Nurzańców i strzałek nie sadzimy z kryptokorynami! MAYLAND
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam, W książce "Moje AKWARIUM" - Hans J. Mayland jest 2 razy podkreślane, że strzałek i nurzańców nie zestawiamy (nie sadzimy) razem z kryptokorynami. Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego  Szukałem, nic nie znalazłem, wymagania roślin raczej nie kolidują ze sobą - czy jestem w błędzie? pozdrawiam
-
jeremiasz
●
- Ranga: Początkujący
Przeszukaj Serwis pod kątem słowa "allelopatia".
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dziwne... 20 lat temu, gdy miałem akwarium, które teraz by się nazywało LT, miałem pamiętam 3 gatunki roślin: nurzańce, cryptocoryny i rogatka. akwarium miało 50 cm wysokości, nurzańce rosły po 60 cm, crypty miały jeszcze dłuższe liście - pięknie karbowane i soczyście zielone. Rośliny rozrastały i mnożyły się w tempie szalonym. Trzeba było co miesiąc/dwa pół wiadra zielska wywalać. Ja myślę, że alleopatia może w dużej mierze zależeć od samych warunków. Jeśli warunki są OK dla obu gatunków, nie "walczą" ze sobą.
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie też zawsze są te 2 grupy roślin razem, mam kryptokoryne wendta która robi mi za "zapchaj dziurę" praktycznie od początku od pierwszego akwarium i w zestawieniu z mnóstwem różnych echinodorusów zawsze nie było problemów. Może ta alleopatia by zadziałała gdyby w kępę zwartek dać echinodorusa ale w innym przypadku chyba można to pominąć.
-
Pethro
●
Moim zdaniem nie prawda. Jak widać u mnie krypto rośnie wśród strzałek (sagitaria) i ma się bardzo dobrze.
-
Anonim 35279
●
Podobno korzenie zwartek mogą wydzielać substancję która oddziałuje negatywnie na korzenie innych roślin. Czy akurat nurzańce są na nią bardziej wyczulone to nie wiem. Może też nie kazda zwartka wydziela mocną lub dużą ilość tej "trucizny". Generalnie wszystkie przez Ciebie wymienione gatunki są mało problemowe i raczej nie ma problemu z ich koegzystencją.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
U mnie też się to nie sprawdzało. Żabienice rosły sobie w zgodzie z zwartkami.
-
victus
●
- Miasto: Żórawina/Wrocław
Dzięki za zainteresowanie, mała ciekawostka jest taka, że kilka stron dalej w przykładowym zestawieniu roślin w akwarium są razem nurzańce z cryptokoryną. Oczywiście jest wiele akwa w których rosną te gatunki razem i wszystko jest dobrze.
-
jeremiasz
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg
Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
Witam
Jak w temacie, od jakiegoś czasu zauważyłem że rośliny nie pobierają nawozów postanowiłem to sprawdzić i przez tydzień nic nie wlewałem i ku mojemu zdziwieniu stężenia pierwiastków stoją w miejs...
Zapraszam do obejrzenia jak wygląda pielęgnacja mojego akwarium roślinnego.
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...
Akwarium start 16 Luty 2017
80x40x50 160l
Podłoże aqua el advanced soil 2x8L
Oświetlenie Aqua el. Leddy tube
Plant 16 W x 2szt oraz
Aqua el sunny 16 W x 2szt
Dwa filtry kubełkowe
Tetra EX 800 p...
1) 60x22x30 cm
2) 2 x świetlówka Aquael 11W 6500K oraz 3 listwy led razem 12W ok 3500K - 8h świecenia. Krótka niebieska listwa LED jako nocne oświetlenie
3) Zwykłe kamyki z zoologicznego
4) CO2 z butl...
Witam wszystkich w pierwszym moim poście na tym forum, trudnym do ogarnięcia z punktu widzenia użytkownika, którym ostatecznie po kilku latach "przeglądania" - musiałem się stać. Witam się t...
Image1462825821.319818.jpg Image1462825829.765016.jpg
Witam mam problem poniewaz rosliny trawnikowe czyli sagittaria subulatta , glosia i echinodorus tenellus parvulus nie rozrastaja mi sie na boki . Wszystkie inne rosliny ladnie i szybko rosna . Mam akw...
|
|