Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie. Posiadam akwarium 200 litrowe, a wodę do niego wlewam z filtra odwróconej osmozy. Męczyło mnie noszenie jej w wiaderkach, więc całą instalację r.o przeniosłem do pokoju, gdzie mieści się baniaczek. A problem mam taki, że posiadam tylko 10litrowy zbiornik przy r.o.... Czy jest jakiś sposób, aby uzyskać tej wody więcej? Pomijając nalewanie w wiaderka.... Większy zbiornik też odpada, bo cena odstrasza.
-
Lukas123
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łodygowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hej, na rynku są pompy, które montuje się przed RO a zwiększają szybkość filtracji 2-3 krotnie. Myślę, że to jest dobra alternatywa. Poszukaj na forum lub na youtube jest kilka demonstracji.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Jeśli masz wolną chwilę to można się pobawić w system do podawania ro. Dla ułatwienia podawania wody zaopatrzyć się w pompę do pobierania wody z większej beczki np. hailea. W szafce umieścić trójnik z zaworkami i wpiąć w obieg filtra, jednym zaworkiem na szybkozłączkę można podpiąć pompę i do niej węża ogrodowego i napełniać akwa. Sam używam tego systemu od ponad pół roku.
Co do pomp, wszystko zależy jakie ma ciśnienie w sieci. Jeśli wodociąg to filtr ma już wystarczające ciśnienie robocze.
-

cob_ra
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Skierniewice
-
zadymny
●
- Wspieram stronę kontem Premium
Dziękuję za sugestie... O tej pompie słyszałem już kiedyś, ale napiszę szczerze, że opinie o niej były średnie, dlatego przestałem ją brać pod uwagę.
-
Lukas123
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łodygowice
Lukas123 napisał(a):Dziękuję za sugestie... O tej pompie słyszałem już kiedyś, ale napiszę szczerze, że opinie o niej były średnie, dlatego przestałem ją brać pod uwagę.
Ja jestem bardzo zadowolony z tej pompy..
-
zadymny
●
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
|
|