Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Czy Ada Amazonia New używane przez pół roku będzie miało nadal właściwości obniżania Gh i Kh?
-
Krystian Szostek
●
- Ranga: Początkujący
Moje chyba właśnie po połowie roku straciło te właściwość.
-

ramire
●
-
A nowa zbije mi takie parametry jak kh 17 i gh 20? Czy takiej twardziochy nie ruszy?
-
Aquaril69
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kup filtr RO zamiast wydawać na podłoże, lepiej na tym wyjdziesz.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Filtr bym kupil ale nie mam tyle kasy by kupic i podloze i filtr a podloza u mnie pojdzie 9l druga sprawa jest taka ze po 2miesiacach od zalania tego podloza moze wtedy bym kupil ten filtr i chce wiedziec czy te 2 miechy cos zbije z tych parametrow.
-
Aquaril69
●
6 miesięczna na pewno szału nie będzie robiła jeśli chodzi o zbijanie. A tak na marginesie panuje obiegowa opinia, że to podłoże ma sens właśnie na wodzie RO.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Wode ro dodajac mineralizator czy mieszajac ro z kranowa?
-
Aquaril69
●
Jak masz mały zbiornik to jedziesz na 100% RO plus mineralizator.
Ja w 25 litrowym zbiorniku robię podmianę RO 8l i daje mineralizator. Małe opakowanie mineralizatora Discus które było dostępne za 15 zł w sklepie RA starcza mina prawie na 1,5 roku. Więc sama ilość wody RO jaki mineralizatora jest znikoma.
Jak masz bańkę 500l to możesz w celu zmniejszenia zapotrzebowania na RO mieszać z kranowitem.
-

weder
●
No mam 54l a raz na tyd podmieniam 20l wody. A jakos nie mam przekonania do mineralizatora moj szwagier uzywal mieszal to z ro i strasznie mu bialy osad na roslinach zostawal wiem ze jbla mineralizator uzywal. A dobry jest ten z Aqua Artu?
-
Aquaril69
●
Ja używam 90% RO, mineralizator, który tylko podbija GH do 6-8 - jakiś tani z netu made in "home" v2, v5, czy v7 czy inne kolory (kto go wie....) i do tego leje 10% kranówki do podbicia KH do 1-2. Nie mam zmętnienia i wszystko się dobrze prowadzi.
-

matu
●
A gdybym chciał zrobić ładne, ostro zarośnięte roślinami akwa i żeby poziom roślin niejako zatrzymał się na pewnym poziomie (po kilku miesiącach) co byście polecili: - Aqua Substrate II, które podobno wyczerpuje swoje właściwości do pół roku? - Ada Amazonia New, używana pół roku, ale podobno to podłoże ciągle jest żyzne? Dodam, że akwa ma 200l, no i pierwsza opcja podłoża jest wygodniejsza dla mojej kieszeni 
-
Krystian Szostek
●
Powiem taj, kolejny 'dziwny' wątek ........ O co ci chodzi dokładnie? Boisz się, że podłoże ci przestanie działać po 6 miesiącach i rośliny chcesz zahibernować zanim wyssają wszystko z niego? Może lepiej kup nawozy i zacznij nawozić jak zaczną wychodzić braki. Aktywne podłoże to nie wszystko - i tak jakąś chemię trzeba lać od początku - potas, węgiel a potem micro. Jak chcesz przystopować wzrost roślin (nie wiem po co) to skróć czas oświetlenia lub zmniejsz jego intensywność. Jak chcesz przystopować wzrost roślin (nie wiem po co) to skróć czas oświetlenia lub zmniejsz jego intensywność.
Bardziej wygodne dla kieszeni jest akwarium na ziemi ogrodowej (3-5zł) przysypane żwirkiem (10-20zł), dużo jest tu na forum przykładów pięknych akwariów tak prowadzonych.
Ostatnio edytowano 03 lip 2014, 12:01 przez matu, łącznie edytowano 1 raz
-

matu
●
To czy Amazonia New po pół roku będzie obniżać KH i PH i jak mocno, zależy od tego co było na nią wlewane, tj. od paramentów wody w pierwszym okresie funkcjonowania zbiornika. Kiedyś, z jednym chemikiem pogadaliśmy o tej kwestii. Sprawa jest dość prosta i ogólne wyjaśnienie opiera się o wiedzę chemiczną z poziomu szkoły podstawowej  to dla tych, co nie mieli "przyjemności" gimnazjalnej... Dlaczego podłoże zbija twardość i PH? Bo samo jest kwaśne i zawiera mało wodorowęglanów, chlorków i innych elementów wpływających na GH, KH i tym samym na Ph. Wydzielając kwasy, chłonie inne substancje, neutralizując je w części, aby zrównoważyć odczyn. To samo jest z P - dlaczego "chłonie" PO4 i wodzie testy go często nie pokazują? Bo w podłożu jest go mało. Dlatego np. przy miękkiej wodzie sypie się Penac'i jako podsypki, aby dostarczyć minerałów do podłoża, których w miękkiej wodzie jest mało. Zatem trudno powiedzieć, czy po pół roku będzie zbijać parametry czy nie, nie wiedząc co było lane wcześniej. Z mojego doświadczenia - w kranie mam GH około 14 i KH około 12 (zmienia się w zależności od pory roku). Amazonia New zbijała mi parametry przez blisko rok - na początku Kh do 4, potem do 6-7 (tylko kranovit). Ostatecznie przekroczyło Kh10, więc zacząłem dolewać demineralizowaną zmieszana z kranówą 3:1. Lanie tak miękkiej wody spowodowało, że podłoże oddawało węglany do słupa wody, wiec po jakimś czasie musiałem skorygować mieszankę i lać więcej kranówy. W sumie nic odkrywczego nie napisałem... 
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Z czystej ciekawości sprawdziłem jak się mają te parametry. Mam zbiornik 25l LT w którym jest 2.5kg podłoża ADA.W chwili zakładania zbiornika granulat był nowy i zbiornik od samego początku był i jest prowadzony na RO z mineralizatorem. Obecnie zbiornik ma 7 miesięcy Gh- 7 Kh-4.
Dla przykładu podam, że mam zbiornik 144l HT który był restartowany na 3 workach prop soil. Obecnie podłoże to ma 7 miesięcy. Zbiornik był prowadzony w początkowej fazie przez pierwszy miesiąc na kranie, następne 3 miesiące na RO mieszane z kranem. A kolejne miesiące ,ąż do teraz na kranie. W zbiorniku Co2 jest podawane dość mocno. Gh-10 Kh-5 .Moje parametry kranu to GH 11 Kh 9 .Tak więc podłoże po 7 miesiącach w zbiorniku zalewanym kranem nie zbija już praktycznie w ogóle. Gh jest praktycznie takie samo a spadek Kh to zasługa CO2.
-

weder
●
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
|