Latifolius & Tennelus przycinka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Latifolius & Tennelus przycinka

Liczba wyświetleń: 880·Odpowiedzi: 2
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.

07 paź 2014, 18:59 Latifolius & Tennelus przycinka  (#1)  

Mam pytanie odnośnie przycinania dwóch roślin trawnikowych: echinodorus latifolius i tennelus. Widzę, że stosunkowo szybko mi się rozrastają i tak się już powoli zastanawiam jak podejść do przycinki. Czy ciąż jak np. echinodorus parvula czyli klasycznie nożyczkami czy lepiej wyjąć z korzeniami i ciąż na wzór blyxy ? Co polecacie ?

kristofer
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W zasadzie to nie wiem o co ci chodzi ? chcesz ograniczyć ilość zajmowanego podłoża czy odnowić rośliny mateczne ? Ale jak odmlodzić to echinodorusy nie tworzą łodygi jak blyxa, więc ciąć można tylko same liście. Różnią się też tym od blyxy że wytwarzają rozłogi które można w całości wyrwać zostawić wyciąć jak chcesz ograniczyć ich rozprzestrzenianie.

Pethro

Latifolius rozrasta mi się w górę ale też na boku. Chciałbym go skrócić i teraz nie wiem czy jak podetnę te długie liście nie zmarnieje mi cała roślina. To samo tyczy się tennelusa. Jak wy podcinacie te rośliny ?

kristofer
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Przycinka Trawnika

BATERIA w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3789
Cześć, mam dość nietypowe pytanie. Czy są jakieś negatywne skutki nie przycinania trawnika zrobionego w całości z Eleocharis sp. mini. Pytam gdyż przycinka według moich standardów powinna być w zeszłą...

Przycinka roślin

Anonim 45130 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1891
Cześć. Mam w zbiorniku kilka hygrophilii które to urosły już do ok. 40cm i ich liście rozkładają się po powierzchni wody. Pomyślałem czy by ich nie przyciąć, tym bardziej że pojawia się dużo nowych mł...

Przycinka małego heńka

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1552
Rozrósł się bardzo i pionowo (3-4cm) i w poziomie. Chciałem go przyciąć, ale jak tnę bardzo nisko to pod soczysto zielonymi listkami i łodyżkami heńka jest on uschły, jasno brązowy, czy aby nie za nis...

Pogostemon erectus, przycinka

qqrq w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1921
Wiem, że powinno się przyciąć w połowie i góre zasadzić a dół wyciąć. Ale co się stanie jeśli go przytnę w połowie czy powyżej? Odrośnie ? Puści nowe pędy?

Didiplis diandra przycinka

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1268
Czy tniemy jak inne łodygowce? Pytam bo kumpel mówił mi że ciąć można dopiero jak wierzchołki przybierają czerwonawy kolor. Wtedy tniemy i odciętą część w podłoże wsadzamy. U mnie didek sięga już do t...

Przycinka roślin - uwalnianie substancji do wody

djmk w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 6083
Witam. Czy spotkaliście się z jakimiś roślinami, które pod czas przycinania ich łodyg, uwalniały by do słupa wody substancje, na które reagują ryby ?

Glossostigma - pierwsza przycinka

Bulkowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4047
Witam. Zasadziłem jakiś czas temu glosię i jeszcze jej nie przycinałem. W efekcie wyszło tak, ze trochę za bardzo poszła w górę: http://vpx.pl/i/2014/04/01/2014.jpg W jaki sposób powini...

Cabomba caroliniana i jej przycinka

Ania12 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1165
Proszę mi powiedzieć jak się przycina tą roślinkę bo odkąd to zrobiłam to nie może mi odrosnąć w tych miejscach.

Statystyki

Ten temat przegląda 152 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 152 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.