Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Jak w tytule ... czy ktoś stosował to podłoże ?
- Załączniki
-
-
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Stosuję to podłoże. http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/konkursy-i-galerie/galeria/63l-green-meadow-59254.htmlBez podsypki - wówczas w ofercie jej chyba nie było. Jest tam co prawda też 20% Amazonia New, ale była już mocno wyjałowiona w poprzedniej aranżacji. Ponadto usypana wyłącznie na spodzie z tyłu, dla utrzymania bakterii w podłożu. Granulacja - coś pomiędzy zwykłą Amazonią, a Powder. Granulki trwałe. Barwa - jak Powder, czyli trochę ciemniejsza od zwykłej Amazonii. Granulat chyba trochę cięższy od Amazonii. Rośliny sadzi się bardzo dobrze. Dobrze się ukorzeniają. Zawiera sporo P i też sporo go oddaje do wody na początku, a potem pochłania z nawozów. Tak wskazywały testy JBL. Nie zaobserwowałem wydzielania się NH3 na starcie, a poziom NO2 szybko był 0 - na drugi dzień. Być może to kwestia solidnej dawki bakterii przy starcie i dojrzałego filtra. Woda klarowna właściwie od razu.
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
A jak na starcie jak z podmianami i od kiedy zacząłeś nawozić , czy schemat podobny jak w ADA NEW ? jakieś problemy z glonami na starcie ?
-

pagu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ze względu na to, że był to pół-restart (25% wody i 20% podłoża z poprzedniej aranżacji, dojrzały filtr), nie było większych problemów z glonami na starcie. Sinice przy przedniej szybie były. Trochę krasnali też się pojawiło. Podmiany 7 litrów co dwa dni (akurat mam takie wiaderko...). Co do nawozów - nie do końca pamiętam schemat, bo był "mój własny". Z pamięci: na początku tylko K, po tygodniu dodałem połowę dawki AZOO NATURE-GRO Plant Premium i tak chyba przez kolejne 2 tyg. K daję przez cały czas, aż do dzisiaj - dużo Eleocharisa i Miscrosorium. Potem przeszedłem na normalne dawki i dołączyłem AZOO NATURE-GRO Red Advan w połowie dawki. Podłoże bardzo obniża Ph i Kh, więc lałem nasz gdański kranovit.
-

rrosi
●
OK Ciekawe jak wypadnie w porównaniu z ADA NEW
-

pagu
●
wg mnie są to porównywalne jakościowo podłoża.
-

rrosi
●
mam to podłoże od 6 miesięcy rośliny praktycznie wychodzą z niego na spacer rosną jak oszalałe ,przy przesadzaniu trochę pyli ,ale po godzinie woda jest klarowna ,wodę podmieniam raz w tygodniu ,kolega zwrócił mi uwagę że we właściwościach pisze że wodę wymienia się raz do roku ,nie wiem czy chodzi o zwykłe podmiany że takich się nie robi np.30% czy o restart?
-
dadu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Muszę kupić podłoże. Zaplanowałem zakup Elos ale niestety będą je mieli dopiero za 3 tygodnie. Amazonii nie chcę bo się na niej sparzyłem dlatego rozważam zakup AZOO PLANT GROWER BED. Możecie mi napisać czy się szybko rozsypuje, czy pyli i czy nadaje się do usypania górki. (Mam na myśli czy nie opada szybko.) Jak je porównujecie do Amazonii. Z góry dzięki za odpowiedź.
-
albanos
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mullingar
Jak na mój gust to jest ok , nie pyli , nie rozpada się , granulki różnej wielkości więc rośliny sadzi się łatwo .
-

pagu
●
nie pyli, nie powoduje zbyt mocnego zmętnienia na starcie, ciężar granulek odpowiedni, wiec można usypać górkę/spad. Gradacja coś pomiędzy Amazonia New i Amazonia Powder. Łatwo się sadzi rośliny
-

rrosi
●
Praktycznie nie pyli, po pół roku nic się nie rozpada. Osobiście jakoś szczególnie mnie nie zachwyciło, jestem bardziej zadowolony z ProSoil. Porównując jakość do ceny to jest to dla mnie podłoże niezadowalające.
-
Tomaszewski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lubliniec
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
|