Przerobiona pokrywa - problem z rozmieszczeniem świetłowek - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Przerobiona pokrywa - problem z rozmieszczeniem świetłowek

Liczba wyświetleń: 1871·Odpowiedzi: 6
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
kajorek Kraków
Witam,

tak jak w tytule, mam problem z oświetleniem. Akwarium 300l (120x50x50), wszystko w zasadzie skompletowane; do tej pory wydawało mi się, że przerobiona pokrywa oświetleniowa, którą odziedziczyłem po poprzednim właścicielu będzie OK, jednak dopiero po wstępnej przymiarce zauważyłem problem z układem świetlówek.

Jest dokładnie na odwrót, niż bym sobie tego życzył, ale obrócenie klapy nie zdaje egzaminu ze względu na brak otworów na węże kable itd i w ogóle miejsca na te otwory. Tym samym z przodu wiszą mi dwie T5 54W (w postaci grolux i aquastar miały planowo oświetlać tył), a dwie 30W T8 (kupione wcześniej - Sylvanie 865) są na środku i powiedzmy z tyłu, tak jak na zdjęciu.

Roślin chcę mieć dużo, w tym coś wysokiego, czerwonego z tyłu. Zastanawiam się czy w takim układzie warto próbować z tą pokrywą, czy ew. dalej ją przerabiać (tutaj manewry są już ograniczone ze względu na miejsce i jakość plastiku) czy olać to i szukać czegoś lepszego, może jakiejś belki używki.

Może zmienić świetlówki T8 z 865 na Grolux i Aquastar i kupic 2x T5 54W Aquastar 105 cm i zostawić tak jak są, tyle tylko że przód będzie znacznie mocniej oświetlony niż tył.

Może ktoś ma jakiś pomysł.

Pozdrawiam
Łukasz
Załączniki
IMGP1413.JPG
przerobiona pokrywa - najmocniejsze świetłowki T5 54W są niestety z przodu

kajorek
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moim skromnym zdaniem, tych świetlówek jest naprawdę dużo i myślę, że światła będzie naprawdę wystarczająco.
Uważam, że nie powinieneś martwić się na zapas i najpierw załóż zbiornik według swojego pomysłu i wtedy zobaczysz czy rośliny będą rosły tak jak trzeba.
Podstawowe objawy braku odpowiedniego naświetlenia u roślin to wydłużenie międzywęźli (odcinków łodyg pomiędzy liśćmi), a u tych o barwnych liściach - utrata barwy, czyli pozielenienie liści. Jeżeli okaże się że Twoje rośliny zaczną w ten sposób rosnąć będzie to oznaczać niedostatki promieni świetlnych i dopiero wtedy będziesz miał się czym martwić.
Z modyfikacją poczekaj na efekty obecnego stanu oświetlenia.

Agnieszka19

witam podczepiam sie pod temat. mam swietlowki groluxa i aquastar 45w . mam zamiar kupic 2 swietlowki t8 30 oraz 2 t5 39w . mam akwarium 300 litrowe. pytanie do doswiadczonych akwarystow. jakie kupic barwy swietlowek zeby dobrze rosly rosliny i jak je umiescic kolejnosci w pokrywie? slyszal ktos moze o swietlowkach ikoli t8 30w?

tede99
Ranga: Poznaje temat

kajorek Kraków
udało mi się zamienić tę pokrywę na aluminiową belkę 4x54 i teraz dopiero widzę, jak blisko siebie są umieszczone świetlówki, słowem kolejność świetlówek może mieć tylko marginalne znaczenie;

często używany zestaw to grolux + aquastar + ew. sylvania 865 i w tej kolejności patrząc od końca

kajorek

Miasto: Kraków

dadors Iława
Agnieszka19 dobrze pisze.
No ale cóż,zrobiłeś jak chciałeś :wink:

dadors
Ranga: Znający temat

Miasto: Iława

rosliny dobrze by rosly jakbym mial 4 swielowki groluxa 1 aqua star i jedna biala? czy bylby wysyp glonów:d?

tede99
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Glony jak to glony i też fotosyntetyzują jak masz odpowiednie światło dla roślin one także będą rosły. Problemy z inwazją glonów pojawiają się zazwyczaj wtedy, gdy coś jest nie tak ze składem chemicznym wody ale to jest opisywane w innym dziale forum. :)

W walce z zielonymi glonami polecam młode glonojady. 8)

Agnieszka19

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

459105417_523573163587761_8334099609413252757_n.jpg

Skylight problem

Sigi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 13643
Witajcie, dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje. Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie... Co mogę zrobić by np. manua...
pled_software_date.JPG

TC420 - Problem

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 17952
Czy, któryś z kolegów miał następujący problem: 1. Utworzyłem kilka modów i wgrałem na TC, 2. Czasami TC samoczynnie zmieniał mod z jednego na drugi, 3. Usunąłem wszystkie mody i wgrałem tylko JEDEN ...
20220129_212533.jpg

Problem z tłem

z.krzysztof w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5005
Witam Mam problem z tłem. Folia samoprzylepna, kleiłem spryskując wodą z odrobinką płynu do naczyń. Woda Ok 350 ml i dwie krople płynu. Teraz pod tłem są białe smugi i plamy. Czy to zniknie ... czy da...

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3383
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Skylight FOQAL FXS.15 H Problem z lampą

arcwarden w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2948
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki 1A 2A 3A 1B 2B 3B 1C 2C 3C 1D 2D 3D 1...

Problem z lampami Skylight Hyperbar

korben28 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3541
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...

Pokrywa Aquastel - porada

Ucek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4124
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać. Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...

Problem z ustawieniem akwarium

Makrela19051927 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3454
Witam wszystkich Zacznę od tego Mam 100l akwarium filtr ultramax 1000 Oświetlenie od kilku dni chihiros wrgb2 Do tej pory zwykła pokrywa nic szczególnego. Dosłownie kilka zwykłych roślin jak waliste...

Dwie lampy SKYLIGHT Hyperspot M problem

Piteraqua w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3665
Witam jestem posiadaczem dwóch lamp Hyperspot M plus sterownik i dwa suporty podłączyłem jak instrukcja kazała ( zgodnie z oznaczeniami kabli). Lampy działają ustawione na 100% wschody i zachody. P...

Pokrywa i oświetlenie do akwarium 60 l

kajper w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8624
Witam Zawasze chciałem mieć akwarium ale zawsze było jakieś ale ....... Zamówiłem 60*30*36 na dobry początek. Spodobała mi się pokrywa z oświetleniem - Pokrywa aluminiowa AQUASTEL prosta LED (60x30cm ...

Statystyki

Ten temat przegląda 256 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 255 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.