Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Mam akwarium 240L, nawożę solami. Butla CO2. Moje roślinki jak widać na zdjęciach mają żółte wierzchołki. Myślę że to jakieś niedobory. Bo przynajmniej ta większa roslinka miała kiedyś piękny soczysty, niespotykanie jasno zielony kolor a teraz jak widać  Proszę przy okazji i identyfikację, co to za roślinki
-
qqrq
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
na drugim zdjęciu jest POGOSTEMON ERECTUS tak sądzę i u mnie też mają żółte czubki ale wszystko z nimi jest ok i rosną sobie dobrze.
-
michcik
●
A może poprostu się wybarwia?
-
zdzisio
●
- Ranga: Początkujący
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jakimi stężeniami nawozisz na tydzień?
-

dewes
●
- Ranga: Poznaje temat
zdzisio napisał(a):A może poprostu się wybarwia?
A może brak żelaza 
-

dewes
●
- Ranga: Poznaje temat
Wg. mnie, z Twoimi roślinami jest wszystko w porządku. Pierwsza to Rotala, druga to Erectus. Moim zdaniem, po prostu wybarwiają się im bliżej do źródła światła. Czyni tak bardzo wiele gatunków. Jeśli uważasz, że to jakieś niedobory, to "zainfekowane" nimi wierzchołki wzrostu wskazują na braki mikroelementów, więc jeśli chciałbyś modyfikować nawożenie, zwróciłbym uwagę na zwiększenie podaży mikro. Przy czym, jak napisałem wcześniej, uważam to za zbędne. Roślinki wyglądają na zdrowe. Chyba, że mówimy o końcówkach igiełek erectusa na starszych liściach, które na zdjęciu wydają się brązowieć, co wskazywałoby na niedobory mobilnych makro - najprawdopodobniej azotu. W sumie, jak się dobrze przyjrzeć, starsze listki Rotali także mają podobnie, choć z drugiej strony może to być niedoskonałość samej fotografii. Sam musisz ocenić.
-
uszy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
U mnie pogestemon jest identyczny.wiec bez obaw
-

dariuszmachander
●
- Ranga: Znający temat
Sam popatrz tez żółte końcówki
-

dariuszmachander
●
- Ranga: Znający temat
uszy napisał(a):Wg. mnie, z Twoimi roślinami jest wszystko w porządku. Pierwsza to Rotala, druga to Erectus. Moim zdaniem, po prostu wybarwiają się im bliżej do źródła światła. Czyni tak bardzo wiele gatunków.
Chyba, że mówimy o końcówkach igiełek erectusa na starszych liściach, które na zdjęciu wydają się brązowieć, co wskazywałoby na niedobory mobilnych makro - najprawdopodobniej azotu. W sumie, jak się dobrze przyjrzeć, starsze listki Rotali także mają podobnie, choć z drugiej strony może to być niedoskonałość samej fotografii. Sam musisz ocenić.
Dziękuje ci bardzo za rady. Moje pytanie powstało dlatego, że mój Erectus swego czasu miał u mnie przepiękny odcień zieleni, gapić się mogłem godzinami. Teraz zamiast tej zieleni jest żółty. ale tak jak piszecie, byc może żadne niedobory tylko wybarwienie. Co do brązowego nalotu to nic innego jak krasnorosty z którymi nie mogę sobie poradzić
-
qqrq
●
Krasnorosty pojawiają się na skutek "brudnej/starej wody". Jest bardzo fajna dyskusja na ten temat: http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/glony-i-sinice/krasnorosty-geneza-i-walka-57525.htmlSugeruję zadbać bardziej o higienę zbiornika, polepszyć filtrację mechaniczną (wydajność filtra). Walka ze skutkiem polega na zaaplikowanie na krasnale roztowru wody utlenionej, roztworu octu i/lub węgla w płynie, z pewnymi zastrzeżeniami tego ostatniego - poczytaj w wątku. Walka z przyczyną to lepsza filtracja i higiena.
-
uszy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
Tematy o krasnalach znam już na pamięć, co do higieny to dbam o nią aż za bardzo. Krasnale u mnie tylko do wycinki całkowitej zarażonego liścia albo aldehyd ze strzykawki(octu nie próbowałem, woda utleniona się nie sprawdza bo niszczy też roslinę-bieleje liść). Jak w temacie podpiętym, u mnie krasnale występują tylko tam gdzie ruch wody duży, a na to jeszcze środka chyba nie wymyślono
-
qqrq
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody.
3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
Witam wszystkich miłośników akwarium :)
Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone.
Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną.
W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią.
Metoda...
Zapraszam do pooglądania.
Zapraszam do obejrzenia filmu z serii "Gosia i Tomek - w akwarium". Tym razem autorzy omawiają tematykę przygotowania roślin po zakupie, która sprawia często problem osobom początkującym....
Zapraszam do obejrzenia i podjęcia prób z hobbystyczną mini hodowlą w domowych warunkach.
Witam wszystkich posiadam rośliny anubias crispus- druga też chyba jakiś anubias
Roślinki posiadam około 3 tygodnie
Akwarium posiadam 200 l.
Posiadam tylko jedna żarówkę 30 wat. Pali się ona ok. 8-10 ...
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit:
Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą.
Wyjaśnienie:
Formy em...
rosliny-cienia.jpg
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA:
https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...
|