Jak dbać o filtr - konserwacja i czyszczenie - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak dbać o filtr - konserwacja i czyszczenie

Liczba wyświetleń: 7982·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Wygląd listy:

Każdy filtr ma prawo po jakimś czasie przepuścić wodę, ze względu na zabrudzenia, bądź nienasmarowane uszczelki. Niech Was to nie przeraża, filtry tylko z pozoru są skomplikowane w budowie - trzeba je doglądać i o nie dbać.

Fitr najczęściej przecieka na zaworach, a ponieważ w to miejsce się właściwie nie zagląda - osadu jest tam mnóstwo i nieszczelność w tym miejscu to tylko kwestia czasu.

Specjalnie dla Was podczas czyszczenia rozłożyłem i sfotografowałem zawory mojego filtra zewnętrznego JBL e901. I mógłbym się założyć że w ciągu miesiąca bądź dwóch mógłby przepuścić wodę i zalać mieszkanie, ponieważ uszczelki były nienasmarowane a w szczególności brudne.

Co do uszczelki głównej zapewne nie trzeba nikomu tłumaczyć jak ją nasmarować, ponieważ dostęp do niej jest bezproblemowy. Jednak przy zaworach sprawa wydaje się bardziej skomplikowana. Użyłem słowa "wydaje", ponieważ w rzeczywistości jest bardzo prosta.

Zawory składają się z około 24 części, wystarczy je rozłożyć, dokładnie umyć, nasmarować i złożyć ponownie. Wgrane przeze mnie zdjęcia powinny pomóc w orientacji nt. stopnia skomplikowania i rodzaju części.

Szczególnie dużo brudu było wewnątrz zaworów, po ich dokładnym umyciu, nasmarowaniu i złożeniu będą zamykały się z łatwością. Jeśli wcześniej obserwowaliśmy niepokojące objawy - teraz nie będzie żadnych przecieków, syczeń, bądź zasysania powietrza, które bywa zmorą wielu zapowietrzających się filtrów. W moim przypadku powodem rozłożenia zaworów było właśnie syczenie gdy dźwignie były w połowie zamykania zaworów (piszę o tych dwóch małych dźwigniach po bokach zaworów). A gdy przechyliłem filtr, woda kapała na podłogę.

Po tej 15-minutowej operacji filtr pracuje znowu jak nowy. Podejrzewam, że od nowości uszczelki w zaworach nie były nasmarowane. Dodam jeszcze że po rozebraniu zaworów, filtr jeszcze zyskał w moich oczach, ponieważ jakość wykonania jest na wysokim poziomie i wszystko idealnie do siebie pasuje.

Dbaj o swój filtr, a Twój sen bądź urlop będzie spokojniejszy. Tego Wam wszystkim życzę;))))
Mam nadzieję że pomogłem.

Pozdrawiam wszystkich
Frantic

Autor w nagrodę za przygotowany artykuł otrzymał zaproszenie do Klubu Premium (3 miesięczny abonament Konta Premium). Gratulujemy!

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Ja jak wyjeżdżałem na urlop to filtr wstawiłem do wanienki dziecięcej na wszelki wypadek.

mmm1
Ranga: Poznaje temat

Dodam tylko że raz na jakiś czas warto rozkręcić głowicę filtra i przesmarować dwie uszczelki które znajdują się przy pompie do ręcznego napełniania filtra. U mnie filtr po likwidacji malawi stał 5 miesięcy nie ruszany i po założeniu roślinniaka okazało się że puszcza wodę właśnie przez uszczelki w pompce ;)

kazujama
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

aquael-bt.jpeg

Aquael Filtr Ultramax BT

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 38097
Hej Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg

Aquael Multikani 1000 - modułowy filtr kanistrowy do 400 l

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2676
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
20260425_180614.jpg

Hydroponika czyszczenie

andrzejkowac w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1162
Witam .Posiadam w swoim akwarium mały filtr hydroponiczny zasilany pat mini testowany z różnymi gabkami a ostatnio pojemnikiem z wata ,w hydroponice dodatkowy pojemniczek z gabkami .Hydroponika działa...
hypermax.jpg

Aquael HYPERMAX - nowy filtr zewnętrzny

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 58172
hypermax.jpg Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax. Link do sklepu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
20251201_141616.jpg

Jaki filtr

KasiaK w Filtracja · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 10586
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3732
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 339
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1422
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

Jaki filtr do kostki 50x50x50

razarewi w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2244
Witam, Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50? Pozdrawiam, Robert

Jaki filtr ro najlepszy ?

Achilles272 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2686
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.

Statystyki

Ten temat przegląda 479 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 479 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.