|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Mieszkam zagranicą i nie mam możliwości zakupienia akwarium. Udało się zdobić okazjonalnie szkło i się stało. Skleiłem moje pierwsze akwarium. Nie jest ładnie i profesionalnie sklejone jak te ze sklepu, ale na jakiś czas wystarczy mi. Jakość klejenia daje trochę do życzenia i dlatego chciałbym akwwarium dodatkowo doklejanymi wzmocnieniami. Wiem, że temat był tu i tam poruszany szczątkowo, ale dostrzegam różnice zdań i przerażają mnie fotografie obecne w sieci, na których widać akwarium z pęknięciem przy wzmocnieniu. Chciałbym, aby w tym poście zebrała się widza na ten temat. Dużo by mi to pomogło i zapewne innym użytkownikom w przyszłości. Dane Szkło OptiWhite jest na przodzie, tyle i bokach. Szkło Float na dole. Rozmiar 150x40x40. Grubość szyb 8mm. Bardzo proszę osobę życzliwą i doświadczoną o radę dotyczącą mocowania wzmocnienia. 1) Czy grubość szyby z której wykonane jest wzmocnienie ma wpływ na jego efektywność ? 5mm wystarczy ? Jak nie to ile ? 2) Czy szerokość szyby podłużnej wpływa na efektywność wzmocnienia ? Jaką szerokość powinna mieć szyba podłużna ? Ja chciałbym zamówić 3cm szybę dla tego wzmocnienia. 3) Czy długie wzmocnie podłużne może mieć negatywny efekt ? Czytałem o zbiornikach 120cm w których instalowano 90cm wzmocnienie podłużne. Ja w moim 150 chciałbym zainstalować 140cm. 4) Instalować jedno czy dwa poprzeczne wzmocnienia i jakiej szerokości ? Są akwaria, które mają na środku zbiornika szerokie wzmocnienie poprzeczne, są takie co mają wąskie. Ja chciałbym zainstalować dwa wąskie o szerokości 5cm każde. Pierwsze na 1/4 długości a drugie na 3/4. 5) Widziałem zdjęcia z pęknięciem szyby przy początku lub końcu wzmocnienia. Dlaczego tak się dzieje ? Z góry dziękuję Pozdrawiam
-
MrCzen
●
- Ranga: Początkujący
Mam książkę wydaną przed 89,w której podano sposób klejenia i wymiary szyb.Według autora jest to pomysł rodem z NRD.Ze względu na trudności z zakupem, odpowiednio grubych szyb, klejono nawet dwumetrowej długości z 6mm.Sam skleiłem z szóstki metrowej długości ale mimo wzmocnień szyba wygięła się.Decydującym parametrem jest nie tyle długość co wysokość.Przy twoich 40cm na 150cm 8mm grubości powinno wystarczyć.Piszę powinno bo w domu będę za tydzień i w tej chwili nie mogę tego sprawdzić.Skoro jednak obawiasz się,że mogło by pęknąć to na takiej długości przydały by się dwa poprzeczne.Grubość paska szkła do wzmocnienia powinna być taka sama jak grubość szyb czyli 8mm a szerokość razy 6 czyli 48mm.Podłużne jednak należy wkleić przez całą długość i krótsze boki wzmocnienia skleić z bokami akwarium.Poprzeczne wkleja się od spodu podłużnego.Jeśli wstrzymasz się tydzień wrzucę skany.
-
HorDem62
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Technika klejenia akwarium znacznie się zmieniła. Dawniej klejono boczne szyby stawiając je na dnie obecnie dostawiając do dna a więc wszystkie te poradniki z lat 90 dziś nie mają racji bytu.
A wzmocnienia poprzeczne wkleja się od góry kładąc je na wzdłużnych a nie od spodu.
Do autora tematu.. Wysłałem Ci na Pw wiadomość w niej otrzymasz potrzebne informację plus film na którym jest omawiana sprawa która Cię interesuje.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Weder jak napisałem, technika klejenia ze wzmocnieniami została wymyślona,aby zastosować szyby cieńsze niż wymagane dla danego wymiaru.Ktoś to wcześniej przetestował w praktyce i wzmocnienia poprzeczne wklejane były od spodu wzmocnienia podłużnego.Co do przyklejania szyb bocznych do dna to jest tak jak napisałeś.
-
HorDem62
●
Uprzejmie dziękuję. Mile zaskoczyła mnie tak szybka odpowiedź. Może ktoś jeszcze wypowie się ? O metodach łączenia poczytałem w Internecie i zapytałem ludzi z innego forum. Wybranie metody było podstawą do zamówienia szkła. Wtedy jednak zlekceważyłem detale dotyczące wzmocnień. Uznałem, że wzmocnienia to żadna filozofia aż przypadkiem trafiłem na zdjęcia z uszkodzonymi zbiornikami tuż przy wzmocnieniu. Chciałbym jutro lub pojurze zamówić wzmocnienia bo w tym tygodniu mam trochę wolnego czasu. Obejrzałem dużo zdjęć wykonanych wzmocnień i były pewne różnice, ale nie widziałem takiego z klejonym poprzecznym paskiem od dołu. Wzmocnienie podłużne na całej długości może być bardzo trudne w klejeniu. Chciałem też zostawić odstęp 5cm dla filtra kaskadowego i reszty.  Zastanowie się.
-
MrCzen
●
HorDem62 napisał(a):Weder jak napisałem, technika klejenia ze wzmocnieniami została wymyślona,aby zastosować szyby cieńsze niż wymagane dla danego wymiaru.Ktoś to wcześniej przetestował w praktyce i wzmocnienia poprzeczne wklejane były od spodu wzmocnienia podłużnego.Co do przyklejania szyb bocznych do dna to jest tak jak napisałeś.
A ja Ci napisałem, że wzmocnienia poprzeczne wkleja się zawsze od góry kładąc je na wzdłużne. Tak było od zawsze i tak zostało do dziś w tym temacie nic się nie zmieniło.
-

weder
●
Dlaczego uważasz,że wklejenie wzmocnienia podłużnego miałoby być trudne.Położysz akwarium na boku,a to powinno ułatwić pracę.
-
HorDem62
●
HorDem62 napisał(a):Dlaczego uważasz,że wklejenie wzmocnienia podłużnego miałoby być trudne.Położysz akwarium na boku,a to powinno ułatwić pracę.
Wklejenie podłużnego wzmocnienia jest proste. Wklejenie go na całej długości może być trudne. Tak jak powiedziałeś, w tym przypadku należy przykleić wzmocnienie również do szyb bocznych mojego akwarium. Dlaczego nie jest to proste ? Dlatego, że wklejając wzmocenienie podłużne do szyb przedniej i tylnej, powinienem docisnąć wzmocenienie do szyby i zebrać nadmiar silikonu. Może to trochę głupie, ale nie wiem jak mam docisnąć jednocześnie do szyby przedniej i bocznej Teraz dopiero, jak pomyślałem o mocowaniu wzmocnienia na całej długości to doszedłem do wniosku, że mocowania podłużne na całej długości akwarium powinienem zamontować jeszcze przed klejeniem zbiornika. To też by mi pozwoliło uniknąć dalszych błędów. Jak już powiedziałem wcześniej, jest to amatorska robota. Lewa szyba nie jest prosta tak jak bym chciał. Jak sądzę, ta krzywizna stanie na przeszkodzie, aby idealnie wkleić podłużne wzmocnienie na bokach akwarium. Obejrzałem parę nagrań na youtube, które mi tu kolega podesłał na prv. Widzę na nich, że jest mała przerwa między szybą boczną a wzmocnieniem. Zastosuję się, do waszych porad, ale tym razem wzmocnienie podłużne jednak nie wkleję po całej długości akwarium. Zrobię tak wprzyszłości jeśli jeszcze kiedyś będę miał potrzebę wykonać akwarium samodzielnie. Jeśli coś strzeli w zbiorniku to dam znać. Oby nie Jeszcze raz dzięki. Miłego dnia.
-
MrCzen
●
Jest dyskusja o wklejeniu poprzecznego wzmocnienia od spodu,czy od góry.Jakie to ma znaczenie po za czysto wizualnym?Porzeczka spełni taka sama role spinając dwa boki akwarium.Napisałeś ,ze masz jedna szybę krzywo docięta.Moga wystąpić naprężenia,które sa bardzo niebezpieczne.
-
grzeniu 73
●
- Ranga: Znający temat
Ona raczej była krzywo przyklejona. Myślę że nie powinno być problemów. Nie mam już sił poprawić to. Myślę że będzie ok. Jak zaleje zbiornik to dam znać. Dam mu ze dwa dni na balkonie. Na rezultat będzie trzeba poczekać z tydzień bo jeszcze chcę dac czas silikonowi na wzmocnieniach. Silikon niby twardnieje w 45 min, ale jest notka, że w całości wyschnie dopiero po 3/4 dniach. Przepraszam za ortografię. Piszę z telefonu.
-
MrCzen
●
Jak ja odbierałem z firmy ,która mi kleiła to tez kazał kilka dni poczekać przed zalaniem. Mimo ze sylikon juz związał.
-
grzeniu 73
●
Tak samo mialem ja. Czekalem 8 dni przy akwarium 240 l
-
gruby
●
- Miasto: Kalisz
grzeniu 73 napisał(a):Jest dyskusja o wklejeniu poprzecznego wzmocnienia od spodu,czy od góry.Jakie to ma znaczenie po za czysto wizualnym?Porzeczka spełni taka sama role spinając dwa boki akwarium.Napisałeś ,ze masz jedna szybę krzywo docięta.Moga wystąpić naprężenia,które sa bardzo niebezpieczne.
Nie czysto wizualnym ale praktycznym. Jeśli masz wzmocnienia wzdłużne w zbiorniku to wodę wlewasz do zbiornika, aż jej poziom dojdzie do tych wzmocnień. Bo raczej nikt nie leje wody nad wzmocnienia. A posiadając wzmocnienie poprzeczne wklejone od spodu wzdłużnych będzie ono pod wodą. Chciał byś mieć coś takiego u siebie w zbiorniku. Chciał byś je czyścić co tydzień  Czy ewentualnie w grę wchodzi obniżenie poziomu wody o 3 cm aby tego uniknąć. W przypadku wysokości zbiornika jaką ma autor tematu do spora strata.
Ostatnio edytowano 05 paź 2014, 18:14 przez weder, łącznie edytowano 1 raz
-

weder
●
ale to właśnie wizualnie będzie brzydko wyglądało:) i nie napisałem ,ze powinno być od dołu.Ale jak Ktoś będzie chciał sobie tak zrobić to nie będzie żadnego negatywnego skutku w wytrzymałości.Żeby nie było ja mam od góry:)
-
grzeniu 73
●
Gentlemans. Podobno o gustach się nie dyskutuje. haha.
Prośba do moderatora. Jeśli można, to proszę bardzo o dodanie przed tematem postu [DIY] Dopiero teraz zauważyłem mój błąd.
-
MrCzen
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
grzeniu 73 napisał(a):Jest dyskusja o wklejeniu poprzecznego wzmocnienia od spodu,czy od góry.Jakie to ma znaczenie po za czysto wizualnym?Porzeczka spełni taka sama role spinając dwa boki akwarium.Napisałeś ,ze masz jedna szybę krzywo docięta.Moga wystąpić naprężenia,które sa bardzo niebezpieczne.
Wzmocnienie poprzeczne, właśnie że ma znaczenie oczywiscie w tym przypadku wizualne. Weder dobrze pisze, jeżeli dałbyś pod spód wzmocnienie i zalał wodą zapewne wyglądałoby strasznie nie estetycznie.Dlatego wszystkie firmy kleją na górze.
-

dadors
●
- Miasto: Iława
Przecież dwa razy napisałem ,"ze po za czysto wizualnym" i pod tym względem zgadzam sie z Wederem.Po co to powielać
-
grzeniu 73
●
Powiązane tematy
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku:
https:/...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
Rozglądam się za akwarium. Wstępnie zaplanowana była kostka 50x50x50. O ile podstawa na pewno będzie tego rozmiaru, to zastanawiam się czy warto zamówić zbiornik wyższy np. 60cm? Niby zawsze lepiej ja...
Witam. Wpadłem na pomysł zbudowania belki 120cm.
Diody 1w EPISTAR lub EPILED 45mil 1. 50x 1W biała zimna, 6000-6500K
2. 25x 1W fullspectrum, 380-840nm
3. 15x 1W zielona 520nm
4. 10x 1W ROYAL BLUE, 440...
Witam
Posiadam akwarium w wymiarze 130 cm (dł) x 50 cm (wys) i 43 cm (szer) o grubości szyby 10 mm ze
szkła opti white bez wzmocnień wzdłużnych. Po zalaniu próbnym szczelności
różnica pomiedzy zewn...
|
|