Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, Postanowiłem zmienić aranżację swojego dotychczasowego akwarium 90x45x45 (182l). Chciałbym zrobić skalisty pejzaż. Będzie to moje pierwsze akwarium gdzie dominującym elementem będą skały stad tez proszę o opinie bardziej doświadczonych i ewentualnie sugestię co zmienić/dodać odjąć w poniższej aranżacji? Czy po zalaniu wodą będzie wrażenie głębi będzie spotęgowane czy wręcz odwrotnie ulegnie spłaszczeniu. O ile w mojej opinii lewa strona wygląda w miarę ok, to po prawej nie wiem czy po dodaniu dodatkowych skał (zdjęcia 2,3) nie jest tego za dużo, z kolei bez tych skałek wydaje mi się, że zbyt duża przestrzeń jest przed tą największą skałą. Z roślin planowałem zasadzenie tylko małego henka, ale zaczynam się zastanawiać czy nie będzie to zbyt monotonne i może lepiej by było dodać chociaż z jeden gatunek rośliny, ale sam nie wiem czy jakaś trawę np.acicularis parvula czy coś zupełnie innego ? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
-
Tommi
●
- Ranga: Początkujący
Mi się podoba pejzaż jako całość.Jako rośliny aby zwiększyć perspektywę,dałbym: przód-glosia środek-henio cuba i miejscami parvulę/acicularis. 
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Na zboczu z prawej strony ( środek ) dodałbym kilka skałek. Całkiem ciekawie to wygląda.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bardzo intrygujące, jak trochę zarośnie efekt będzie na pewno o wiele lepszy
-
PiotrekCh
●
aranżacja ma potencjał. Ale tak jak pisał kolega Weder po dokładaj kilka małych skałek i będzie good  A co do flory? co Ty na to by dać parvule, henka małego i coś czerwonego małego do przełamania np : alternanthera reineckii mini. Pozdrawiam
-

blyx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bydgoszcz
-
Witam, dziękuję za wszystkie komentarze. weder napisał(a):Na zboczu z prawej strony ( środek ) dodałbym kilka skałek. Całkiem ciekawie to wygląda.
które miejsce masz na myśli jedno z tych dwóch zaznaczonych czerwoną elipsą ? blyx napisał(a):co Ty na to by dać parvule, henka małego i coś czerwonego małego do przełamania np : alternanthera reineckii mini.
pomysł ciekawy ta roślinka alternanthera reineckii mini na zdjęciach prezentuje się naprawdę łanie, powiedź mi tylko gdzie ją umieścić od strony ścieżki czy też może przy bocznych szybach ? symetrycznie czy też lepiej tylko z jednej strony ?
-
Tommi
●
Tommi napisał(a):blyx napisał(a):co Ty na to by dać parvule, henka małego i coś czerwonego małego do przełamania np : alternanthera reineckii mini.
pomysł ciekawy ta roślinka alternanthera reineckii mini na zdjęciach prezentuje się naprawdę łanie, powiedź mi tylko gdzie ją umieścić od strony ścieżki czy też może przy bocznych szybach ? symetrycznie czy też lepiej tylko z jednej strony ?
Ja bym obsadził obszar zaznaczony na zielono :  Ale koledzy bardziej doświadczeni mogą doradzić lepiej  i może dać np Henia po lewej stronie poniżej obsadzić ale parvule bądź coś podobnego możesz dać nad polem zaznaczonym na zielono. Ścieżki niczym wysokim bym nie zasłaniał, fajnie jak ją widać.
-

blyx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bydgoszcz
-
Przesyłam Ci fotokopię zdjęcia z żurnala ADA2010,gdzie jest przedstawiony fajny zbiornik trochę podobny do twojego.Wykorzystano co prawda tylko dwa,trzy(lub więcej) kamienie,które tworzą górę podobną do Giewontu  .Zwróć uwagę na roślinność.Po bokach są wysokie rośliny tworzące niby drzewa,dalej jest glosia a henio z tyłu.Na tym przykładzie widać perspektywę;im dalej tym mniejsze rośliny  .
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
Tommi napisał(a):Witam, dziękuję za wszystkie komentarze. weder napisał(a):Na zboczu z prawej strony ( środek ) dodałbym kilka skałek. Całkiem ciekawie to wygląda.
które miejsce masz na myśli jedno z tych dwóch zaznaczonych czerwoną elipsą ? blyx napisał(a):co Ty na to by dać parvule, henka małego i coś czerwonego małego do przełamania np : alternanthera reineckii mini.
Dokładnie tak na chwilę obecną masz dość wysoko zaznaczony tył jakąś zakopaną ławę na przedzie a środek jest pusty.
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
 Ja to widzę tak  - do poziomu kreski eleocharis parvula - powyżej kreski eleocharis parvula + między skałami spore ilości pojedynczych sadzonek staurogyne repens + hydrocotyle tripartita a dodatkowo na skały na poziomie kreski delikatne akcenty z phoenix moss. - osobiście zdecydowanie nie widzę tu miejsca dla czerwonych roślin - bez ścieżek 
-
coolgalka
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
-
|
|