Witam!
Posiadam akwarium 60l o wymiarach dł. 60, szer. 30, wys. 30 i chciałbym je odnowić. Do dyspozycji mam: filtr wewnętrzny,
grzałkę, pokrywę z niestety jednym miejscem na świetlówkę, taki domek z czegoś w rodzaju masy solnej o średnicy 15 cm (to jest taki stożek, a mój glonojad sobie go przypodobał i nie chcę zabierać mu ulubionego miejsca) oraz niewielki korzeń o długości nie większej niż 15 cm, mam też oczywiście żwirek (jasny).
Dokładne dane techniczne:
2. Moc i rodzaj oświetlenia (15 W,T8, Flora-glo) światło jest włączone średnio 12 h/dziennie?
3. Rodzaj
podłoża (nie znam dokładnie, wiem tyle co napisałem wyżej, jasny żwirek o przekroju ok. 1mm)
4. Rodzaj systemu CO2 (na razie brak).
5. Rodzaj
filtracji (Aquael Turbo filter 350 bodajże)
6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne (Gąbka i wkład ceramiczny)?
7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h (TAK)?
8. Temperatura wody (ok. 24 C)
9. Parametry chemiczne wody (nie znam parametrów, niestety)
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie (nawóz żelazowy z mikroelementami)
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną? (nie wiem co to znaczy, ale chyba nie)
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (uzdatniacz do wody wodociągowej).
13. Jak często podmieniasz wodę (planuję podmieniać regularnie raz lub dwa razy w miesiącu, jeszcze dokładnie nie wiem ile)
14. Czy w akwarium są
korzenie lub kamienie (tylko to co wyżej)
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (do tej pory ok. raz w tygodniu, ale jak już odnowię to akwarium to codziennie lub co drugi dzień)
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych (NIE)?
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub (NIE)?
18. Czy używasz lampy UV (NIE)?
19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności? (raz/dwa razy dziennie, tylko ja dokarmiam)
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (niżej podany jest planowany wykaz ryb)
21. Jak długo funkcjonuje akwarium (chcę je całkiem odnowić więc to chyba nie ma znaczenia)
Planuję na początek zamieścić w nim 3 gatunki roślin, mianowicie: żabienicę delikatną,
hydrocotyle leucocephala oraz jeśli się do tego nada
ludwigia nataus. Z żabienicy planuję zrobić pierwszy plan (coś w rodzaju takiego wyższego trawniczka), hydrocotyle leucocephala plauję obsadzić w taki sposób, żeby obrosło ten domek. Ludwigę planuję zasadzić w kącie żeby robiła za 3 plan, ew. żeby zasłaniała grzałkę, czego nie umieściłem w moim skromnym planie poniżej.
Legenda:
F- filtr
G- grzałka
D- domek
K- większe kamienie ułożone w jednym paśmie
WR- większa roślinka, tzn. ludwigia
KRZ- korzeń
PS. To jest rysunek poglądowy i może trochę proporcjami (choć niewiele) odbiegać od rzeczywistości.
Tą strefę ogrodzoną kamieniami pragnę zostawić wolną, żeby rybki (np. kiryski) mogły sobie zbierać stąd jedzonko. Wolną przestrzeń miedzy różnymi obiektami chcę wypełnić właśnie żabienicą.
Chciałbym nawozić to wszystko tylko nie wiem jak, w jakich dawkach (tylko proszę, niech to będzie w trochę umiarkowanej cenie bo miliarderem to ja nie jetem

). CO2 chciałbym dawać z tak zwanej "bimbrowni", czyli butelki z drożdżami, tylko tu znów nie wiem w jakich ilościach dać poszczególne składniki.
Rybki jakie planowałem to:
- 1x zbrojnik którego już mam,
- 4x kirysek pstry
- 4x otosek
- 10x zwinnik czerwonousty
Proszę się nie krępować i śmiało komentować krytykować, gdyż niewiele wiem i wiele z pomysłów tutaj podanych może być niewypałami.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość dla mojej niewiedzy akwarystycznej

. Z góry dziękuję za pomoc. 31TVersus (Versus)