Prefiltr Jaqno PF-128 jako kubełek
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Znajomy ma zbiorniczek, o nietypowych wymiarach 65x30x30. To nie byłoby nic takiego, gdyby nie fakt, że akwarium stoi we wnęce w szafce. Jest to taki typowy "old-school-owy" LT na piasku i żwirku, pełny cryptocoryn i rzęsy, w którym pływa parka pretników który funkcjonuje tak -tu uwaga - od ponad 20 lat! Stara świetlówka T8 14W i tego typu klimaty. Oczywiście rybki się zmieniały  . Tam nie ma właściwie aranżacji, bo w rogu "panuje" jakiś stary filtr wewnętrzny z wielką gąbką, który już swoje czasy ma dawno za sobą i terkocze jak traktor. I o ten filtr tu chodzi. Zaproponowałem, że można tam coś zmienić. Ponieważ jest to starszy człowiek z mocno ograniczonymi funduszami, który na pewno nie wyda 400 zł na filtr, pomyślałem o kaskadzie, ale też do głowy mi przyszła myśl z tym prefiltrem wraz z pompą. http://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-akcesoria/prefiltry-filtry-przeplywowe/prefiltr-jaqno-pf128-16/22mm-p-23822.htmlTam jest też problem, że wolnego miejsca z boku jest niecałe 15 cm. Czy taki prefiltr byłby OK z pompą Aquaela? Czy lepiej się nie bawić i zastosować kaskadę?
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
nie wiem czy ten Boyu się tam zmieści...
-

rrosi
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Teoretycznie powinien na spokojnie się zmieścić :p
-

mrgibbass
●
- Miasto: Kraków
-
Kiedyś gdzieś czytałem , nawet były pokazane zdjęcia jak te prefilterki trzaskały przy klamrach. Znaczy plastik był słaby. Mieli to poprawic, jednak od tego czasu widze jakby mniejszą popularnosc tych prefiltrów. Co do pompek Aqaela mam dobre zdanie. Mam MK800 wraz z pięcioma modułami multikani i sie spisuje. Z tanich rozwiązań to może pompka aquaela ( jakieś 50zł) plus korpus do filtra narurowego(34zł). Pojemnosc korpusu to chyba 1,5l. Lub zrobic "rurówkę" +pompa aqaela. Tylko wtedy trza miec troche zdolnosci manualnych  Jak tak czytam te moje wypociny to jednak zdecydowałbym sie na kaskade 2 Aqaela. -Tania , -cicha - diabelnie wydajna -1,5l pojemnosci( można wymienic pół wkładów na ceramike spokojnie) -odstaje od akwa na 9-10 cm. - no i masz bez kombinowania za cene mniejszą od rozwiązań DIY
-
aquapsychol
●
- Ranga: Poznaje temat
Mam kaskade FZN2 w podobnym wymiarze i polecam.
-
mar2509
●
Z takich "kubełków" zobacz sobie na HW-602B. To jest dawny prefilt narurowy (HW-602) z dodaną pompką. Mam takie chińskie cudo w połowę mniejszym akwarium (również bezobsługowe LT) i działa to to dobrze.
Jest jeszcze w większej opcji 603B.
-
smerfarek
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Dzień dobry. Zakładam akwarium 300l. 100/60/50. Zakupiłem Ultramaxa 2000BT, Szukam, ale nie znalazłem odpowiedzi, czy warto dokładać prefiltr Sunsun 603/604 zmniejszając średnicę węża z 19/25 na 16/22...
Witam ostatnio zastanawiam się nad zainstalowaniem prefiltra z dodatkową biologia i chemią do baniaka. Mam filtr fluval 207 oraz akwarium 84l czy ktoś próbował już bawić się w prefiltry z tym filtrem ...
Cześć. Chciałem zapytać co sądzicie o koncepcji zbiornika gdzie za filtrację będzie odpowiadać jednocześnie filtr kubełkowy i podżwirowy, przy następujących założeniach:
- roślinność to wyłącznie mchy...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów oraz filtr kubełkowy Eheim z serii professional 4+ za 700 zł(niestety nie pamiętam dokładnego oznaczenia). Filtr ten jest dedykowany do akwarium 250 litrów. Miałem ...
Witam,
Czy ktoś z was sprawdzał czy prefiltr HW-603 można zamontować na wylocie kubełka? Niestety jako prefiltr się nie sprawdza w przypadku Ultramaxa 2000, filtr zapowietrza się i ciągle słychać prz...
Witam
Zastanawiam się nad dołożeniem do mojego JBL e901 w 170l brutto prefiltra SunSun HW-603A z wymienionymi zaworami na 12/16mm. Ma ktoś może taki zestaw i się wypowie czy filtr sprosta dodatkowemu...
Muszę kupić nowy filtr do 45-tki, akwarium z bojownikiem więc nie chcę tam zrobić pralki. W oko wpadły mi Eheimy Ecco Pro 130 i Clasic 250/2213++, nie będą zbyt mocne do takiego zbiorniczka? Można je ...
Cześć, szukam, patrzę, czytam i już mam mętlik w głowie ;) Obecnie mam 112l i 2x 2422. Z czystym sumieniem mogę polecić te filtry, są bardzo ciche i przepływ nawet po pół roku bez czyszczenia według m...
Cześć, który byście wybrali na mechanika do 450l. Ryby raczej małe takie jak bustrzyk amandy, prystelka, danio, neon kilka otosków i 2 kosiarki + sporo krewetek. łącznie około 60-70 sztuk ryb i nie wi...
Mam w akwarium filtr wewnętrzny Aquael Turbo 1500. W nim gąbka i ceramika w koszyczku.
Dzisiaj podłączyłem filtr Hw-304a który docelowo ma zmienić ten wewnętrzny.
Pytanko co do mediów filtracyjnych....
|
|