Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, zacząłem zastanawiać się nad dokupieniem filtra RO, ale nie mam całkowicie pojęcia jak się zabrać do wyboru konkretnego modelu  Mógłby ktoś pomóc w sprecyzowaniu na co zwrócić uwagę, albo poleceniu dobrego modelu? Robię podmianę co tydzień 20l wody, widziałem, że niektórzy stosują tylko RO, a niektórzy RO + kran, ma to jakieś znaczenie? Znalazłem w jakimś tam sklepie np. filtr Aquarius 75 za 205zł: 1. Mechanicznego filtra 5µm, 2. Mechanicznego filtra 1µm, 3. Filtra z węglem aktywnym, 4. Kompletnej obudowy membrany, 5. Płytki montażowej, 6. Membrany osmotycznej o wydajności do 75 gpd /do 280 litrów na dobę/ 7. Podłączenia 1/2" wraz z zaworem kulowym, 8. Podłączenia do kanalizacji, 9. 5 m wężyka, 10. Klucza do odkręcania obudów 11. Zaworu czystej wody Ale jest też np. Aquarius Mini za 99zł: - AICRO - 2" Wkład liniowy węglowy - AICRO - 2" Wkład liniowy węglowy - Membrana osmotyczna 75 gpd o wydajności do 180 l/dobę Anyone? 
-

Kyle
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
- Wspieram stronę kontem Premium
Na znanym serwisie aukcyjnym znajdziesz "75" za połowę tej kwoty (109). Kupiłem w zeszłym tygodniu RO3 - do celów akwarystycznych wystarczy. Podłączyłem sam w 10 min pod zlewem w kuchni,zostawiłem w misce wkład węglowy na noc, na drugi dzień spuściłem pierwszych 20l RO w kanał i tyle  Ja robię podmiany 5l - czekam na to ok. 35 min.
-

grzechow
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: DSW
Najtańszy filtr 75gpd z trzema modułami wystarczy. Bardzo istotne jest ciśnienie wody w sieci, dużo większy ma wpływ niż sama wydajność membrany. Sam mam bardzo dobre ciśnienie w sieci i mój filtr 75gpd rzeczywiście wyciąga ok 180l na dobę. W większości przypadków ciśnienie jest mniejsze ale 20l spokojnie uciągniesz w kilka godzin. Używanie 100% RO ma tą zaletę że nie musisz zostawiać kranówki do odstania na noc, masz stabilne parametry co przy kranówce nie jest pewne i nie przywleczesz żadnych glonowych/zakwitowych niespodzianek do akwarium.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mprusek napisał(a):Używanie 100% RO ma tą zaletę że nie musisz zostawiać kranówki do odstania na noc, masz stabilne parametry co przy kranówce nie jest pewne i nie przywleczesz żadnych glonowych/zakwitowych niespodzianek do akwarium.
Dokładnie tak, zwłaszcza teraz latem woda w kranie to nie jest "ideał", dolewki robisz czystą wodą z RO, natomiast podmiany RO+mineralizator (np. JBL aquadur plus - starczy na bardzo długo).
-

grzechow
●
Ok, czyli wiem już wszystko  Wezmę ten 75GPD ze znanego portalu aukcyjnego, 109 i wysyłka gratis  A co do podłączenia, nie będzie problemów z podłączaniem tego tylko do użycia? Mam w łazience jeden kranik "do pralki" i musi obsłużyć i to i to. Co do mineralizatora to myślałem nad tym z AA, już i tak używam całej ich linii.
-

Kyle
●
Posiadam pierwszy z filtrów, które wymieniłeś. Jak dla mnie spoko, powiem tak, przy wymianie wkładów jest dużo osadów na 5 mikronach, ale na 1 też tego dziadostwa nie brakuje. Myślę, że dodatkowa filtracja w postaci 1 mikrona jest jak najbardziej wskazana.
-
pit333
●
Kyle napisał(a):A co do podłączenia, nie będzie problemów z podłączaniem tego tylko do użycia? Mam w łazience jeden kranik "do pralki" i musi obsłużyć i to i to.
Co do mineralizatora to myślałem nad tym z AA, już i tak używam całej ich linii.
Ad. podłączenia info poszło na PW, a mineralizator AA też jest OK, u mnie w sklepiku mieli tylko JBL 
-

grzechow
●
Jeszcze jedno szybkie pytanie (a może więcej):
1. Jeśli po przefiltrowaniu już potrzebnej ilości wody mogę normalnie zamknąć zawór doprowadzający wodę i zaworki na wyjściu czysta/ściek (żeby membrana nie wyschła) i wszystko będzie ok? 2. Jak długo filtr może stać nieużywany? Najchętniej uruchamiałbym go raz na tydzień na jakieś 3/4h 3. W instrukcji RA widziałem, że filtry wstępne powinno się przepłukać jeśli stoją 2/3 dni?
-

Kyle
●
Kyle napisał(a):Jeszcze jedno szybkie pytanie (a może więcej):
1. Jeśli po przefiltrowaniu już potrzebnej ilości wody mogę normalnie zamknąć zawór doprowadzający wodę i zaworki na wyjściu czysta/ściek (żeby membrana nie wyschła) i wszystko będzie ok? 2. Jak długo filtr może stać nieużywany? Najchętniej uruchamiałbym go raz na tydzień na jakieś 3/4h 3. W instrukcji RA widziałem, że filtry wstępne powinno się przepłukać jeśli stoją 2/3 dni?
ad 1. Pewnie, że tak. Należy właśnie tak zrobić z tego względu żeby nie dopuścić do wyschnięcia membrany. ad 2. Ja korzystam raz w tygodniu i dużo osób pewnie na forum też tak robi jak kiedyś się orientowałem. ad 3. Jakaś głupota  . Chodź ziarnko prawdy jest, po podłączeniu całości odpinasz membranę i najpierw powiedzmy przez 10-15 minut puszczasz wodę tylko przez sedyment i węgiel, później podpinasz membranę i znowu puszczasz wodę do ścieku (ewentualnie do podlewania kwiatów) przed jakieś 15 minut po tym czasie możesz już napełniać baniaki i wodę wykorzystywać w akwarium. Mineralizator AA jest dość dobry, sam go też używam. Jeśli mogę polecić jakiś dobry filtr to polecam http://www.waterpure.pl/index.php?p461, ... czna-75gpd w eksploatacji później wychodzi taniej niż liniowe filtry RO. Prawie o połowę tańsze są wkłady węglowe i sedyment no i dłużej wytrzymują. Po za tym można je rozbudowywać o dodatkowe korpusy np. do wody pitnej. Pozdro
-

AquaGreen
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: P-Ń
Mam już jakąś najtańszą wersję RO3 75GPD z alledrogo, przy okazji dostałem trzy zestawy wkładów po taniości  Uzysk to jakieś 25% / 30%, więc ok, chociaż 16l w 2h potrafi doprowadzić do szału, a normalnie potrzebuję więcej  Wkłady wstępne wypłukałem aż nie zaczęła lecieć czysta woda, a osmozę kilkanaście litrów i do zlewu tak jak w instrukcjach wszystkich. Wczoraj zrobiłem już pierwszą podmianę na RO, mam tylko test na KH, pokazał 0, więc zakładam, że filtr działa dobrze (w kranie 8 ). Co do Hydro Mineral, wiem, że zmętnienie jest normalne, ale czy normalne są takie jakby małe drobinki pływające w wodzie? Coś jakby biały pył. Ale zakładam, że to po prostu słabe rozpuszczenie (lałem do wiadra z RO, a nie akwa), sprawdzę jak wrócę do domu czy zniknęły.
-

Kyle
●
No to norma. Ja mam baniaki po 10 litrów zakręcane. Jak napuszczę ro to dodaje odpowiednio mineralizator i trochę począsnę dla lepszego rozpuszczenia i przed dodaniem do akwa też. Zmętnienie przejdzie szybko jak masz wydajny filtr.
-

AquaGreen
●
Powiedzcie na jaki czas wystarczają wkłady w tych filtrach, bo zastanawiam się nad zakupem. Ja mam 54l akwa.
-
fox-u
●
- Ranga: Początkujący
W tym, który podałem Ci wyżej z wkładami do korpusów, według informacji producenta i sprzedawcy co 8 miesięcy. Membrana ma 3 lata gwarancji.
-

AquaGreen
●
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
|