Konserwowanie nawozów z soli - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Konserwowanie nawozów z soli

Liczba wyświetleń: 1450·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

02 paź 2014, 21:39 Konserwowanie nawozów z soli  (#1)  

Do konserwowania nawozów z soli polecane są przez sprzedawców kwas askorbinowy E 300 i sorbinian potasu E 202. Czy te konserwanty mają wpływ na nawozy - szczególnie chelatory mikro np. intermagu?

cezarlis
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mprusek Kraków
Nie wiem ale ja mieszam mikro intermagu z easycarbo i się nie psuje. Pewnie easycarbo zawiera e300 i e202 :)

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

hmb
Easy-carbo nie zawiera E 300 ani E 202, aldehyd glutarowy z którego jest robiony, używany jest np. do sterylizacji narzędzi chirurgicznych, więc po dodaniu do nawozów nie będą miały dłuższą trwałość, ktoś pisał na forum że dodaje kwas solny.

hmb
Ranga: Początkujący

Dotychczas przygotowywałem roztwory w niewielkich ilościach,a i tak często nie zdążyłem wszystkiego zużyć.Ostatnio zaopatrzyłem się w ampułki witaminy C 0,1g.Jedna ampułka na 0,5l roztworu. Przekonam się za jakiś czas czy to zadziała.

HorDem62
Ranga: Zainteresowany tematem

Czy kwas askorbinowy powoduje duże obniżenie ph nawozu a tym samym ma negatywny wpływ na chelaty mikro?

cezarlis
Ranga: Poznaje temat

Pytanie,jak nawoże solami makro,a nie używałem konserwantów tylko chowalem do lodówki,może to być przyczyną okrutnefo korzucha na tafli,mam z tym wielki problem

haldokholk
Ranga: Stały bywalec

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu Gdańsk
Do makro się nie używa konserwantów tylko do mikro.
Zakładam, że intermag już i tak je ma.
Korzuch na tafli chyba ma każdy, nie jest on związany z brakiem konserwantów na 100%.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3974
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 311067
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
IMG-7725.JPG

Dozownik nawozów - powietrze w wężykach

piotrale w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6263
Witam, Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
HTB10uzBaOnrK1RjS.png

Dozownik nawozów AquaNova / Jebao a zaworek przeciwzwrotny

Oman w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3562
Cześć. Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny. Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
tropica.jpg

Trwałość nawozów

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3579
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21425
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
1news-40123.jpeg

Dozownik nawozów Chihiros

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2386
1news-40123.jpeg Z przyjemnością przedstawiamy nowość w naszej ofercie - dozownik płynów Chihiros. Dzięki niemu łatwo i wygodnie możesz rozwiązać kwestię regularnego podawania nawozów i... Czytaj wi...

Dozownik nawozów 4 kanały - podział nawozów

BB w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5275
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20225
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Czas reakcji na podawanie nawozów

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2150
Jakie macie doświadczenia z czasem reakcji odbudowy chlorofilu od rozpoczęcia podawania nawozów? Zapewne jest to zależne od gatunku, warunków itd. Czy można ogólnie powiedzieć jak to się w akwarysty...

Statystyki

Ten temat przegląda 336 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 336 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.