Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam. posiadam akwarium 200 litrów o standardowych wymiarach. Z oświetleniem T5 2x21W,6500K i 2x24W,8500K i 10000K. W związku z awarią statecznika zastanawiam się na wymianie jednej świetlówki na pasek złożony z power ledów o mocy 24W. Pasek będzie składać się z diod 3W 700mA o barwie od 6500K do 1000K, między białe chciał bym wplątać dwie diody niebieskie i dwie diody czerwone. Chciał bym je rozmieścić w sposób tak jak na obrazku: Czy takie rozmieszczenie ma sens i czy w ogóle jest sens dodawać niebieski i czerwony kolor?
-
Anonim 43742
●
Lepiej przedzielić barwy białym światłem. Można zakupić gotowe ledy zamontowane w oprawie takiej jak świetlówka T5 i tylko wpinasz. Firmę mogę Ci napisać na PW.
-

Ampularek_
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krzeszowice
Chciałbym właśnie pobawić sie w power ledy. W krewetkarium mam takie oświetlenie i rośliny rosną bardzo dobrze.
-
Anonim 43742
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dodanie niebieskich i czerwonych jest wskazane dla roślin. Tylko światło nie może być bardzo skupione bo będzie widać gdzie są te diody niebieskie i czerwone (szczególnie jak będą koło siebie).
-

Ampularek_
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krzeszowice
Właśnie chcę tym światłem wspomóc wzrost roślin.
-
Anonim 43742
●
Zaczynam kompletować pomału rzeczy,które są mi potrzebne. Wyszukałem driver do ledów https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 30717.htmlI mam pytanie czy warto to kupić? Potrzebował bym tylko jakiś woltomierz aby móc ustawić napięcie. Fajna sprawa bo można regulować prąd i napięcie w dużym zakresie
-
Anonim 43742
●
To dopiero połowa zasilania bo ten regulator musisz zasilić jakimś zasilaczem którego napięcie musi być większe od potrzebnego do zasilenia twojego zestawu i będzie wynikać z twojej konfiguracji . Trochę okrężna droga i jak się orientuje z twoich pytań raczej nie dla ciebie. Jak już będziesz miał gotową konfigurację to kup odpowiedni driver 
-

alarmowiec
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
Listwa wstępnie jest już zmontowana. Brakuje jeszcze jednej czerwonej diody (nie zabrakło w paczce). Ostatecznie będzie 8 diod po 3W. Przymocowane na profilu aluminiowym osłoniętym pleksi. Dzisiaj świeciło 7 diod i było zdecydowanie jaśniej niż T5 21W. Co do rozłożenia diod posłuchałem Ampularek_
-
Anonim 43742
●
Wczoraj skończyłem listwę. Finalnie ma 8 diod 3W 700mA, zasilacz 32W 2200mA do tego driver o wydajności max 2200mA, na wejściu 4-35 V, według producenta mogę podłączyć do niego 24 diody po 3W. Wszystko przymocowane do profilu aluminiowego o szerokości wewnętrznej 29mm co pozwoliło mi bez problemu umieścić w środku diody, od góry osłonięty pleksi a od boków zaślepkami. Dzisiaj zamontuję w pokrywie w miejsce jednej T5. Wieczorem mierzyłem temperaturę, wynosiła 48 stopni więc jak na razie nie planuję radiatorów. Pierwsze wrażenie,to że świeci mocniej niż świetlówka o tej samej mocy.
-
Anonim 43742
●
Może wstawisz więcej fot tej belki takich bardziej szczegółowych  no i powiedz czy ta szybka nie wygina ci sie od tej temperatury?
-

SlawwPmi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Międzychód
-
Nie mam zdjęć samej belki. Listwa jest tak wsadzona,że nie powinna się wyginać. Mam dwa zdjęcia zbiornika zrobione, jedno na samej belce a drugie na pełnym oświetleniu. Zdjęcia robione telefonem.
-
Anonim 43742
●
Po mały kompletuję diody do następnej listwy i mam pytanie czy różnica między zwykłymi diodami a cree jest na tyle duża,że warto było by zdecydować się na cree? Wiem,że cree (1W,3W) można wysterować na większym prądzie niż zwykła diodę. I czy jest jakaś różnica w świetle jaką cree daje?
-
Anonim 43742
●
gdzie można kupić transparentny klosz to tej listwy (profilu alu)?
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Hej. I jak tam wygląda dalsza praca nad oświetleniem?
-
tombo77
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak na razie mam dwie, drugą zrobiłem z diod cree. 6 diod 6500K na prądzie 700mA, 3 czerwone i 2 niebieskie na prądzie 450mA. Myślałem nad jeszcze jedną z samych białych ale wszystko ładnie rośnie i nie będę ingerować w oświetlenie.
-
Anonim 43742
●
A możesz wrzucić jakąś fotka i napisać czy widać różnicę między belką z diod cree a tą z diodami "no name".
-
tombo77
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
|
|