Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam, mam problem taki jak na zdjęciu. Kupiłem u sprzedawcy pierwsze 6 sztuk i rośliny mi się spodobaly są soczyście zielone zamówiłem jeszcze 25 by zrobić lasek zamiast żabienic bo niebardzo tam pasowaly. Ale rośliny są w słabszej kondycji. Czy dojdą do siebie czy reklamować.??
-

dariuszmachander
●
- Ranga: Znający temat
Daj im może trochę czasu. Ewentualnie zawsze możesz do sprzedawcy napisać, że coś jest nie bardzo z nimi. Zdjęcie masz, widać wyraźnie, że są przyżółknięte, może potasu za mało miały, albo ogólnie nawozów, bo chyba przy niedoborze azotu liście są bledsze i wpadają w żółty.
-

mrgibbass
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
-
Nie istnieje roślina o nazwie rodzajowej Progesteron. Słowo to oznacza żeński hormon płciowy i prawdę mówiąc kłóci się mocno z podaną przez Ciebie nazwą gatunkową (na pierwszy rzut oka myślałem, że to reklama środka na potencję  ). Prawidłowa nazwa to Pogostemon erectus. Jeśli masz w akwarium odpowiednie warunki roślinki z pewnością odbiją, rośliny wodne mają bardzo duże zdolności regeneracyjne.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wysłałem do tego Pana maila ze zdjeciami i zaraz zadzwonił, że mogę zwrócić towar bo prawdopodobnie się zaparzyły. Powiedziałem mu, że poczekam pare dni i jak nie dojdą do siebie to odeślę.
A jak przyjmiemy, że się odparzyły, to też się zregenerują i jak to bedzie wygladać ?, że dół trzeba będzie obciąć a swierzą koncówkę wsadzić do ziemi ??. A i sorki za tę nazwę, ma być faktycznie Pogestemon erectus.
-

dariuszmachander
●
dariuszmachander napisał(a):Wyslalem do tego Pana maila ze zdjeciami i zaraz zadzwonil ze moge zwrócić towar bo prawdopodobnie sie zaparzyly. Powiedzialem mu ze poczekan pare dni i jak nie dojda do siebie to odesle.
A jak przyjmiemy ze sie odparzyly to tez sie zregeneruja i jak to bedzie wygladac ?, ze dół trzeba bedzie obciac a swierza koncowke wsadzic do ziemi ??. A i sorki za ta nazwe ma byc faktycznie Pogestemon erectus.
Pogostemon jak padnie to często odbija od korzenia kilkom a nowymi łodygami na raz. Do stworzenia przez Ciebie lasku z tej rośliny najlepszą opcją jest invitro. Jedna puszka 8cm pozawal a na obsadzenie pola 30x30cm. Z jednej puszki jest prawdziwy busz bo w początkowej fazie wzrostu ta roślina puszcza masę nowych pędów wyrastających od podłoża.Ta roślina ma bardzo mocno rozwinięty system korzeniowy i warto o tym pamiętać. Kapsuły ferka dają jej niezłego kopa. W moim zbiorniku 144l ( 17 post masz t ę roślinę z jednej puszki 8cm) a połowa została wywalona do kosza bez przycinki zarosłaby połowę zbiornika.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
Wezme to pod uwagę. Powiem ze tamta twoja wczesniejsza aranzacja byla ladna.
Ja jeszcze teraz walcze o utrzymanie henia, ale te skurczybyki utrudniaja mi to, co chwile cos wykopuja i plywa na powierzchni
-

dariuszmachander
●
Witam rosliny juz tak wygladaja. Jak uwazacie są juz ok. I nic nie musze zwracac.
-

dariuszmachander
●
Tak jak pisałem wcześniej: Jeśli masz w akwarium odpowiednie warunki roślinki z pewnością odbiją, rośliny wodne mają bardzo duże zdolności regeneracyjne.Pierwszy odruch to panika, odsyłanie, nadmierne grzebanie w akwarium itd. - normalna sprawa, gdy nabędziesz doświadczenia w kontakcie z roślinami sam będziesz się z siebie śmiał  Jest git, już możesz robić pierwszą przycinkę. p.s. uważaj, żeby nie wpaść w sidła obsadzania roślin w grupach o regularnych kształtach. Szczyty posadź na półokrągło aby dodać aranżacji efektu naturalności. Przycinaj zawsze pod kątem, obejrzyj zdjęcia z przykładami linii cięcia: https://roslinyakwariowe.pl/aktualno ... we-pl.htmlOczywiście przycinamy wyłącznie super jakości narzędziami z logo roslinyakwariowe.pl od innych usychają ręce 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
To juz je mozna ciac? Ile polecasz 1/4 czy wiecej. I normalnie do ziemi wsadzic i bedzie roslo??
-

dariuszmachander
●
Powiązane tematy
Mam pytanie, ponad miesiąc temu uruchomiłem 160 litrów na amazonii, gazuje 24h na dobę, nawożę zgodnie z wytycznymi ADA ich nawozami, świecę 8-9 godzin - 0,9w/litr. Wszystko bajkowo rośnie, rotale już...
Hej,
podpowie ktoś czy to prawda, że ten łodygowiec nie puszcza nowych odrostów z odciętej łodygi i trzeba sadzić tylko odcięte szczyty ??
Gdzieś kojarzę, że tak czytałem ale nie mogę znaleźć.
Mam ju...
Witam,
czy osoby posiadające roślinę z tematu mogłyby wypowiedzieć się odnośnie krzewienia tej rośliny w ich akwariach? W moim akwarium zauważyłem pewną prawidłowość. Odcięte i posadzone w podłoże szc...
Wiem, że powinno się przyciąć w połowie i góre zasadzić a dół wyciąć. Ale co się stanie jeśli go przytnę w połowie czy powyżej? Odrośnie ? Puści nowe pędy?
Witajcie mam problem z tą roslinką ładnie rośnie wybarwia sie ale szczyt rosliny jest normalny a reszta rośliny zachodzi ciagle jakimś ciemnym paskudztwie takim jakby meszkiem .
Parametry wody
Ph 6,8...
Witam mam pytanie czy jak obetne rosline i wsadze gorny pęd do podloza to sie zakorzeni ??
Mam problem z ta roslina. Mianowicie po przycince nie odbija, a jesli juz sie jej to uda to po jakims czasie staje w miejscu i gnije. Natomiast posadzone obciete stozki maja sie dobrze. Jaka moze byc ...
Witam :D
Mam problem (znowu!) z pogostemonem helferi.
Posadziłem go za pierwszym razem z żelu w świeżym akwarium razem z małym heńkiem - rozpuścił się po tygodniu.
Ponowiłem próbę po 2 tygodniach, a...
Szybkie pytanie związane z tą roślinką, kupiłem ostatnio kilka sztuk i posadzone są już jakieś 2 tygodnie, z głównego pędu na boki wyrastają " korzenie " czyli długie witki i teraz nie wiem czy to po ...
Witam Wszystkich forumowiczow. Mam troche nietypowy problem, a wlasciwie jestem ciekawy pewnej rzeczy. Mieszkam w Stanach na Florydzie, ale z zainteresowaniem sledze Polskie fora akwarystyczne. Miejsc...
|
|