siada. Mchy najlepiej rosną mi gdy w zbiorniku mam 23C do 24C

Jest jeszcze jeden argument który mówi za tym aby temperaturę mieć niższą, glony.
W zimniejszej wodzie znacznie wolniej się rozwijają.

Na tym filmie jest wzmianka o tym o co pytasz.

https://www.youtube.com/watch?v=JlcdSgyD4cs
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
czyli jednym słowem, lepiej mniej niż więcej. Od jutra niestety włącze więc wiatrak. niestety - bo głośno chodzi i przy jego pracy ciągłej (5-6 godz) przynajmniej 1 raz na 2 dni 2.5 litra wody muszę dolewać

marlowe

maciekkr Kraków
Na Twoim miejscu pierwsze co bym zrobił to zmierzył temperaturę jakimś innym termometrem. Dziwna sprawa, że pod koniec października masz w akwarium temperaturę 27-28 stopni. W mieszkaniu pewnie masz 20-22 stopnie i nie sądzę żeby oświetlenie aż tyle podbijało temperaturę. W moim akwarium w upalne dni przed wyrzuceniem pokrywy przy 2 świetlówkach miałem max 27 stopni ale to było w lato. Teraz temperatura wody waha między 23 a 24 stopnie bez żadnej grzałki.
Nie rozumiem zupełnie skoku temperatury po założeniu reaktora. Raczej jest to zbieg okoliczności, bo niby jaki wpływ ma reaktor na temperaturę?

maciekkr
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

Tylko mowa tu o 27-28*C taka temp. mam w lato i nic złego się z mchami ani innymi roslinami nie dzieje. Może w zime urosną lepiej ale do 28*C raczej nic z roslin tropikalnych nie zdechnie od samej temp.

Pethro

w mieszkaniu mam 24 stopnie a w akwarium 27-28 i to teraz, dzis, wczoraj i pewnie jutro bedzie to samo. termometr sprawdzony i to wielokrotnie, sam nie wiem skąd taka temperatura, wiatrak dzis chodził 6 godzin i zbił do 24 stopni

coś kiedyś mi się obiło o uszy że reaktor może podwyższyc temperature, ale w jaki sposób ?? nie mam pojęcia

marlowe

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 428
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1627
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 752005
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1618
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9120
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25810
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
20240220_151635 (1).jpg

rosliny INVITAL

waldimaszewski w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7148
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital. Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll: Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1388
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2715
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1563
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Statystyki

Ten temat przegląda 325 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570998
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 324 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.