Hydrocotyle sp. Japan - o co chodzi? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Hydrocotyle sp. Japan - o co chodzi?

Liczba wyświetleń: 5207·Odpowiedzi: 13
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
cyberain Kraków
Witajcie, od miesiąca mam w zbiorniku Hydrocotyle, roślina stoi w miejscu nie chce za bardzo rosnąć, jeśli już wypuszcza młode pędy to wyglądają one tak jak by je coś odgryzło, z resztą niektóre liście też są nadgryzane. W zbiorniku mam Żałobniczki, Otoski, Krewetki Amano, Krewetki RedCherry i Krewetki filtrujące. Zauważyłem też kilka sztuk Rozdętek, ale nigdy na Hydrocotyle. Pewnie widać na niej też braki żelaza, ale dopiero jakiś tydzień temu zacząłem podawać i koryguję dawki.

Parametry:

Ph 6,8
KH 9
GH 10
NO3 10ppm
PO4 0,8 - 1 ppm
K ~10ppm
Fe 0,1 - 0,2
Temperatura w te upały podchodzi do 28°C

O co może z nią chodzić? Może uda się jakos wyjść na prosta:)

cyberain
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

U mnie kosiarki na starcie jadły do końca ta roślinkę :/

michcik

mrgibbass Kraków
Muszę Ci powiedzieć, że miałem ten sam problem. Na początku w ogóle nie chciała mi ta roślina rosnąć. Nie wiedziałem o co chodzi. Jedyne co zrobiłem to podniosłem znacznie podawanie potasu do 30ppm/tydzień i zacząłem delikatnie 5ppm magnezu. Ponadto podaję żelazo z Aqua Art.
Po tym wszystkim teraz mam taki problem, że nie mogę jej opanować. Rośnie u mnie tak, że już musiałem pół 2 razy przerzucić do innego akwa, a obecnie ucinam na bieżąco. Gdybym jej nie ucinał systematycznie, potrafiłaby zająć całe akwarium, tak przypuszczam.
Żadnych innych zmian nie wprowadzałem w sumie w nawożeniu.
Na początku miałem taki problem:
Obrazek
i tak to sobie stało i stało, inne rośliny przerastały, wyrywałem je, a hydrocotyle stało w miejscu. Obecnie "wychodzi" mi ze słoika:
Obrazek
To po przycięciu, teraz jest już pod taflą, dzisiaj znów się nią zająć musiałem. Ogólnie to rośnie jak chwast. Poczekaj może, aż rośliny zareagują na żelazo.
A powiedz mi, czy zauważyłeś, żeby miała pożółknięte brzegi na starych liściach?

mrgibbass
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
cyberain Kraków
Wolał bym być na Twoim miejscu i mieć jej nadmiar niż patrzeć jak mi umiera ;) Jeśli chodzi o magnez to według wodociągów mam go 8,7 mg/dm3 w kranie. Mam mgso4*7h2o ale nie podaję ze względu na ilość w kranie a boję się blokowania potasu. Potas mogę podnieść, zobaczę co z tego wyjdzie. W sumie jak by się tak przyjrzeć to znajdą się pożółknięte na brzegach liście

cyberain

mrgibbass Kraków
No to spróbuj podnieść potas. Ale i tak łącznie z żelazem na efekty będziesz musiał chwilę poczekać. Mam nadzieję, że wszystko Ci się uda, ponieważ dla mnie teraz jest to najmniej problematyczna roślina :)

mrgibbass

kakarot Kraków
Heh Ja powiedziałbym że to chwast,rozrasta sie strasznie szybko.Ale ze względu na jej piękno trzymam ją w zbiorniku

kakarot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Usunięto użytkownika 31012
Jaką masz obsadę?
Widzę ewidentnie zjedzone liście.

Mój kolega zastosował do tej roślinki sposób taki ze dał do pojemniczka plastikowego od nawozu co są te miarki 2 kulki gliniaste i piasek zasadził roślinkę i teraz u niego jak i u kolegi mrgibbass szaleje jak głupia.

michcik

Hydrocortyla wg mnie potrzebuje się ukorzenić - po wsadzeniu obciętych pędów u mnie stoi przez 2 tygodnie. Też się zgodzę, że wyjątkowo piękna i inwazyjna roślina.

kretos

cyberain Kraków
U mnie już miesiąc stoi od posadzenia, przez ten czas nie była w żaden sposób ruszana. Wypuściła kilka młodych pędów, które szybko zostały w jakiś sposób usunięte, oprócz tego jej ogólna kondycja też nie jest najlepsza. Zauważyłem dzisiaj że w dwóch miejscach pod korzeniem (te miejsca są ciężko dostępne) wypuściła młode pędy, które są w idealnej kondycji i rosną w cieniu.

cyberain

Niektóre ryby lubią tę roślinę.
Jaką masz obsadę, raz już pytałem.

maciekkr Kraków
Grzesiek22 w pierwszym poście jest odpowiedź na pytanie jaką ma obsadę ;)

maciekkr

maciekkr napisał(a):Grzesiek22 w pierwszym poście jest odpowiedź na pytanie jaką ma obsadę ;)

Przepraszam.
Żałobniczki mogą wcinać hydrę i wątpię by można coś na to poradzić.

cyberain Kraków
Podpatrzyłem dzisiaj żałobniczki i rzeczywiście łajzy skubały kilka razy hydrocotyle :( Więc wychodzi na to że to ich sprawka. Szkoda..dostają pokarm od mrożonek po roślinne a tu tak się odwdzięczają :P

cyberain

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

hydrocotyle-verticillata.jpg

Hydrocotyle verticillata

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6666
https://roslinyakwariowe.pl/baza/hydrocotyle_verticillata/
aa.JPG

Problem z sadzeniem hydrocotyle tripartita japan

nyos w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3594
Kurde mam problem z zasadzeniem hydrocotyle tripartita japan. Kupiłem 150 sadzonek i przyszło mi wszystko, ale w jednej kupie i co teraz mam to przez cały dzień rozdzielać? A potem jak to zasadzić? Ci...

Staurogyne repens O co Chodzi?

diabelskoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5864
Witam, cos mi niszczy S. Repens. Akwa: 63l (w tym 12l podloza) 2x24W (6500k daylight, 6500k czerowne) Filtr: AquaPondSolutions 1000EF (gabki, ceramika, wegiel, bio balle) Podloze: Tropica Substrate- ...

Chodzi o leczenie preparatem CMF

emilion123 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4200
Mam pytanie... Ile ml to jedna kropla preparatu CMF? Chcę podać leczniczo preparat, wychodzi 17 kropli na moje akwarium, ale z kolei 3,5 ml i nie wiem o ile te dawki się różnią. Czy 17 kropli to fakty...

Problem hydrocotyle brązowy osad

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1941
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...

Hydrocotyle tripartita dostępna w formie in-vitro

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
Hydrocotyle tripartita dołączyła do oferty roślin w żelu. W przeciwieństwie do ofert innych firm - rośliny in-vitro tropica są oferowane w formie płynnego żelu dzięki czemu roślina rośnie w warunkach ...

Ludwigia - zawinięte listki - o co chodzi?

Adam562 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 999
Witam , co może być powodem zawiniętych listków Ludwigi , odciąłem czubek i posadziłem obok , ładnie rośnie ale widzę że zaczynają się podwijać listki , po za tym na kolejnych roślinkach zaczynają rob...

Bacopa australis,Hydrocotyle sp. japan

IronBody14 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1812
Witam. Mam mały problem z tymi roślinami, rośliny rosną dobrze,lecz ich dolne liście przybierają barwe brązową,nie wiem czy jest to spowodowane niskim poziomem potasu i zbyt twardej wody? Akwarium ...

Hydrocotyle tripartita "japan" nie rośnie

qqrq w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2923
Mam ją od około 2 m-cy. Tak jak ją posadziłem tak została. Ta sama wielkość. Nic do przodu, nic do tyłu. Odkąd w swoim bardzo drobnym żwirze używam kulek gliniano-torfowych, wegla w płynie, całej lini...

Hydrocotyle tripartita sp. japan

Danny840402 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1053
Witam! Mam pytanie, jak to jest ze wzrostem tej roślinki, czy to prawda, że jak jes dużo światła to ma małe listki a jak mało światła to duże?

Statystyki

Ten temat przegląda 333 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570935
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 333 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.