Tour de Amazon - Michał Marcinkiewicz Expeditions - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tour de Amazon - Michał Marcinkiewicz Expeditions

Liczba wyświetleń: 2354·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

Rusza kolejna wyprawa „Tour de Amazon – Michał Marcinkiewicz Expeditions”.

15 sierpnia wystartował pierwszy etap wyprawy badawczej w rejon amazońskiej selwy „Tour de Amazon – Michał Marcinkiewicz Expeditions”. Tym razem celem badań nad miejscową ichtiofauną będzie dieta ryb w środowisku naturalnym oraz wpływ żywienia na ich kondycję. Firma TROPICAL jest jednym ze sponsorów ekspedycji.

Wyprawa, organizowana przez doktoranta Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Michała Marcinkiewicza, będzie trwała niemal pół roku, do końca grudnia 2014 roku. W tym czasie badacze będą eksplorować wody Amazonki w Brazylii, Peru oraz Kolumbii. Naukowcy chcą skupić się przede wszystkim na nawykach żywieniowych amazońskich ryb z rodzaju Symphysodon w ich środowisku naturalnym. Chcą sprawdzić, jak pokarm pozyskany z rzeki wpływa na zdrowie ryb, ich kondycję oraz stres. ‒ Wyniki te mogą stanowić doskonałe odniesienie do badań żywieniowych dotyczących ryb trzymanych w warunkach akwariowych – mówi Michał Marcinkiewicz. 

Firma TROPICAL jest jednym ze sponsorów wyprawy w rejon amazońskiej selwy. – Chętnie wspieramy inicjatywy badawcze, które poszerzają wiedzę na temat żywienia gatunków ryb przeznaczonych do hodowli w akwarium – mówi Izabela Janik, kierownik Działu Marketingu firmy TROPICAL – Pomogą nam one w opracowywaniu receptur naszych pokarmów i na pewno przyniosą mnóstwo fascynujących wniosków na temat zachowań gatunków żyjących w wodach Amazonki.  „Tour de Amazon – Michał Marcinkiewicz Expeditions” jest kontynuacją półrocznej wyprawy badawczej w rejon brazylijskiej zlewni Amazonki. Ekspedycja sprzed dwóch lat dostarczyła materiał do rozprawy doktorskiej organizatora, ale także do licznych prelekcji, wystaw fotograficznych i artykułów. 

Artykuł jest wynikiemj współpracy z firmą Tropical, producentem pokarmów i preparatów akwarystycznych.
Więcej informacji w dziale: Reklama

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Michał Adamek o AquaShow od kuchni

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1971
&t=&t= Zapraszam do obejrzenie wideorelacji Szopena z tego wyjątkowego miejsca dla miłośników akwarystyki roślinnej. Brawo dla Michała Adamka za utrzymanie zbiorników.
YouTube

Warsztaty Tetra - Michał Adamek

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1313
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Film Michał Adamek z Aquashow - aranżacja diorama

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1579
Hej Warto zobaczyć. &t=?si=ZJPcbsDfv-Fx4NL9
IMG_20240414_123759.jpg

064l - ramireziland 60/30 Michał Stawowski

staff-1985 RK w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4955
A kwarium 60/30 -oświetlenie około 60 watt led korea samsung led naturalne świeci okolo 10H. Podłoże -substrat podżwirowy JBL Basis + zwykły żwir płukany + lava soil podłoże aktywne AquaForest + p;aża...
Today afternoon.jpg

054l - My own Borneo - Michał

ko_wal25 w Akwaria · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8453
Witam serdecznie, Pragnę przedstawić moje akwarium, którego aranżacja powstała zupełnie przypadkowo a mianowicie po zakupie grupy roślin od kilku różnych osób umieszczałem je losowo i tymczasowo jed...
IMG_20210308_143144__01.jpg

550l - Naturalne 2m wody - Michał

MichalGDA w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6865
[Oryginalny post z 9 Marca zginął dzięki awarii OVH - wrzucam go teraz jeszcze raz] Wymiary w cm: dł: 207cm x 50cm x h 63cm (woda do 55cm - zamalowany 8 cm z góry pełni rolę pokrywy). Wewnątrz komi...
YouTube

215l - Flooded forest in Amazon - Oman

Oman w Akwaria · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5083
Cześć, Oto mój zbiornik Wymiary akwarium: - 100 x 40 x 60cm Moc i rodzaj oświetlenia: - Aquael retroFit 18W Rodzaj podłoża: - piasek Rodzaj filtracji: - Eheim 2215 + 2 x korpus narurowy z wkład...

Obumieranie lisci Amazon Sword

stef w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1186
Witam Was. Od dluzszego czasu sledze wasz blog i duzo sie nauczylem.Ale od dluzszego czasu mam problem z Amazon Sword. Przestaly rosnoc, stare liscie obumarly a nowe karlowaciejo. Akwarium jest prawie...

520l - Moje 2 metry wody - Michał S.

MichalGDA w Akwaria · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4845
Witam, To moje pierwsze własne akwarium (nie licząc krótkiej przygody 15 lat temu). W założeniu miało być Low tech a'la Diana Walstad na ziemi ogrodowej. Z kilku różnych przyczyn wyszedł trochę misz m...

010l - BN/T - Michał

git66 w Akwaria · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1969
Witam Po ponad 9 latach bez akwarium w nowym mieszkaniu postanowiłem wrócić do dawnego hobby. Tym razem już bardziej na poważnie. Póki co postawiłem w pokoju córki kostkę 10l trochę dla niej, trochę...

Statystyki

Ten temat przegląda 478 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 477 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.