Dziwny przypadek zatrucia kirysów. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dziwny przypadek zatrucia kirysów.

Liczba wyświetleń: 1148·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Pozdrawiam wszystkich to mój pierwszy post na forum.
Dzisiaj padł mi jeden kirys pstry a drugi jest w stanie ciężkim, doszło do tego w przeciągu 15 minut, inne ryby tzn. gupiki, neonki i bystrzyk amandy nie ucierpiały, nie zauważyłem także objawów choroby ani nawet zmiany zachowania. Tylko kirysy podpływają do powierzchni aby zaczerpnąć powietrza i tutaj moje pytanie czy mogły się zatruć substancją lotną która znajdowała się ponad taflą wody i czy ktoś słyszał o takim przypadku?
Owa substancja mogła pochodzić z suszonego właśnie lubczyka który moja żona sprzątła z balkonu z powodu deszczu i położyła pod akwarium, zrobiła to kilka minut przed śmiercią kiryska.

piotrtw

Jak nie wlałeś roztworu do wody lub nie wsadziłeś snopka do środka zbiornika to położenie przy akwarium nie ma wpływu na życie w nim.
I nie oczerniaj żony :P
Pewnie się zatruły związkami przemiany materii.

duch amazonski
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

Być może, ale jak wytłumaczyć świetną kondycję reszty ryb? Raz zatruły mi się amoniakiem po zmianie podłoża i restarcie wpuściłem je za szybko do akwarium po ok tygodniu doszło do zatrucia. Wtedy cała obsada ucierpiała pierwszym objawem była utrata wybarwienia bystrzyka, teraz wygląda dobrze. Lubczyk wg Wikipedii zawiera estry które w pewnych stężeniach są podobno toksyczne i słabo rozpuszczają się w wodzie Wcześniej już pisałem, że kiryski jako jedyne z obsady podpływają do powierzchni by zaczerpnąć powietrza, stąd moje przypuszczenie.

piotrtw

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dodajesz może Carbo do baniaka ? Jeśli tak to niektóre Carbo potrafi "porazić" układ oddechowy kiryska, u mnie tak zeszło 10 sztuk zanim doszedłem od czego to a zmieniłem tylko producenta cudownego "węgla w płynie".

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

Dodaje Carbo Zooleka zalecaną dawkę.
Leje najpierw do pojemnika z odrobiną wody z akwarium dopiero rozcieńczone do baniaka.

piotrtw

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20230310_184908.jpg

Dziwny gość

Artu123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1881
Witajcie, Dziś podczas odmulania z dna wyciągnąłem jakieś takie cudo jak na zdjeciu. Białe, z segmentowanym ciałem, miało nogi, ok. 0.5 cm długości, wyglądało jak jakaś larwa. Ktoś wie co to może być?...
20221016_234428.jpg

Dziwny osad

paweł gigauri w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4489
Witam Czy ktoś się orientuje co to może być
20221016_234428.jpg

Dziwny osad

paweł gigauri w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1211
Witam Takie coś mi się pojawiło w akwarium Czy ktoś orientuje się co to może byc
Screenshot_20220326-154628_Gallery.jpg

Dziwny intruz

Slawek77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3402
Witam spoleczność:) W moim krewetkarium pojawily sie zyjatka widoczne na powiekszonym zdjęciu.Wie ktos moze co to jest i czy powinienem sie tego pozbyc?Akwarium mam od niedawna i jestem jeszcze troche...
YouTube

Tarło kirysów spiżowych.

Luckyaquarium w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2261
Tarło kirysów. Zapraszam do oglądania. Polecam dotrwać do końca filmu.
YouTube

Dziwny mieszkaniec

Hiro20 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8634
Witam, jak w temacie, zadomowiło mi się to ustrojstwo, nie mam pojęcia co to jest i jak to usunąć nie robiąc krzywdy krewetkom. Prosił bym was o pomoc.

Dziwny poród gupika

Pływający z rybami w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3654
Witam, w czwartek zaczęła kocić mi się samica gupika, zanim zauważyłem że się koci urodziła 6 sztuk narybku w ogólnym. Następnie przełożyłem ją do kotnika i tam urodziła kolejne 4 (te z ogólnego odłow...

Dziwny pyszczek u bojownika

_Kreweta_ w Zwierzęta · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 7688
Witam Kilka dni temu zauważyłam, że mój 6 - miesięczny bojownik ma lekko opuchnięty pyszczek. Nie było widać żadnych innych zmian na skórze, więc postanowiłam dodać do wody trochę witamin dla ryb ( t...

Znaleziony dziwny robaczek

Peluspell w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1071
Witam podczas czyszczenia filtra zobaczyłem robaczka i odłowiłem go do szklanki i tak on wygląda i moje pytania na identyfikacje i czy on groźny ??

Dziwny ślimak

dcieslik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5392
Od paru dni w akwarium widuje parę sztuk dziwnych ślimaków wielkości 3-4mm, wie ktoś co to za ślimaki? http://tass.glogow.org/aqua/nowe/slimak.jpg

Statystyki

Ten temat przegląda 300 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570988
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 300 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.