Ustalenie dawek Micro / Fe - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ustalenie dawek Micro / Fe

Liczba wyświetleń: 921·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Kyle Szczecin

22 sie 2014, 09:50 Ustalenie dawek Micro / Fe  (#1)  

Mam problem z ustaleniem dawek PG Micro i Fe (albo jednego z nich).
Zbiornik w skrócie:
  • 63l
  • 2x24W 10h
  • CO2 butla (indykator praktycznie żółty)
  • ASII+
  • pH 6.8
  • kH8
  • NO3 15
  • PO4 0.05
  • podmiana co tydzień RO 20l + mineralizator AA
  • GH nie znam
  • z roślin przewaga wolnorosnących (microsoria / anubias / mchy)
  • filtracja JBL e701 gąbka / wata / micromec

Nawożenie aktualnie wg zaleceń producenta, czyli K 1.5ml / dzień, micro 5ml / tydzień podzielone co 2 dni, Fe 1.5ml / dzień, macro red było 1.5ml / dzień, teraz leję macro green 1.5ml / dzień.

A problem mam taki, że najpierw przez pierwsze trzy miesiące nie mogłem się pozbyć rhizoclonium, próbowałem wszystkich "naturalnych" metod, ostatecznie zacząłem lać femangę, 25ml/tydzień, po 4 tygodniach ani śladu po tym glonie.
I wszystko by było dobrze, gdyby nie to, że miejsce rhizoclonium zaczynają powoli zajmować sinice.
Oprócz tego w kilku miejscach na korzeniach chyba oedogonium ("Glon występujący w postaci łąki delikatnych, jasnozielonych nitek.").

Od tygodnia jak zacząłem lać green zamiast red, dużo więcej zielenic na szybach zaczęło się pojawiać też.

Co do roślin to rosną raczej dobrze, ale np. microsorium pteropus strasznie skręcają się liście do środka. W ogóle nie chciała mi rosnąc też Hydrocotyle leucocephalla, ale kilka dni temu odstawiłem carbo i ruszyła (wskazówka znaleziona na forum).

A moje główne pytanie, co może być przyczyną namnażających się sinic? NO3 zawsze mam 10-15, PO4 niestety od 4 miesięcy nigdy nie miałem więcej niż te 0.05. Czy problem może być w nieodpowiednich dawkach micro/fe?

Kyle
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

Wspieram stronę kontem Premium

uszy Gdańsk

03 wrz 2014, 15:52 Re: Ustalenie dawek Micro / Fe  (#2)  

Sinice zwykle pojawiają się przy niewłaściwych proporcjach fosforu do azotu (przy zbyt dużym fosforze i niewielkim azocie).
Piszesz, że nawozisz tak, że fosfor jest niemal niewykrywalny... Jakie masz podłoże? Aktywne Nie znam się na Amazonii, ale może chłonie fosfor? Więc fakt, że w kolumnie masz go niewiele, nie oznacza, że w podłożu nie ma "bomby fosforowej".
Nie grzebiesz w podłożu i tym samym nie uwalniasz fosforu z nagromadzonych resztek na dnie zbiornika?

To takie sugestie z mojej strony.

Pozdrawiam i powodzenia! I cierpliowści!

uszy

Miasto: Gdańsk

Kyle Szczecin

03 wrz 2014, 20:03 Re: Ustalenie dawek Micro / Fe  (#3)  

Podłoże ASII+, ale temat już nieaktualny, zmieniłem całą linię na ferkę i na razie leję wg zaleceń. A sinic pozbyłem się 4 dniami zaciemnienia ;)

Kyle

Miasto: Szczecin

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211207_191012.jpg

Qualdrop micro plant & fe Hybrid ustawienie odpowiednie dawk

muniek23b w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8130
Witam, prosiłbym o pomoc, bo w opisie nie mogę znaleźć, jakie są prawidłowe dawki tych dwóch nawozów aby utrzymać stosunek 10:1? Na przykładzie akwarium 100l

Qualdrop Micro Plant

waldimaszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2494
Cześć. Czy w nawozie Qualdrop Micro Plant jest Fe czy trzeba osobno podawać? Czytam opis i nigdzie nie widzę w składzie żelaza.

Ustalenie dawki nawozów

kasjopeja w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3607
Od trzech miesięcy "bawię się" w nawożenie solami, czyli dopiero się uczę. Sporo się naczytałam, ale chyba nie do końca rozumiem tych dawek nawozów. Przykładowo jeśli chcę dojść do poziomu N...

Dobór dawek nawozów - stosunek NO3/PO4/K

podhalanin w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1432
Szanowni, próbuję dojść do dobrego poziomu NO3/PO4/K. W skrócie mam 3 miesięczny niemalże baniak 188l, z czego wody będzie ca 150-160l. Obsada obecnie to 30x Neon Simulans, rośliny: Eleocharis Parvula...

Planta Gainer Micro, a woda kranowa

Altarenos w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1664
Cześć. Przez przypadek kupiłem Planta Gainer Micro zamiast innego nawozu z mikroelementami. Dopiero w domu przeczytałem, że: Nawóz mikroelementowy dla roślin wodnych i akwariowych do przygotowania w...

Metoda nawożenia Estimative index - ustalenie dawek soli

AQwa MANIAK w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1969
Chciałbym prosić o pomoc obilczeniu dozowania dziennej dawki soli, przy użyciu metody EI na akwarium 54 litry.

Micro i makro kiedy zacząć

Bahl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 830
Witam, dziś zrobiłem "restart" zbiornika 112l. Chciałem się dowiedzieć, czy mikro i makro podawać od razu? Podłoże w akwarium to help soli(użytkowane od ok roku) przysypany grysem ceramiczn...

Mieszanie micro z MgSO4

damianwarka w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 2976
Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym przywitać wszystkich użytkowników :) Mam do Was pytanie, chciał bym pomieszać MgSO4 z nawozem micro i dawać je razem aby wykorzystać mniej pomp dozują...

Ustalenie nawożenia

Skrzypu w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1634
Witam, 5 tyg temu zrestartowalem akwarium. Przez pierwsze 4 tyg było naprawdę dobrze, przynajmniej jeśli chodzi o glony. Ale w 5 tygodniu się zaczęło. Dlatego proszę o pomoc w zbilansowaniu nawożeni...

VIMI MICRO czy VIMI ALL IN ONE ?

Anonim 52142 w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5182
Nasuwa mi się kolejne pytanie a mianowicie, chciałbym nawozić akwarium nawozem VIMI tylko nie wiem jaki lepszy tzn: 1. samo VIMI MICRO - stosować jak rośliny wykażą braki. 2. czy VIMI ALL IN ONE - te...

Statystyki

Ten temat przegląda 354 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 354 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.