Kamień/kostka/napowietrzacz do 240L
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
moje wyloty od filtrów są tak ustawione że nie powodują ruchu tafli wody. nie chce tego zmieniać bo dzięki temu mam dobrą cyrkulację. Podaję CO2 z butli, więc żeby uniknąć przyduchy chcę użyć jakieś kostki, kamienia, sam nie wiem właśnie co będzie dla moich 240l najlepsze żeby poruszało tafle....?
-
qqrq
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Żeby uniknąć przyduchy zwyczajnie zmniejsz dozowanie CO2 , kostka napowietrzająca to nie jest zbyt dobry pomysł .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
tak, ale jakoś ruch tafli muszę wywołać
-
qqrq
●
qqrq napisał(a):tak, ale jakoś ruch tafli muszę wywołać
Zauważyłeś jakieś niepokojące oznaki u ryb ? bo jeśli nie to nie ma się czym martwić . Każdy filtr wywołuje ruch wody a co za tym idzie także tafli wody nawet nie widoczny .
-

pagu
●
niepokojące objawy są tylko nad ranem, jeszcze przed zapaleniem światła i włączeniem co2 (na noc wylaczam) Rybki maja czerwone skrzela i bardzo szybko oddychają, kilka z nich (razbory i zbrojniki) są przy tafli wody
-
qqrq
●
Nad ranem ? skoro na noc nie dozujesz CO2 to trochę dziwne , jeśli tak na noc odpal jakiś kamyk lub na wylot filtra nakładaj nasadkę skierowaną ku górze na początek i obserwuj https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
-

pagu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wiem dlaczego tak się wszyscy dziwią, że przyducha robi się nad ranem (już drugi raz w ciągu ostatnich kilku dni)  W dzień ostro gazujemy wodę, w nocy rośliny CO2 nie pobierają, a pobierają tlen -> nad ranem przyducha. Miałem to samo u siebie do momentu, gdy nie zacząłem stosować skimmera - błona na wodzie blokowała w nocy natlenianie wody.
-

Kyle
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
- Wspieram stronę kontem Premium
mam skimmer, dołączony do mojego HW-304B, ale on nie działa. Ma ktoś ten filterek z działającym skimmerem?
-
qqrq
●
Powiązane tematy
Cześć,
to mój pierwszy post, więc po pierwsze cześć wszystkim! :)
Od paru lat nosiłem się z zamiarem i w końcu na koniec zeszłego roku postanowiłem założyć swoje pierwsze nano akwarium roślinne, któr...
Wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia mojego zbiornika, więc pokazuję. Nie jestem do końca zadowolony ze stanu zbiornika ani z jakości zdjęć. Mam nadzieję, że wybaczycie i dacie jakieś dobre rady jak c...
Witajcie po dłuższej przerwie, brak czasu, nawał pracy i życie prywatne, nie pozwalały na udzielanie się na forum. Podczas świątecznego urlopu wziąłem się za zmianę aranżacji starego akwarium. Tym raz...
Akwarium 30x30x35
Oświetlenie Aquael smart sunny
Podłoże yokuchi jiban soil
Nawożenie Blue line mikro makrio carbo
Woda kran
Filtr aquael FZN1
Rośliny Hydrocotyle japan
Ludwigua mini super Red, ...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Akwarium: 25x25x30
Oświetlenie: Chihiros C2 RGB
Filtracja: Oase Biostyle 75
Co2: Zestaw RA 2KG + dyfuzor Neo S
Podłoże: Chihiros Aqua Soil
Rośliny:
Glossostigma Elotinaides
Alternathera Ronanervig
Rot...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Witam ktoś doradzi czy warto dopłacać do chichirios wrgb 2 jeśli nie chce wymagających roślin? Czy wersją a2 z tej firmy dużo tracę? Pozdrawiam
Rozglądam się za akwarium. Wstępnie zaplanowana była kostka 50x50x50. O ile podstawa na pewno będzie tego rozmiaru, to zastanawiam się czy warto zamówić zbiornik wyższy np. 60cm? Niby zawsze lepiej ja...
Witam
chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l
Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...
|
|