|
|
Kilka pytań przed startem nowego akwa
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, mam kilka pytań, jeżeli macie takie informacje na moje pytania będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam:)
1. Czy Mech Christmas moss nadaje się na trawnik w 112l akwarium? Czy wgle mech nadaje się do tego? A jeżeli nie to z czego co jest łatwe w utrzymaniu 2. Czy napowietrzacz z kamieniem potrzebny jest do akwa? Co on daje? 3. Chce hodować też rośliny w akwarium, jakie są podstawowe dopalacze o których nie powinienem zapomniec? 4. Z czego bierze się tlen w wodzie dla rybek, jeżeli nie ma roślin 5. Czy taśma led jest dobrym pomysłem jako dodatkowe oświetlenie w akwarium(mam podstawową przykrywe do 112 profil) 6. Nie chcę robić jakiegoś super ultra akwarium, chce normalne domowe akwa miec, jakie muszę posiadać niezbędne dopalacze, nawozy itp żeby akwa jakoś z roślinami i krystaliczną wodą funkcjonowało? Jakieś z dozownikiem na psiukanie ;d 7. Czy akwarium bez butli CO2, bimbrowni może funkcjonować? butla(za duży wydatek na tą chwile) bimbr(boję się jej) 8. Odbłyśnik.. można zrobić z folii kanapkowej kuchennej? czy to zły pomysł? co innego lepiej? 9. Jakie kamienie sa najlepsze do akwarium, zeby nie zmienialy odczynow i nie kolorowaly wody? 10. Kupilem kamien na Link niezgodny z regulaminem, ale brudzi wodę, jak go przygotowac? 11. Piasek kwarcowy w akwarium? jak na to kiryski, glonojady, rybki? odchody widoczne? jak zewnetrzy filtr z tym idzie? 12. Akwarium bez roślin trzeba jakieś płyny?
-
mateu52
●
- Ranga: Początkujący
Jak nie chcesz dołączyć do szerokiego grona ludzi zniechęconych do akwarystyki, z zbiornikiem ciągle drenującym kieszeń to kup książkę ... Diana Walstad "Ekologia roślin wodnych dla akwarystów"
-
Pethro
●
Kolego!!! Odpowiedzi na wszystkie twoje pytania znajdziesz tu na forum, tylko musisz troszkę poszukać i w międzyczasie możesz się dowiedzieć dużo ciekawych informacji.
-

dadors
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Iława
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Założenie takiego tematu z ilością takich pytań świadczy o szczycie lenistwa i wygodnictwa autora. Można się o coś podpytać oczywiście ale chcąc odpowiedzieć na zadane tu pytania trzeba książkę napisać.
Na tym forum są DZIAŁY. Tam są opisane poszczególne zagadnienia. A i jest jeszcze okienko szukaj na forum.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
mateu52 napisał(a):Witam, mam kilka pytań, jeżeli macie takie informacje na moje pytania będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam:)
1. Czy Mech Christmas moss nadaje się na trawnik w 112l akwarium? Czy wgle mech nadaje się do tego? A jeżeli nie to z czego co jest łatwe w utrzymaniu 2. Czy napowietrzacz z kamieniem potrzebny jest do akwa? Co on daje? 3. Chce hodować też rośliny w akwarium, jakie są podstawowe dopalacze o których nie powinienem zapomniec? 4. Z czego bierze się tlen w wodzie dla rybek, jeżeli nie ma roślin 5. Czy taśma led jest dobrym pomysłem jako dodatkowe oświetlenie w akwarium(mam podstawową przykrywe do 112 profil) 6. Nie chcę robić jakiegoś super ultra akwarium, chce normalne domowe akwa miec, jakie muszę posiadać niezbędne dopalacze, nawozy itp żeby akwa jakoś z roślinami i krystaliczną wodą funkcjonowało? Jakieś z dozownikiem na psiukanie ;d 7. Czy akwarium bez butli CO2, bimbrowni może funkcjonować? butla(za duży wydatek na tą chwile) bimbr(boję się jej) 8. Odbłyśnik.. można zrobić z folii kanapkowej kuchennej? czy to zły pomysł? co innego lepiej? 9. Jakie kamienie sa najlepsze do akwarium, zeby nie zmienialy odczynow i nie kolorowaly wody? 10. Kupilem kamien na Link niezgodny z regulaminem, ale brudzi wodę, jak go przygotowac? 11. Piasek kwarcowy w akwarium? jak na to kiryski, glonojady, rybki? odchody widoczne? jak zewnetrzy filtr z tym idzie? 12. Akwarium bez roślin trzeba jakieś płyny?
1. Generalnie mech i podłoże to niezbyt dobre połączenie. Musisz je na czymś umocować (kamień, korzeń, itd). W podłożu często gniją. 2 i 4. W skrócie - tlen w akwarium bez roślin bierze się z ruchu tafli wody. I do tego są m.in. używane napowietrzacze. Jeżeli będziesz miał akwarium z dużą ilością roślin i bez CO2 duży ruch tafli wody raczej nie jest zalecany, ponieważ wytraca się wtedy cenne CO2, które produkują ryby (chociaż opinie w tym temacie są podzielone). 3,6,7. Jeżeli chcesz zrobić w miarę tanie akwarium bez CO2 - poszukaj więcej o akwariach typu "low tech" lub inaczej prowadzonych metodą Diany Walstad. W skrócie chodzi w niej o to, żeby mieć dużo niewymagających roślin (60-70% powierzchni akwarium) i niedużo oświetlenie + brak nawozów. Jeżeli jesteś początkujący, chemia w akwarium może przynieść ci więcej szkód niż pożytku. Najgorsza dla roślin jest nagła zmiana parametrów, szczególnie jak się nie ma doświadczenia można z czymś przesadzić. Nie zrażaj się, jeśli po starcie będziesz miał atak glonów - to normalne, musisz to jakoś przeżyć. 9. W skrócie: Kamień można sprawdzić octem, jak się pieni to prawdopodobnie się nie nadaje. Co do reszty sczegółow, użyj wyszukiwarki. Wszystko było już poruszane.
-

nykaz
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Mchy nie gniją w podłożu, co ma tam gnić? korzeni nie mają. No chyba że ktoś je zakopie ale to chyba jest oczywiste by tego nie robić?  Jak się je położy na dno to sobie przyrosną do czegokolwiek nawet granulatu.
-
Pethro
●
Pethro napisał(a):Mchy nie gniją w podłożu, co ma tam gnić? korzeni nie mają. No chyba że ktoś je zakopie ale to chyba jest oczywiste by tego nie robić?  Jak się je położy na dno to sobie przyrosną do czegokolwiek nawet granulatu.
Tak, chodziło o zakopanie ich w podłożu. Czy oczywiste - nie wiem, wolałem napisać. Do piasku raczej nie przyrosną 
-

nykaz
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Powiązane tematy
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
676582059_1819202919264519_2597544746161024585_n.jpg
Autorzy:
https://mailchi.mp/glassaqua/design-your-next-aquarium-19131265
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 .
Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni:
Zdławienie przepływu gazu powoduje ...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
Witam
chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l
Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
|
|