Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Mam zamiar zrobić oświetlenie LED w swoim akwarium 160L (100x40x40) w akwarium mam dość dużo roślin i aktualnie jest oświetlone zawieszoną lampą 4x39W z czego używam tylko 2x39W. Oświetlenie LED mam zamiar zrobić z 3 pasków ledowych (ok. 60 diód na 1m) z diodami 5630 Cool White z domieszką czerwonych i niebieskich diód. Diody mam zamiar rozmieścić w następujący sposób:
A tu podaje parametry ktore są podane na aukcji z tymi paskami LED:
I teraz moje pytania:
1. Czy wystarczy to w moim akwarium? Pod kątem wizualnym jak i zapotrzebowania roślin.
2. Czy tylko zimna barwa bez ciepłej może być zostosowana? Dlatego ze myślałem nad tym by zamiast kilku białych zimnych dodać białe ciepłe.
3. Prawidłowo dobrałem czerwone i niebieskie diody do ilości białych?
4. Czy odległość ok. 10cm od tafli wody bedzie dobra dla tego typu diody? (Mam lampę na tej wysokości)
Do ptojektu zachęciła mnie pewna niemiecka strona
http://www.ledaquaristik.de oferująca oświetlenie LED właśnie na diodach 5630 tylko że w oświetleniu z tej strony nie ma zastosowanych czerwonych i niebieskich diód.
Proszę o wypowiedzenie się ludzi którzy mają wiedze lub doczynienie z oświetleniem LED, co i jak w tym kierunku działać by wszystko było OK.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą wypowiedź.
Ps. Post pisałem z telefonu i z góry przepraszam jeśli gdzieś zabrakło jakiegoś "ą" "ę"