Anubias barteri - roślina mateczna
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam, mam do Was pytanie. Zapewne dla niektórych będzie ono śmieszne, ale chcę dowiedzieć się pewnej rzeczy. Kiedy anubias barteri staje się rośliną mateczną ? i czy w ogóle się nią staje. W swoim 60 litrowym akwarium mam sporego anubiasa, którego mam zamiar sprzedać gdyż jest już za duży na to akwarium. Ok rok temu odciąłem szczepkę i zasadziłem obok, więc mam zastępcę na jego miejsce : ). Duży anubias ma ok 2-3 lat ?(nie pamiętam dokładnie). Wypuszcza co jakiś czas kwiaty, które sięgają już ponad taflę wody. Liczę na pomoc i pozdrawiam ! 
-

stasiu_98
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Legnica, Dolnośląskie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W skrócie, roślina mateczna to taka z której możesz uzyskać nowe rośliny, taka która może służyć do namnażania.
-
DavyJones
●
Podłączę się do pytania
Jakiś czas temu zakupiłem Anubiasa Nana Mini w koszyczku, podzieliłem kłącze na kilka mniejszych fragmentów i tak obsadziłem - rośliny rosną normalnie (wypuszczaja nowe listki z jednej strony) Z tego całego cięcia został mi mały "badyl" z malutkim listkiem który wrzuciłem do bańki - po jakimś czasie pokazał sie drugi listek, obecnie "badyl" ma w sumie 16 i wygląda jak cztery odrębne roślinki rosnące każda w swoją stronę.
Czy w ten sposób pozyskałem roślinę mateczną ?
-

rygiel22
●
- Ranga: Poznaje temat
Usunięto użytkownika 31012
-
Usunięto użytkownika 31012
●
Czy oczywiste jest że teraz z każdej "normalnie" rosnącej rośliny w moim akwarium przez odpowiednie przycięcie powstaną kolejne rośliny mateczne ?
-

rygiel22
●
- Ranga: Poznaje temat
Każda roślina jeśli urośnie i jest odpowiednio duża i silna, stanie się rośliną mateczną, bo będzie można z niej pozyskiwać nowe rośliny.
-
DavyJones
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
DavyJones napisał(a):Każda roślina jeśli urośnie i jest odpowiednio duża i silna, stanie się rośliną mateczną, bo będzie można z niej pozyskiwać nowe rośliny.
A jak to się ma z mchem, lub Lemna L. Skoro padło określenie każda roślina.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
weder napisał(a):DavyJones napisał(a):Każda roślina jeśli urośnie i jest odpowiednio duża i silna, stanie się rośliną mateczną, bo będzie można z niej pozyskiwać nowe rośliny.
A jak to się ma z mchem, lub Lemna L. Skoro padło określenie każda roślina.
No dobra, nie każda. Tylko te ktore miałem na myśli. 
-
DavyJones
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/baza/anubias_barteri_var_nana/
Witam wszystkich posiadam rośliny anubias crispus- druga też chyba jakiś anubias
Roślinki posiadam około 3 tygodnie
Akwarium posiadam 200 l.
Posiadam tylko jedna żarówkę 30 wat. Pali się ona ok. 8-10 ...
Witam.
Ktoś podpowie co to za roślinka?
Słabo rośnie,od dołu straciła listki,siedzi na niej "czarny mech".
Witam,
Na wstępie napiszę, że jestem początkującym akwarystą, staram się wszystko robić z aptekarską precyzją, ale... mam problem po ok. 6 tygodniach od uruchomienia akwarium.
Akwarium 30x30x30 (27 ...
Witajcie, w czwartek uruchomiłem kostkę LT. Zauważyłem, że na liściach anubiasa pojawia się biały nalot (foto w załączeniu). Czy powodem może być zbyt twarda woda > 20GH? Ma to być typowe LT za zie...
Cześć,
prośba o pomoc: czy jest jakiś mech, ewentualnie roślina, która przyczepiona do korzenia będzie zwisać girlandami ?
Chodzi mi o coś co mogłoby udawać koronę wierzby płaczącej.
Na razie znal...
Witam, co to za roślina? 1458822927968.jpg
Witam , mam pytanko, sytuacja jak w temacie , zamówiłem anubiasa wysyłka pocztą , po rozpakowaniu okazało się , że anubias jest w ligninie , która zamieniła się w bryłkę lodu, wrzuciłem do do wody roz...
Jak widać ma pokrzywione liście. Co może być przyczyną i jak mu pomóc?.
Akwarium 90l Anubias emiejscowiony na korzeniu, Ph nie wiem ile ale wysokie. GH obecnie 8 (niedawno 2 tyg temu było 24, ale poma...
Witam, dostałem od znajomego kilka sadzonek tej rośliny ale on nie wiedział jak się nazywa ja też nie bardzo, powiedzcie mi co to za roślina ?? ma sztywne raczej szorstkie "igiełki"
|
|