Pożółkięte Rośliny --OGROMNY PROBLEM GOSPELYO.. - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pożółkięte Rośliny --OGROMNY PROBLEM GOSPELYO..

Liczba wyświetleń: 763·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam i od razu do rzeczyy niedawno wyleczyłem akwarium z glonów to przypałetał sie nowy problem sądze ze coś nie tak z moimi roślinkami mogę prosić szacowne grono o sugestie... identyfikacje jakiegos braku u roślin itp....

Poszczegolne fragmenty rotali żółkną widać tez brązowe plami... Podobnie koniczynka... zamieszczam foto moze to pomoze... bardzo prosze o Pomoc ;)

Obrazek

Obrazek

gospelyo
Ranga: Początkujący

Dodam tylko ze lekko żólkna i tez brązowieja delikatnie... co widac na foto

gospelyo

chozi Cieszyn
Miałem ten sam problem miesiąc po starcie zbiornika... Nie wiem czy nawozisz rośliny i ewentualnie jak, bo tego nie napisałeś, ale jeżeli tak to sprawdź przepływ wody w akwarium. U mnie pięknie wszystko rosło, wręcz strzelało w górę i na boki, ślicznie się zieleniąc, ale po miesiącu, może półtorej nagle rośliny stanęły w miejscu i w ciągu tygodnia zaczęły szybko obumierać, żółknąć, brązowieć, itp. Trochę zgłupiałem, bo absolutnie nic się nie zmieniło w kwestii nawożenia, CO2, wystroju i obsady. Nie bardzo wiedziałem co zrobić, ale całkiem przypadkiem, w trakcie cotygodniowej podmiany wody spostrzegłem jak okrutnie spadła mi wydajność filtra kubełkowego. Prefiltr na wlocie wcale nie wyglądał na specjalnie "zasyfiony" (a mam gąbkę o dość rzadkiej strukturze), ale mimo wszystko postanowiłem go wyczyścić. A że prefiltr wymieniam bez wyłączania kubełka (w sumie nigdy go nie wyłączam), jakież było moje zdziwienie, gdy jak go zdjąłem z wlotu filtra, woda nagle wystrzeliła z deszczowni! Okazało się, że przytkał się dość solidnie, co było powodem zmniejszenia cyrkulacji wody do tego stopnia, że martwych stref narobiło się tyle, że rośliny praktycznie nie dostawały papu podczas nawożenia (zwłaszcza te na bokach akwarium). Ot i cały problem - po tej akcji zwiększyłem CO2 w płynie i mikroelementy do 2x zalecanej dawki, i rośliny jadą z koksem jak na początku. Od tego czasu minęło ok. miesiąc i już praktycznie wszystkie wróciły do normy.
Jeżeli natomiast nie to jest problemem w Twoim przypadku, to zastanowiłbym się czy coś nie zatwardza wody i czy nie włożyłeś ostatnio do zbiornika jakiegoś elementu, który nie przypasował roślinom... Tak na upartego powodów może być mnóstwo moim zdaniem, a Ty trochę mało szczegółów podałeś. Tak czy siak te 2 rzeczy, które wymieniłem przyszły mi do głowy jako pierwsze do sprawdzenia. Pozdr.

chozi

Miasto: Cieszyn

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3101
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5586
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
1a.jpg

Marniejące rośliny

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35346
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu. I wracam z pytaniem, co robienie ta...
20231016_125548.jpg

Problem z roślinkami

afka81 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3259
Witam Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
20220225_095232.jpg

Problem z roślinami - nawożenie

Hiporafa w Nawożenie · Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 38370
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3005
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...
IMG_20230123_163740868~2.jpg

Problem z roślinkami pojawiają się dziury

marcin dąbrowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11660
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
42043A73-94E9-4B93-9BE1-73F203244F12.jpeg

Poskręcane młode liście, problem z identyfikacją a Ca/Mg

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4539
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady. Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii. Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2578
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4961
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Statystyki

Ten temat przegląda 264 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 264 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.