|
|
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam juz od dluzszego czasu próbuję uhodowac malego henka. Lecz idzie to ciezko i mozolnie. Wczesniej jak nie zbrojniki to molonezje go atakowaly i poszly do kolegi. Teraz zas krewetki amano czasem cos wyciagna. Moje pytanie do tych co maja glossostigma czy szybko sie roszrasta i czy nie jest zbyt problemowa. No i czy wiekszy system korzeniowy niz heniek. I czy da rade przy swietle 0,5wata na litr + ledy 2x70cm 5050 na jakies 2-4 godz Chyba ze cos innego polecacie.
-

dariuszmachander
●
- Ranga: Znający temat
Ja polecam coś innego a mianowicie cierpliwość  . Wzmianka o posadzeniu małego heńka w Twoim wątku pojawiła się 16 lipca czyli 1,5 miesiąca temu a Ty chciałbyś już gęsty, zwarty trawnik o wysokości 2 cm. Dariuszu powoli, powoli. Mój heniek był posadzony bodajże w maju lub czerwcu a dopiero teraz jestem z niego zadowolony. Zanim zaczął rosnąć tak jak trzeba zmieniłem oświetlenie i było lepiej ale najważniejsze i bardzo zauważalne zmiany zaszły gdy zmieniłem sposób dystrybucji CO2. Zamiast dyfuzora wewnątrz akwarium założyłem reaktor narurowy i od tego momentu mały heniek zaczął rosnąć tak jakbym chciał.
-
maciekkr
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
maciekkr napisał(a):Ja polecam coś innego a mianowicie cierpliwość  . Wzmianka o posadzeniu małego heńka w Twoim wątku pojawiła się 16 lipca czyli 1,5 miesiąca temu a Ty chciałbyś już gęsty, zwarty trawnik o wysokości 2 cm. Dariuszu powoli, powoli. Mój heniek był posadzony bodajże w maju lub czerwcu a dopiero teraz jestem z niego zadowolony. Zanim zaczął rosnąć tak jak trzeba zmieniłem oświetlenie i było lepiej ale najważniejsze i bardzo zauważalne zmiany zaszły gdy zmieniłem sposób dystrybucji CO2. Zamiast dyfuzora wewnątrz akwarium założyłem reaktor narurowy i od tego momentu mały heniek zaczął rosnąć tak jakbym chciał.
w moich 240L też już 4 tygodnie czekam żeby heniek ruszył i na razie kiepsko to wygląda. Ale wniosłeś dużo optymizmu tym swoim postem bo jutro, góra pojutrze od RA dojdzie do mnie REAKTOR AQUAMEDIC 1000 I WTEDY MAM NADZIEJĘ TEŻ RUSZY. dodatkowo dokupiłem henka in vitro, zobaczymy czy też pojdzie (teraz mam zwykły 30mm dyfuzor )
-

marlowe
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja miałem heńka i glossostigmę na amazonii II i z pierwszej z nich szybko zrezygnowałem  glosia jest dużo łatwiejsza 
-
kubal
●
- Ranga: Poznaje temat
Bede musial chyba pomyslec takze o butli z co2. Co prawda bimber caly czas idzie na okraglo.
I nie wiem czy oddac komus te krewetki amano. Mialem tez dwie filtrujace okolo 7-8cm duze i tez kopycily henka, wiec oddalem koledze z forum ra.pl Mysle by mu tez oddac te amano. A sam zajme sie hodowla tych malych red.
A i mam pytanie bo ostatnio dosadzilem henka z kubeczka in vitro. Jak wiadomo jest on suchy. Czyli emersyjny tak ?? Czyli musi sie on przeobrazic w podwodna rosline? Bo zmarnial bardzo.
-

dariuszmachander
●
Znowu Darku nam się dill szykuje? 
-
mar2509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Tu masz Dariuszu mojego heńka, posadzony był w maju lub czerwcu.
-
maciekkr
●
A jak wygladal w dniu sadzenia??? Skoro minely 3 miesiace.
-

dariuszmachander
●
dariuszmachander napisał(a):A jak wygladal w dniu sadzenia??? Skoro minely 3 miesiace.
22 lipca wyglądał jak na załączonym zdjęciu, więc jak widzisz szału zupełnie nie robił. Co kawałek były przerwy a teraz nie ma już żadnych dziur i ładnie się zagęścił. Dlatego uważam, że powinieneś dać mu jeszcze czasu a przede wszystkim dostarczać mu odpowiednią ilość CO2. U mnie po zmianie dystrybucji CO2 zaczął rosnąć jak należy.
-
maciekkr
●
Powiem ci ze u ciebie 22lipca wygladalo to niezle miales dosc duze kepy. U mnie dopiero teraz jest prawie jak u ciebie a minelo juz ponad miesiac. Tylko ze ja mialem male kitki.
dzisiaj rano jeszcze zagescilem trawniczek dokupilem troche heniacza.
-

dariuszmachander
●
Witam, U mnie tak wyglądał rozwój heńka przez około 50 dni. Światło: 0,66 W/L CO2: Z butli przez dyfuzor 2 cm 24h. CO2 w przypadku tej roślinki jest chyba kluczowe. Więcej info o akwa: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 60777.html
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Mam pytanie jeszcze do ciebie bo po 9 dniu widac ze heniek jest zielony ale jest go troche mniej niz w 4 dniu. Wyciagales jakies zepsute galazki ??? Moze rzeczywicie problem lezy w co2. Co mozecie polecic z zestawow co2 moze ktos ostatnio kupowal i fajnie sie spisuje??
-

dariuszmachander
●
u mnie heniu rośnie super , nie mam z nim żadnego problemu (Oświetlenie diodowe ) sadziłem większe kępki
- Załączniki
-
-
- Czerwiec
-
-
- Wrzesień
-

Puszek19
●
- Ranga: Poznaje temat
3 miesiace i robi wrażenie:)
-

dariuszmachander
●
Powiązane tematy
Witam,
Dostałem szczepkę Microsorium windelov, wśród której zapodziała się kolejna roślinka.
Microsorium zaszczepiłem na korzeniu a na nim rozrosła się kolejna roślina.
Czy jest to mały heniek czy coś...
Witam. Może zacznę od początku. 12 lutego 2013 roku kupiłem rośliny w Internecie. Posadziłem je - widać na zdjęciach. Po 5 dniach kupiłem na allegro nawóz i od razu zacząłem go stosować. Nie wiem chyb...
Mam mały problem z tą rośliną, nie chce rosnąć. Na samym początku rosła aż do momentu jak pojawiły się pierwsze oznaki niedoboru fe. Więc zacząłem go podawać 0.05 ppm dziennie przez tydzień razem z po...
Chciałem się z Wami podzielić moimi doświadczeniami z glosią którą się wysiewa, nie sadzi. Temat zaczął się w innym wątku, ale teraz postaram się to wszystko zebrać razem i podsumować.
Nasiona kupiłem...
Witam serdecznie. Dokładnie tydzień temu wystartowałem z akwarium na CAL BE. Od początku świecę 4h, CO2 z butli i podaję 1ml potasu z linii Easy Life. Pojemność zbiornika to 63l. No ale do rzeczy, pra...
Mam pytanie czy ktokolwiek próbował wyhodować Glossostigma elatinoides z nasion. Po miesiącu oczekiwania na przesyłkę z Chin wreszcie mam maleńki woreczek z nasionami i powiem szczerze nie wiem jak si...
Witam,
Mam uruchomione akwarium od 7 tygodni. Ma to byc ogolny-rosliniak (z naciskiem na rosliniak jak sie uda). Wiec do rzeczy:
Chcialbym na "ala" pierwszy plan ewent drugi posadzic duzego ...
Witam.Dzisiaj zamarzyłem sobie o zielonym dywanie w swoim 30l akwarium.Problem nasuwa się taki...Czy Heniek przyjmie mi się w zarybionym akwarium??Pływają tam dwa młode kiryski pstre.I boje się że będ...
Cześć, niestety w mojej kostce Monte Carlo zaczęło gnić przez pleśń. Na początku pojawiło się troszeczkę, szybko usunąłem i przez jakiś tydzień nie było po niej śladu. Ale nagle jak się rzuciła to Mon...
Kupiłem tydzień temu heńka w żelu,i posadziłem.Na początku wydawało się że wszystko jest ok,że się przyjął,ale potem nagle zaczął brązowieć.Nawożę linią blue line Macro jedno pstryknięcie Micro jedno ...
|
|