|
|
Moje pierwsze akwarium , pierwszy start.. potrzebuje pomocy
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich , jestem tu nowy  potrzebuję porady od fachowców . Dzisiaj odpaliłem moje pierwsze akwarium. Dane mojego akwarium : Wymiary długość 70cm szer. 25 wys.35 Podłoże Ada amazonia 2 9l Filtr tetra ex700 oświetlenie Juwel high-lite day 35w (T5) Sylvania grolux 35w (t5) Butla co2 z elektrozaworem. Woda z filtra Ro Posiadam carbo firmy aqua-art Easy-life ProFioto Dzisiaj zasadziłem parę roślinek i trawę .. wlałem wodę dodałem profito i carbo (teraz juz wiem, że nie potrzebnie to zrobilem bo chyba nic nie powinno się dodawać przez miesiąc od staru ?) Czy to, że dodałem to dzisiaj w ilości takiej jak pisze producent sprawi wiele problemu ?. Teraz świecę 5 godzin na jednej świetlówce juwel i co tydzień dodawać po jednej godzinie więcej ? i tak do miesiaca ? a teraz najważniejsze (chyba) czy dozować co2 ? bo jedni piszą, że dają na start duzo co2 a ktoś mi powiedział, że nie powinienem teraz podawać co2 , to kiedy podawać i ile ? Czy jakieś uwagi porady ? Dziękuję wszystkim za pomoc .. proszę zrozumieć, że to moje pierwsze akwarium i poprostu potrzebuję małej pomocy i mam nadzieję, że ktoś pomoże 
-
grzesdodo1
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: krakow
Co2 dozuj od samego początku, podawaj również potas od początku, resztę nawozów narazie odstaw do czasu ustabilizowania się akwarium. Narazie jedna świetlówka 35w wstarczy na ten litraż.
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Potas podawać jak zaleca producent ? czy mniejsze dawki ? jak jest z podmianą wody na początku akwarium ?
-
grzesdodo1
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
potas tak jak zaleca producent, jeśli chodzi o podmiany wody wskazane są co 2 dni w ilości ok 50% wody przynajmniej przez tydzień(choć tu niech może się wypowie któs kto użytkuje to podłoże, ja używam innego). Jeśli chodzi o czas świecenia zaczałbym raczej od 6 godzin, 5 to troche mało.
-

rafahgd
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Möckmühl
Co dziennie rano podawaj pełno zalecaną dawkę potasu i węgla w płynie po ok 2 tyg zacznij podawać makro Mając te podłoże i brak doświadczenia z nawożeniem najlepszą opcją byłoby kupienie tego nawozu i podawanie jak podaje producent 1 klik na 20l https://sklep.roslinyakwariowe.pl/green- ... -4202.htmlNawóz dość dobrze zbilansowany trzymając się zaleceń nie narobisz nic złego masz w nim No3 i Po4 trochę fe. Mikro podaje się od 3 do 4 tygodnia w zależności czym podmieniasz czy kranem czy Ro z mineralizatorem, a jeszcze inaczej podaje się mikro jak podajesz ro mieszane z kranem. Proofito to mikro które zamieniłbym na ADA step 2 dla mnie dużo lepsza przyswajalność a jednocześnie lepiej jest zbilansowany. Bardzo wydajny spokojnie możesz stosować na początku połowę dawki. Całe nawożenie zaczynamy od 1/3 lub 1/2 dawki bo na razie masz świeże podłoże które wszystko co potrzeba dla roślin ma w sobie. Zresztą na razie rośliny dobrze nawet nie ruszyły. Na starcie Co2 to podstawa na start dawaj od 2 do 3 bąbli na sekundę. Do słupa wody warto dać jakieś bakterie a do filtra kapsułkę Tetry Bactozym. To znacząco przyśpieszy i ułatwi start. A to co wlałeś to spokojnie w pierwszym tygodniu od startu na tym podłożu zaleca się podmianę wody. Ja po zalaniu robię pierwszą podmianę po 3 dniach następną po 3 dniach a kolejne już co 7 dni. Watro w początkowym okresie dawać do podmian bakterie które stabilizują akwarium. Temat warty przeczytania. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... ilit=start
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Dlaczego masz tak nisko wodę? ta pokrywa to jakieś DIY? Wg mnie 5 godzin świecenia to za mało, ale są rożne opinie na ten temat.
-

SpiritWalker
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Wode muszę jeszcze dolać  a pokrywa ? sam zrobiłem. Oświetlenie dam na 6 godzin.
-
grzesdodo1
●
Deszczownica to zły pomysł. Będziesz tracił co2 przez nią. Wystarczy kolanko, które jest w zestawie. Jak ustawisz tak, żeby zabierało co2 z dyfuzora będziesz miał wystarczającą cyrkulację.
-

SpiritWalker
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
A robiłeś próbę octem tych kamieni? Bo ten po lewej wygląda na taki co raczej będzie się pod octem pienił . Ale jak jedziesz na podmianach z ro to jest ok. Nawet lepiej na starcie będzie delikatnie Ci podbijało parametry. Ro mieszasz z kranem czy mineralizator?
Dla mnie robienie podmian na obecnej amazoni co 2 dni w ilości 50% to zbędna destabilizacja zbiornika. Dzisiejsza amazonia to nie to co dawnie, że podmiana za podmianą a i tak herbata była a no3 wariowało. Dla mnie 30% podmiany do 3 dni w pierwszym tygodniu to max. Kiedy ten zbiornik ma zacząć dojrzewać? Zwłaszcza jak ktoś robi podmiany z Ro. To raczej No3 wysoko nie będzie. Raczej patrzyłbym na KH które podłoże zbija do tego woda Ro która pytanie jak jest doprawiana i jakie Kh posiada. Co2 też nam Kh zbija.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Czemu u ciebie swietlówki są krótsze niż akwarium ??
Akwarium ma 70cm?? Bo świetlówki t5 35w maja 742mm, chyba że to takie złudzenie;)
-

dariuszmachander
●
- Ranga: Znający temat
Jesli chodzi o podmianę to nie wiem jeszcze nie robiłem .. myślałem ze samo z ro będzie dobre ,, ja mam teraz w akwarium 100% z ro bez dolewania wody z kranu , to mam mieszać wodę ?.Sorry Akwarium ma 80cm  nie wiem co mi sie tak na te 70cm uwidziało :/
-
grzesdodo1
●
Skąd wziołeś belkę na takie świetlówki? ? Masz może jakiś dostęp do nich. Jak co to podaj mi namiar.
-

dariuszmachander
●
Hej kupiłem metr kwadratowy blachy aluminiowej, wyciąłem większe wymiary od akwarium po czym wygiąłem r ękoma blach ę i tak wyszło  za blachę zap łaci łem 90zl.. ale po łowa blachy wystarczyła 
-
grzesdodo1
●
Jak bedziesz miał czas to zrób foto blizej tej belki. Albo ja ściągnij najlepiej i cyknij foto.
-

dariuszmachander
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Hej
Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
|
|