Od 2 tygodni mam 63L baniak na Amazonii New, leje EasyLife Fosfo 4ml dziennie i cały czas test pokazuje 0mg i nie wiedzieć czemu azotu mam około 100 mg/l, a lałem EasyLife Nitro 1ml. Ile mam lać fosforu żeby podnieść do jakiegoś normalnego poziomu i co zrobić żeby zmniejszyć tak wysoki azot ?
podmiany około 20-30 % robiłem tak jak jest zalecane na początku co 2-3 dni
Fosforu zawsze test na początku będzie pokazywać w okolicach zera bo chłonie go amazonia i to normalne ... Azot maże Ci się kumulować z wody kranowej , brałeś pod uwagę ile możesz go tam mieć ?
Na początku amazonia oddaje dużo azotu musisz robić większe podmiany a fosforem za bardzo się nie przejmuj .Jak zjedziesz z azotem do normalnego poziomu taki jaki będzie Ci odpowiadał wtedy dostosuj fosfor do azotu i nie zwracaj uwagi że test pokazuje zero .Obserwuj rośliny i staraj się na początku nawozić częściej a mniejszymi dawkami.
Nie doczytałem, no ale jakie masz na korzeniu i roślinach glony? Jeżeli masz zielenice to raczej nie wyjmiesz roślin z podłoża i ich nie wyszorujesz, jak masz krasnorosty to kosiarki powinny sobie z nimi poradzić
Nie dokarmiaj innym pokarmem przez dwa dni to wezmą się do roboty, mozesz dać większą dawkę easy carbo, ogolnie jak ustabilizowalem fosfor w swoim akwarium nie mam problemu z glonem przy oswietleniu 1.10w/l .
W ogóle ich nie karmię od 1,5 tyg są trochę ospałe i ogólnie mało jedzą ale to chyba przez ten wysoki azot, zobaczymy jak będzie po podmianach i zbiciu do 20mg/l
Pszenica w Nawożenie· Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12369
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
guzi75 w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5782
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium.
A...
_Kreweta_ w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4495
Witam.
Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...
Kyle w Nawożenie· Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 23081
Witam szanownych kolegów ;)
Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...
vasteq w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2706
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
TenOdTego w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4315
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące:
Tropica Premium Nutrition
Microbe-Lift Plants Green
Easy-Life ProFito
Aqua Art Planta Gainer Classic
Azotu mam ...
rekordarek w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3111
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
Bernhard Roth w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2989
Cześć
Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby?
Prośba o porady....
Furyan w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9959
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy.
Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w.
Rośliny po...
Statystyki
Ten temat przegląda 345 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 345 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej