Korzeń - drzewo liściaste - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Korzeń - drzewo liściaste

Liczba wyświetleń: 3348·Odpowiedzi: 14
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

18 wrz 2014, 18:09 Korzeń - drzewo liściaste  (#1)  

Witam . z jakiego drzewa liściastego najlepszy jest korzeń do akwarium?

tede99
Ranga: Poznaje temat

Zależy, co chcesz mieć. Czarne wody - weź farbujące drzewa tropikalne; super twardy liściak o "grubym" pokroju - dąb na przykład; rachityczne, chudziutkie - brzozy. Nie ma korzeni najlepszych.
I czemu liściaste? Świerki też mają fajne korzenie. A z żywicą to bujda. Po pierwsze: drzewa tropikalne często mają jej więcej, po drugie: odpowiednio długie gotowanie i po krzyku. Żywica w wysokiej temperaturze rozpuszcza się przecież w wodzie. Żeby nie być gołosłowną: zawsze jechałam na iglakach, nawet młodych i jeszcze nigdy nie miałam żadnych problemów typu mętna woda czy padające rybki.

Wroniarz

mam zamiar dużego mieć korzenia .no to problem jest z gotowaniem. nie obejdzie sie bez gotowania korzenia ?. no tez zastanawiałem się nad dębem

tede99

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli tak, to racja, lepiej liściak. Jakiego nie wybierzesz, nie będzie wielkiej różnicy...
Gotowanie można obejść. Stare drzewo, korzeń od przynajmniej kilku miesięcy martwy, wanna, czajnik/duży garnek, piach, sól i cierpliwość. Szorować, parzyć, płukać, szorować, parzyć, płukać, odetkać odpływ wanny, szorować, parzyć, opłukać i do wody na jakiś tydzień-trzy, co jakiś czas ją wymieniając. Powinno wystarczyć, ostrożności aż nazbyt.

Wroniarz

a co się stanie w akwarium jak by się nie sterylizowało się korzenia? :d

tede99

Myślę, że nic poważnego. Po prostu wniósłbyś na nim więcej zarodników pleśni, a to mogłoby się skończyć wyrzuceniem korzenia, a już na pewno zmusiłoby cię do natarcia solą i zlania wrzątkiem. Poza tym w/w zabiegi mają jeszcze drugie dno. Woda wypłucze część żywicy, a poza tym NaCl jest bardzo dobrym elektrolitem, więc zdysocjowana może związać się z- i wytrącić z powierzchni drewna np tlenki siarki, bromu, sole miedzi... Jeśli nie masz korzeni zbieranych dobrych paręnaście kilometrów od miasta czy autostrad, ta ostatnia korzyść wydaje się być bardzo przydatną.

Wroniarz

no akurat ja mam korzenia z lasu . no to nie tyczy się ale dzięki za informacje . no to czekam kilka miesięcy aż wyschnie . bo dzisiaj go wykopałem :d

tede99

Jak masz czekać, to od razu go obrób i wsadź do wody (o ile masz gdzie). Więcej wszystkiego "be" pójdzie w wodę, na pewno nie będzie barwił, no i od razu po włożeniu zatonie :D
A więc cierpliwości i weny życzę

Wroniarz

na pewno coś się znajdzie żebym go włożył do wody :) no wiem bo później kora trudno schodzi

tede99

Anonim 43742
Ja miałem korzeń dębowy, być może że to przypadek, nie preparowałem go. Przez jakiś czas po prostu go suszyłem i później do akwarium wsadziłem i nic złego się nie działo.

Anonim 43742

matu Gdańsk
Ostatnio zebrałem kilka patyków na plaży, od 3 miesięcy jest OK.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

mam zamiar jutro się wybrać nad rzekę może znajdę suche jakieś korzenie co woda przyniosła a ostatnio rzeka wylała to może będą jakieś ciekawe. jutro dam wam znać :)

tede99

Podobno najlepszym materiałem na korzeń jest tzw drzewo na którym znajdują się mirabelki.

meniek
Ranga: Aktywny użytkownik

Najlepszym? O, chętnie się dowiem czemu :D
Ale nie byłabym do niego przekonana. Drzewka owocowe też są bardzo "zażywicone". A założyciel tematu wspominał, że nie ma jak tego gotować...

Wroniarz

weder Gdynia
Najlepsze efekty uzyskujemy gdy korzeń wysuszymy na pieprz. Potem moczymy go, aż zatonie codziennie zmieniając wodę. Potem gotujemy w naczyniu najlepiej pokrytym emalią byle nie było to naczynie ocynkowane. Gotujemy ok 1h z dodatkiem soli, ważne jest aby korzeń podczas gotowania był cały zanurzony w wodzie. Kawałek który wystaje lubi się rozmiękać i z czasem rozpadać. Potem moczymy korzeń przez około 10 dni w zimnej wodzie codziennie ją zmieniając. Tak przygotowane drewno mamy na lata.
Posiadałem korzenie dębiny po 12 lat.

Grabina mam piękne korzenie walczyłem z jednym ponad rok i nadal barwił wodę robiąc z niej herbatę barwnik w tych korzeniach jest nie do wybicia.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20251019_183128.jpg

20l - Krewetkowy Korzeń - Gumloke

Gumloke w Akwaria · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3582
Cześć, Chciałem Wam zaprezentować mój pierwszy zbiornik jaki założyłem. Na zdjęciach ma już 1,5 miesiąca: 20251019_183128.jpg 20251019_183122.jpg 20251019_183116.jpg 20251019_183134.jpg ...
YouTube

[ADA View] Fallen tree - powalone drzewo

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1187
Zapraszamy do obejrzenia.
IMG_0565.jpeg

W jaki sposób odratować korzeń ze zdjęcia

hyniks w Sprzątanie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 11734
Cześć, Załączam poniżej zdjęcie, na kamieniu sinice i inne paskudztwa. Co ma w sobie korzeń? Nie mam pojęcia. Czy da się go odratować, czy zostaje śmietnik?
DSC00530.JPG

125l - Zaczarowane drzewo - olczyk

olczyk w Akwaria · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6994
Dzień dobry, chciałabym zaprezentować moje pierwsze, poważne :P akwarium. Z racji tego, że zaczynam swoją przygodę proszę o sugestie, rady, uwagi doświadczonych użytkowników :) Akwarium 125 l 81x36x...
1 bursztyn.JPG

Korzeń do akwarium

xxkajetan w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 31210
Witam , jak przygotować korzeń do akwarium, czy trzeba go oskórować , czy niekoniecznie ? Mam świeżo wykopane 3 korzenie i nie wiem czy trzeba je oskórować czy nie , ponieważ po oskórowaniu korzeń będ...
1.jpg

30l - korzeń w skale

jfilipowicz w Akwaria · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2406
Witam wszystkich, Przedstawiam mój zbiornik, po restarcie i zmianie aranżacji. Akwarium: 29x29x35 30L Oświetlenie: Chihiros A301 plus + sterownik Chihiros Commander 1 Filtr: Hydor Prime 10 CO2: butl...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20857
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Korzeń mangrowca

DonCicio w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4382
Witam nie wiem czy w dobrym dziale pisze ale mam pytanie jak dlugo korzeń mangrowca moze barwic wodę i jak zrobic aby jej nie barwił oraz jak go utopić poki co cały czas sie moczy w wiaderku. Pozdrawi...

Korzeń i jego szybsza preparacja (?)

Oman w Szkło i meble · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5105
Czesc! Chcialbym sie Was poradzic odnosnie preparacji korzenia. Od poczatku: znalazlem korzen w lesie, ktory byl poza ziemia juz co najmniej kilka miesiecy, oczyscilem go i umiescilem w akwarium. Po...

250l - Ogrodowy Korzeń - Patryk Dydymski

patryk103 w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 11587
Witam wszystkich. Chciałbym przedstawiać moje nowe akwarium 250l, wcześniej było 112l. Start: 30.01.2019r Akwarium: 100x50x50cm 250l Szkło float na przeźroczystym silikonie. Pokrywa aluminiowa Ośw...

Statystyki

Ten temat przegląda 433 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 433 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.