nawozy z aqua artu: fero+/carbo/macro red na przemian z macro green 2x filtr kubełkowy jbl Cristalprofil greenline 1501 co2 z butli
i Teraz meritum sprawy posiadam do tego oświetlenie:
2x HQI 150W + 2x 30W grolux fioletowe na belka wisi 95cm (do dna zbiornika)
I teraz nie ukrywajmy szukam oszczędności jak tutaj zredukować koszta za energie.
Dostałem od wujka moduł oświetleniowy z aquaela 6w plant o mocy 8000K( dwa takie ) i przyznam się że chciałbym je wykorzystać.(odkupię jeszcze 2 dodatkowe aby każde akwarium miało swoje oświetlenie)
Powiedzcie proszę co do tego dodać oszczędnego bo jednak 400W to troszkę dużo
Nie mocy 8000k tylko barwie.. No obawiam się że sporo będzie musiał do tych 2x6w dokupić, więcej, takim 6w to krewetkarium max 20l a nie 900, obawiam się że Ci się to nie przyda. Jak redukcja kosztów to szukaj naświetlaczy led po 20/30w, kilka sztuk się przyda, podaj wymiary tego zbiornika.
Ale myślę że nad każdy zbiornik po 2 naświetlacze, przy 20w 8x20w = 160w, zawsze to mniej niż 400, nic tańszego i wydajniejszego niż naświetlacze nie znajdziesz.
48cm głębokości zbiornika to bardzo dużo, jeszcze podwieszane masz.. tu potrzeba halogenu a nie sześcio-watowych modułów.. Dla przykładu dam fotkę z google, jeden naświetlacz 30w w 200l 80x50x50.
mar2509 napisał(a):48cm głębokości zbiornika to bardzo dużo, jeszcze podwieszane masz.. tu potrzeba halogenu a nie sześcio-watowych modułów.. Dla przykładu dam fotkę z google, jeden naświetlacz 30w w 200l 80x50x50.
Wszystko fajnie tylko nawozów tak nie stawiaj. Ani to ładnie nie wygląda tylko szkodzi ich zawartości. Nawozy chowamy do szafki z dala od światła i zbędnego wygrzewania ich przy oświetleniu.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
mar2509 napisał(a):48cm głębokości zbiornika to bardzo dużo, jeszcze podwieszane masz.. tu potrzeba halogenu a nie sześcio-watowych modułów.. Dla przykładu dam fotkę z google, jeden naświetlacz 30w w 200l 80x50x50.
Wszystko fajnie tylko nawozów tak nie stawiaj. Ani to ładnie nie wygląda tylko szkodzi ich zawartości. Nawozy chowamy do szafki z dala od światła i zbędnego wygrzewania ich przy oświetleniu.
To niestety nie mój zbiornik, fotka z wyszukiwarki
wezuwiusz w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3117
Chciałem założyć sobie w akwarium elegancką lampę z nóżkami. Jak takie lampy współpracują z filtrem kaskadowym? Są jakieś "szersze nóżki" by objęły filtr?
Statystyki
Ten temat przegląda 242 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571017
• Liczba wątków: 48814
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 241 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej