Pomoc w aranżacji akwarium 60 l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w aranżacji akwarium 60 l

Liczba wyświetleń: 1035·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam!
Posiadam akwarium 60l o wymiarach dł. 60, szer. 30, wys. 30 i chciałbym je odnowić. Do dyspozycji mam: filtr wewnętrzny, grzałkę, pokrywę z niestety jednym miejscem na świetlówkę, taki domek z czegoś w rodzaju masy solnej o średnicy 15 cm (to jest taki stożek, a mój glonojad sobie go przypodobał i nie chcę zabierać mu ulubionego miejsca) oraz niewielki korzeń o długości nie większej niż 15 cm, mam też oczywiście żwirek (jasny).

Dokładne dane techniczne:

2. Moc i rodzaj oświetlenia (15 W,T8, Flora-glo) światło jest włączone średnio 12 h/dziennie?
3. Rodzaj podłoża (nie znam dokładnie, wiem tyle co napisałem wyżej, jasny żwirek o przekroju ok. 1mm)
4. Rodzaj systemu CO2 (na razie brak).
5. Rodzaj filtracji (Aquael Turbo filter 350 bodajże)
6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne (Gąbka i wkład ceramiczny)?
7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h (TAK)?
8. Temperatura wody (ok. 24 C)
9. Parametry chemiczne wody (nie znam parametrów, niestety)
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie (nawóz żelazowy z mikroelementami)
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną? (nie wiem co to znaczy, ale chyba nie)
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (uzdatniacz do wody wodociągowej).
13. Jak często podmieniasz wodę (planuję podmieniać regularnie raz lub dwa razy w miesiącu, jeszcze dokładnie nie wiem ile)
14. Czy w akwarium są korzenie lub kamienie (tylko to co wyżej)
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (do tej pory ok. raz w tygodniu, ale jak już odnowię to akwarium to codziennie lub co drugi dzień)
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych (NIE)?
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub (NIE)?
18. Czy używasz lampy UV (NIE)?
19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności? (raz/dwa razy dziennie, tylko ja dokarmiam)
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (niżej podany jest planowany wykaz ryb)
21. Jak długo funkcjonuje akwarium (chcę je całkiem odnowić więc to chyba nie ma znaczenia)

Planuję na początek zamieścić w nim 3 gatunki roślin, mianowicie: żabienicę delikatną, hydrocotyle leucocephala oraz jeśli się do tego nada ludwigia nataus. Z żabienicy planuję zrobić pierwszy plan (coś w rodzaju takiego wyższego trawniczka), hydrocotyle leucocephala plauję obsadzić w taki sposób, żeby obrosło ten domek. Ludwigę planuję zasadzić w kącie żeby robiła za 3 plan, ew. żeby zasłaniała grzałkę, czego nie umieściłem w moim skromnym planie poniżej.

Legenda:
F- filtr
G- grzałka
D- domek
K- większe kamienie ułożone w jednym paśmie
WR- większa roślinka, tzn. ludwigia
KRZ- korzeń

PS. To jest rysunek poglądowy i może trochę proporcjami (choć niewiele) odbiegać od rzeczywistości.

Tą strefę ogrodzoną kamieniami pragnę zostawić wolną, żeby rybki (np. kiryski) mogły sobie zbierać stąd jedzonko. Wolną przestrzeń miedzy różnymi obiektami chcę wypełnić właśnie żabienicą.

Chciałbym nawozić to wszystko tylko nie wiem jak, w jakich dawkach (tylko proszę, niech to będzie w trochę umiarkowanej cenie bo miliarderem to ja nie jetem :D). CO2 chciałbym dawać z tak zwanej "bimbrowni", czyli butelki z drożdżami, tylko tu znów nie wiem w jakich ilościach dać poszczególne składniki.

Rybki jakie planowałem to:

- 1x zbrojnik którego już mam,
- 4x kirysek pstry
- 4x otosek
- 10x zwinnik czerwonousty

Proszę się nie krępować i śmiało komentować krytykować, gdyż niewiele wiem i wiele z pomysłów tutaj podanych może być niewypałami.

Proszę o pomoc i wyrozumiałość dla mojej niewiedzy akwarystycznej :). Z góry dziękuję za pomoc. 31TVersus (Versus)

31TVersus
Ranga: Początkujący

dust Konin/Poznań
Najbardziej niepokoi mnie D- domek :o
Pooglądaj przykładowe aranżacje.

dust
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Konin/Poznań

Co przez to rozumiesz?

31TVersus

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Uwagi odnośnie roślin:

1. Echinodorus tenellus nie poradzi sobie przy świetle jakie posiadasz w pokrywie, musisz je zmodernizować:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 17225.html

lub na świeltówkę T5 24W o długości 45cm:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 19879.html

na start łatwiejszy jest Eleocharis (są aż 3 formy w zależności od planu sadzenia):
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanc ... c_subcat=0

2. Hydrocotyle leucocephalla jest za duża do Twojego akwarium.
Wybierz formę japan:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanc ... 0&&cPath=1

3. Ludwigia natans też ma spore kształty,
zamień ją na gęsty szpaler Rotali np. green lub indica:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanc ... c_subcat=0

Uwagi odnośnie aranżacji:

Domek jest przez bardziej zaawansowanych akwarystów uznawany za lekki obciach (tak się przyjęło).
Jeśli Twój glonojad go lubi postaraj się wmontować go w aranżacją lub obsadzić mchem aby nie rzucał się w oczy.

PODSUMOWANIE

Zadbaj o oświetlenie i sposób dozowania CO2 (na początek zabawy może być wspomniana przez Ciebie bimbrownia - recepturę wykonania znajdziesz na stronie).

Jeśli podłoże jest w miarę świeże - możesz wzbogacić dolną warstwę o kapsułki nawozowe lub tabletki:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanc ... =0&sort=2a
Dopiero w kolejnym kroku zaplanuj wydatki na rośliny (odwrotna kolejność jest niewskazana - zmarnujesz pieniążki).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Aha, dziękuję za odpowiedź.

31TVersus

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198895
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1965
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20342
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1385
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 698
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1901
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 404
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 896
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1773
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 399 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570967
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Piotr Baszucki i 398 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.