Konserwowanie nawozów z soli
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Do konserwowania nawozów z soli polecane są przez sprzedawców kwas askorbinowy E 300 i sorbinian potasu E 202. Czy te konserwanty mają wpływ na nawozy - szczególnie chelatory mikro np. intermagu?
-
cezarlis
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wiem ale ja mieszam mikro intermagu z easycarbo i się nie psuje. Pewnie easycarbo zawiera e300 i e202 
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Easy-carbo nie zawiera E 300 ani E 202, aldehyd glutarowy z którego jest robiony, używany jest np. do sterylizacji narzędzi chirurgicznych, więc po dodaniu do nawozów nie będą miały dłuższą trwałość, ktoś pisał na forum że dodaje kwas solny.
-
hmb
●
- Ranga: Początkujący
Dotychczas przygotowywałem roztwory w niewielkich ilościach,a i tak często nie zdążyłem wszystkiego zużyć.Ostatnio zaopatrzyłem się w ampułki witaminy C 0,1g.Jedna ampułka na 0,5l roztworu. Przekonam się za jakiś czas czy to zadziała.
-
HorDem62
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Czy kwas askorbinowy powoduje duże obniżenie ph nawozu a tym samym ma negatywny wpływ na chelaty mikro?
-
cezarlis
●
- Ranga: Poznaje temat
Pytanie,jak nawoże solami makro,a nie używałem konserwantów tylko chowalem do lodówki,może to być przyczyną okrutnefo korzucha na tafli,mam z tym wielki problem
-
haldokholk
●
- Ranga: Stały bywalec
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Do makro się nie używa konserwantów tylko do mikro. Zakładam, że intermag już i tak je ma. Korzuch na tafli chyba ma każdy, nie jest on związany z brakiem konserwantów na 100%.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
Wstęp
Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
Witam,
Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
Cześć.
Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny.
Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg
Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i...
Czytaj wi...
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...
Witam
Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd.
Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...
|
|