Nurzańców i strzałek nie sadzimy z kryptokorynami! MAYLAND - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nurzańców i strzałek nie sadzimy z kryptokorynami! MAYLAND

Liczba wyświetleń: 3200·Odpowiedzi: 7
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:
Witam,
W książce "Moje AKWARIUM" - Hans J. Mayland jest 2 razy podkreślane, że strzałek i nurzańców nie zestawiamy (nie sadzimy) razem z kryptokorynami. Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego :?: Szukałem, nic nie znalazłem, wymagania roślin raczej nie kolidują ze sobą - czy jestem w błędzie?
pozdrawiam

jeremiasz
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Przeszukaj Serwis pod kątem słowa "allelopatia".
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Dziwne... 20 lat temu, gdy miałem akwarium, które teraz by się nazywało LT, miałem pamiętam 3 gatunki roślin: nurzańce, cryptocoryny i rogatka.
akwarium miało 50 cm wysokości, nurzańce rosły po 60 cm, crypty miały jeszcze dłuższe liście - pięknie karbowane i soczyście zielone. Rośliny rozrastały i mnożyły się w tempie szalonym. Trzeba było co miesiąc/dwa pół wiadra zielska wywalać. Ja myślę, że alleopatia może w dużej mierze zależeć od samych warunków. Jeśli warunki są OK dla obu gatunków, nie "walczą" ze sobą.

rrosi
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie też zawsze są te 2 grupy roślin razem, mam kryptokoryne wendta która robi mi za "zapchaj dziurę" praktycznie od początku od pierwszego akwarium i w zestawieniu z mnóstwem różnych echinodorusów zawsze nie było problemów. Może ta alleopatia by zadziałała gdyby w kępę zwartek dać echinodorusa ale w innym przypadku chyba można to pominąć.

Pethro

Anonim 35279
Moim zdaniem nie prawda. Jak widać u mnie krypto rośnie wśród strzałek (sagitaria) i ma się bardzo dobrze.

Anonim 35279

Podobno korzenie zwartek mogą wydzielać substancję która oddziałuje negatywnie na korzenie innych roślin. Czy akurat nurzańce są na nią bardziej wyczulone to nie wiem. Może też nie kazda zwartka wydziela mocną lub dużą ilość tej "trucizny". Generalnie wszystkie przez Ciebie wymienione gatunki są mało problemowe i raczej nie ma problemu z ich koegzystencją.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

victus Żórawina/Wrocław
U mnie też się to nie sprawdzało. Żabienice rosły sobie w zgodzie z zwartkami.

victus

Miasto: Żórawina/Wrocław

Dzięki za zainteresowanie, mała ciekawostka jest taka, że kilka stron dalej w przykładowym zestawieniu roślin w akwarium są razem nurzańce z cryptokoryną. Oczywiście jest wiele akwa w których rosną te gatunki razem i wszystko jest dobrze.

jeremiasz

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Dlaczego rośliny nie bąblują?

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 44143
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7745
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
IMG_20170309_200146.jpeg

Rośliny nie pobierają pierwiastków

baturka w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6413
Witam Jak w temacie, od jakiegoś czasu zauważyłem że rośliny nie pobierają nawozów postanowiłem to sprawdzić i przez tydzień nic nie wlewałem i ku mojemu zdziwieniu stężenia pierwiastków stoją w miejs...
YouTube

Jak pielęgnować akwarium. To wcale nie jest takie trudne.

Luckyaquarium w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7113
Zapraszam do obejrzenia jak wygląda pielęgnacja mojego akwarium roślinnego.

Coś nie tak z Eleocharis Parvula

wojtekszuminski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 16598
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...

Zielona woda w akwarium - co jest nie tak?

kirmik1 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 23141
Akwarium start 16 Luty 2017 80x40x50 160l Podłoże aqua el advanced soil 2x8L Oświetlenie Aqua el. Leddy tube Plant 16 W x 2szt oraz Aqua el sunny 16 W x 2szt Dwa filtry kubełkowe Tetra EX 800 p...

Niedobory, nadmiary ? Coś nie tak?

MacieQS w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2244
1) 60x22x30 cm 2) 2 x świetlówka Aquael 11W 6500K oraz 3 listwy led razem 12W ok 3500K - 8h świecenia. Krótka niebieska listwa LED jako nocne oświetlenie 3) Zwykłe kamyki z zoologicznego 4) CO2 z butl...

Akwarium 98L po restarcie - nie działa.

Majk1986 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 13631
Witam wszystkich w pierwszym moim poście na tym forum, trudnym do ogarnięcia z punktu widzenia użytkownika, którym ostatecznie po kilku latach "przeglądania" - musiałem się stać. Witam się t...

Czy jest ktoś kto może mi pomoc i doradzić co jest nie tak z

kviatek88 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3533
Image1462825821.319818.jpg Image1462825829.765016.jpg

Rosliny trawnikiwe nie rozrastaja sie

holenderskiebartek90 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1756
Witam mam problem poniewaz rosliny trawnikowe czyli sagittaria subulatta , glosia i echinodorus tenellus parvulus nie rozrastaja mi sie na boki . Wszystkie inne rosliny ladnie i szybko rosna . Mam akw...

Statystyki

Ten temat przegląda 215 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 215 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.