Rośliny piękne ale trudne w uprawie. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny piękne ale trudne w uprawie.

Liczba wyświetleń: 3153·Odpowiedzi: 11
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Mam zbiornik 200L roślinny, wszystko ładnie rośnie, glonów brak. Ale wczoraj kumpel mi mówi, ze fajnie i zielono bo mam same bardzo łatwe w utrzymaniu rośliny. Żadnej wymagającej. Nawożę solami, podaje co2, chciałbym więc spróbować sił jak w moim baniaczku będą rosły 2 góra 3 nowe gatunki roślin trudnych i wymagających. Proszę o informację o nazwy takich roślin, pozostałe kryteria żeby były w miarę popularne wśród akwarystów no i ładne ;)

qqrq
Ranga: Zainteresowany tematem

Moze byś wrzuciło fotkę jak tak pięknie ci rośnie

Robert Pospiech
Ranga: Początkujący

i po co ??

qqrq

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moze i po to aby sie pochwalić jak tak niby pięknie rośnie

Robert Pospiech
Ranga: Początkujący

człowieku ja jestem w pracy, fotek nie chce robić bo taki jak ty zaraz sie do czegos doczepi i temat sie rozejdzie... a wątek tematu jest inny

qqrq

mrgibbass Kraków
Robert Pospiech napisał(a):Moze i po to aby sie pochwalić jak tak niby pięknie rośnie

Skoro mu pięknie rośnie to niech mu rośnie. Zadał pytanie, Ty natomiast z całym szacunkiem nic swoimi wypowiedziami do tematu nie wniosłeś.
Przydałoby się, żebyś określił jeszcze ile masz światła :)
Piękną wg mnie przynajmniej roślinką jest Pogostemon Helferi. Nie jest może jakoś bardzo wymagająca, ale wymaga uwagi.

Możesz również spróbować Rotali Wallichi albo Didiplis Diandra.

Pięknie wygląda też Hygrophila pinnatifida.

mrgibbass
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

i dziekuje ci bardzo, to jest właśnie odpowiedz. Co do światła to mam belkę z kilkoma świetlówkami podłączona do programatora. Moge regulowac świecenie jak chce i z jaka mocą od 0,5 W/L do 1,2 nawet. Aktualnie mam 0,7 W/L bo przy mocniejszym świetle krypcie mi się rozpuszczają ;)

qqrq

mrgibbass Kraków
Ja bym z tym didkiem spróbował i z rotalką :D

mrgibbass

Miasto: Kraków

weder Gdynia
Cała prawda o tym o co pytasz ma 2 końce.

Mianowicie można posiadac didiplisa na 2 sposoby. Mozesz go mieć na nowym podłożu,z dobrym podkładem, super oświetleniu, wodzie Ro z dbobrym mineralizatorem. Wtedy rośnie jak chwast a jak go podsypiesz ferką to Ci wyjdzie z zbiornika nie widzę w tym nic trudnego.

Sztuką jest go posadzić w ponad rocznym granulacie bez podsypek, tak aby się ładnie
wybarwił, zakwitł, po przycince jego dolne części zachowywały pierwotną formę, a w miejscu cięcia wypuszczały nowe pędy.( bardzo żadki widok)

Zadaj sobie pytanie dlaczego w 80 % wszystkie zbiorniki w dziale akwaria posiadają
wymagające rośliny przważnie do 4 miesiąca od zalania z czasm zastąpione mniej
wymagającymi.

Sztuką jest posiadać alternanthera perfekcyjnie wybarwioną przez okres ponad 2lata w
pełnym zanurzeniu.
Chłopie masz ogromne pole do popisu a roślin jest ogrom.

Robert Pospiech zamiast pisać swojego 5 posta możesz wkleić fote swojego zbiornika z bardziej wymagającymi roślinami. Podpowiedzieć coś na ich temat wszyscy chętnie zobaczymy i poczytamy.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

IMHO didiplis jest prosty jak konstrukcja cepa .. miałem go we wszelkich możliwych sytuacjach ziemia substraty piasek i zawsze jakoś dawał rade. Ale racja że tu chodzi zarówno o konkretne warunki jak i rośliny. Więc trudne IMHO to te rosliny które robia małe zapasy na czarną godzine i rosną na jałowym podłożu np elantine tiandra
Niektóre trudne są w dużym świetle np. blyxa. Niektóre cięzko utrzymać w twardej wodzie np rotala wspaniała lub ammania senegalska. Są też i takie jak już wspomniana alternathera które nie zawsze wytrzymują cały rok pod wodą i tylko w optymalnych warunkach po czasie nie wypadną. A jeśli masz problemy z glonami to trudno jest nawet utrzymać wolnorosnące np bucephalandry z liśćmi wolnymi od glonów ;)

Pethro

Jak wejdziesz w sklep i rośliny to tam przy opisie roślin często jest podane czy roślina jest trudna czy łatwa, tym się sugeruj ;)

P.S. Gdzie są moderatorzy..? Za każdy taki głupi post jak kilka powyżej nie na temat powinny lecieć ostrzeżenia..

mar2509

Mój didiplis był piękny - potem sprawdziłem potas i okazało się, że mam 75ppm. Zacząłem więc zbijać do 25. Po dwóch tygodniach didiplis wyglądał jak zmokła kura - zwisające, żółto-szare liście. Na stronie tropica też masz podział na łatwe/trudne.

kretos

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Rośliny pływające do akwarium

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny pływ...

Rośliny akwariowe z wysyłką w 24h

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, które do...
YouTube

Jak szybko przyciąć rośliny

gregorb w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4221
Poniżej link do filmu zapraszam GregorB
IMG_20170309_200146.jpeg

Rośliny nie pobierają pierwiastków

baturka w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6463
Witam Jak w temacie, od jakiegoś czasu zauważyłem że rośliny nie pobierają nawozów postanowiłem to sprawdzić i przez tydzień nic nie wlewałem i ku mojemu zdziwieniu stężenia pierwiastków stoją w miejs...

Kapsułki pod rośliny

DawidJot w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5126
Witam Pytanko, czy regularnie umieszczając kapsułki pod roślinami i kulek gliniane torfowych możemy wyeliminować nawożenie do słupa wody? Czy samą ta metoda jest szansa uniknięcia glonów? Rośliny malo...

Przyczyny klęski? - gnijące rośliny po starcie

greir w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7810
Gnijące rośliny – przyczyny klęski? Witam wszystkich serdecznie (i z pokorą). Jako totalny amator, który wie niewiele, nie nawozi CO, nie stosuje profesjonalnego podłoża ani też nie mierzy parametrów...

Rozpadające się rośliny

kryniakk1 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 10261
Witam Jak w temacie Rozpadaja mi się dwie rośliny, reszta roślinek ładnie rośnie tylko w tych dwóch odpadają liście. Podłoże ziemia ogrodowa i kulki co2 z bimbrowni

CO2, rośliny, ryby

Axwell20 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 12459
Witam wszystkim mam problem w moim zbiorniku. Posiadam akwarium 180L, podejrzewam, ze mam okrzemki. Jak się ich pozbyć? P odłoże - Aqua Soil Amazonia ADA N aświetlenie - 2 x 45W 12h (9-21) Co2 sy...

Jak pięlęgnować te rośliny

coolfon1988 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2256
Akwarium 60x35x45h Oświetlenie 2x24W T5 Unimax 250 + CO2 rozpuszczane przez filtr narurowy - wkłady bioceramika Podłoże piasek + kulki GT Nawożenie solami Rośliny :Hedyotis Salzmani-lewa, pogostemo...

Po jakim czasie rośliny w akwarium zaczynają odbijać?

voxlord w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 11399
Po jakim czasie rośliny w akwarium zaczynają odbijać ? Założyłem swoje we wtorek i narazie nie wyglądają jakby rosły .

Statystyki

Ten temat przegląda 98 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 98 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.