Nowy start, pilnie potrzebne porady
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Kiedyś miałem akwarium 240l i starałem się aby przypominało "Holendra", ale z braku czasu oraz przeprowadzki musiałem porzucić swoje hobby. Teraz dostałem od znajomego używane akwarium w bardzo dobrym stanie 70x40x35 jakieś + - 98 litrów Biorąc pod uwagę ze technika znacząco posunęła się na przód byłbym zobowiązany za wskazanie akcesoriów jakie muszę zakupić do kompletu (model, firma) linki mile widziane Filtr - zakładam, ze kubełek będzie najrozsądniejszy (Miałem fluvala, ale kulturą pracy nie grzeszył), teraz co na ten litraż będzie odpowiednie ? Grzałka - 50/100W ? Oświetlenie, tutaj mam największy dylemat ponieważ, akwarium było robione na zamówienie, myślałem o Odyssea DUAL PRO 2x24W (60-80cm) Chce tez zakupić cały komplet do podawania CO2, ja walczyłem z bimbrownia (cukier i drożdże  ), ale tutaj poproszę o łopatologiczne wyszczególnienie wszystkich części, składających się na komplet (Butla) To na chwile obecna najbardziej nurtujące mnie pytania
-

beriam
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wielka Polska
Bez urazy, ale wszystko jest na forum .... poszukaj.
-
Anonim 35279
●
Filtr to kwestia kasy, ile chcesz przeznaczyć, bo możesz kupić za 150zł a możesz za 600 czy więcej więc od tego zacznij. Grzałka 100w będzie ok, ja Posiadam AquaEl Comfort Zone, polecam. Belka, zależy jakie rośliny chcesz mieć, 2x24w przy tym litrażu wyniesie 0,5w/l więc raczej średnio wymagające. CO2, zależy też od kasy, można kupić najprostszy system czyli Butla+reduktor+zaworek precyzyjny+licznik bąbelków+dyfuzor, taki prosty zestaw idzie kupić za ok 200zł. A jak masz więcej gotówki to możesz bawić się w elektrozawór, komputer oraz super szklane nano dyfuzory ADA czy reaktor do kubełka.
Powodzenia
-
mar2509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam Dziś dostałem od znajomego fluvala 304 bez węzy, ale sprawny, jedynym "mankamentem" jest fakt, ze zalany woda stal ponad 3lata, rozumiem, ze wkłady będą do wymiany jak i gąbka ? Jeśli tak to co najlepiej nabyć, węże rozumiem http://allegro.pl/jbl-waz-16-22-do-filtra-zewnetrznego-i4614652849.html lub http://allegro.pl/fluval-waz-do-filtra-304-404-ursynow-w-wa-i4642253427.html. W komplecie była tez grzałka Jager, ale brak elementu mocującego, można gdzieś kupić ewentualnie jakiś zamiennik ? CO2 to mylę, ze prosty zestaw na początek wystarczy, cały czas mam zgryz jeśli chodzi o kwestie oświetlenia, minusem jest fakt, ze sam baniak ma nie typowe wymiary
-

beriam
●
Zależy jakie masz wkłady. Jak ceramika, to możesz wyparzyć i powinno być ok. A jak nie masz ceramiki to bym kupił i nią załadował  Co do gąbki - używam JBL Symec (taka wata, którą możesz uciąć jak chcesz). Super sprawa. Zamiast czyścić po prostu wycinam a starą wyrzucam.
-

nykaz
●
- Ranga: Poznaje temat
-
A jakie rośliny planujesz? jak nic czerwonego, same zielone to jakieś ledy możesz dać, w ich zimnym białym świetle ładnie zieleń wygląda.
-
Pethro
●
W kubełku sama ceramika, wiec wyparzę, a gąbkę kupie tak jak radzicie, co do obsady roślinnej, to zdecydowanie kolor zielony, ale nie ukrywam, ze samoróbki to nie jest moja mocna strona , a szkoda ...
edit.
czy ten filtr nie będzie za mocny, zastosować deszczownicę, lub jakiś inny patent, aby zniwelować wir w akwarium ?
-

beriam
●
A ja nie miałem nawet na myśli samoróbek są gotowe lampy które zawieszasz nad akwarium i nietypowe wymiary samego akwarium nie mają znaczenia.
Ceramike mozesz nawet podgotować to sie pory oczyszczą, bedzie prawie jak nówka.
-
Pethro
●
Czemu większość ludzi wprowadza w błąd że ledy się nie nadają jako główne oświetlenie. Około dwa miesiace temu też stanąłem przed dylematem jakie dać oświetlenie i wybrałem ledy. Wymiary baniaka to 89cm × 57cm × 40cm dł, wys, sz jest to baniak roślinny. Z roślin wymagających to Rotala wallichi i Altenathera reinecki mini oraz ludwigia palustris. Może nie są to super wymagające rośliny ale są to czerwone więc potrzebują światła. Co do ledów uważam że był i jest to strzał w dziesiątke, rośliny rosną w oczach a bomblują że mało ich nie rozerwie łącznie z trawnikiem i to przy tak wysokim akwa. Posiadam 24 x moduł 4 x led z diodami samsung 5630 a wtym : 8 razy białe ciepłe 16 razy białe zimne 2 x 80cm paski rgb z diodami 5050 ustawione na kolor różowy żeby dać pełne widmo roślinom oraz wybarwić czerwony i niebieski kolor u rybek. Ogólnie rośliny i rybki moim zdaniem ppd tym oświetleniem wyglądają super. Łączny pobór to 100W w tym za pomocą sterownika rampa zrobiłem opcje świt i zmierzch. Najpierw zapalają mi się 2 x paski co daje super efekt w świetle różowym a później przez 1h rozświetlają się do pełnej mocy moduły led. Tak samo na koniec dnia o 20 przez 1h główne światło się wygasza i zostają same paski jako tryb nocny do godziny 22.00. Już 1h po rozpaleniu w pełnej mocy oświetlenia zaczynają bomblować wszystkie rośliny. Akwa mam miesiąc gdzie w tym wszystkie rośliny są ze sklepu więc też musiały odchorować, a i tak mam bardzo duży przyrost. Ps. Mam zamiar jak będe miał wolne od pracy otworzyć nowy temat i udokumentować moje akwarium zdjęciami, oraz pokazać jak rośliny rosły z tygodnia na tydzeiń na ledach, których się tak wszyscy boją ( bo ich nie znają). Bo nie powiem że sam miałem dylemat przed założeniem akwarium, bo jest ciężko w akwarium na forach znaleźć coś konkretnego o oświetleniu led do akwarium roślinnego. W większości ludzie tylko piszą że nadają się tylko na tryb nocny, albo jako doświetlanie. Jeszcze raz powiem jest to nie prawda ledy jest to przyszłość i nie ograniczone możliwości.
-
kempisty
●
Ja mam akwarium na ledach (w tym dość wymagające rośliny) i również polecam. Wg mnie warunkiem jest posiadanie odpowiedniej ilości światła w paśmie czerwonym i niebieskim.
-

nykaz
●
-
Powiązane tematy
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Hej
Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Chciałbym zapytać, czy ma ktoś doświadczenia z poniższym atomizerem co2 ??
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
|