Zakładam nowy baniak i kompletuje sprzęt. Baniak ma 112L i postawiłem na filtr zewnętrzny.
Wybór padł na filtry Eheim'a.
Waham się pomiędzy:
Eheim Classic 2215
Eheim Pro 2224
Który wg Was jest bardziej odpowiedni w szerokim tego słowa znaczeniu?
Classic 2215 - do akwarium 350 L - wydajność pompy 620 l/h - wysokość podnoszenia wody 1,8 m - pobór energii 15W - całkowita pojemność filtra 5 l - pojemność na wkłady filtracyjne 4 l
Pro 2224 - do akwarium 250 L - wydajność pompy 500 l/h - wysokość podnoszenia wody 1,5 m - pobór energii 8W - całkowita pojemność filtra 3 l
Osobiście posiadam w 112 Pro i jest doskonały do tego litrażu a jeśli chodzi o realną wydajność wersji pro i classic nie ma się do czego przyczepić dobry sprzęt pod każdym względem jeden jak i drugi,osobiście wolę serię pro.
Mam ten filtr w 64l i uważam, że nawet jak nie był pod niego podpięty narurowy to wcale nie jest za mocny. Widziałem już akwaria o takim wymiarze gdzie chodził 2228 i pralki nie robił. Do 112l zdecydowanie pokusiłbym się o coś mocniejszego jeśli jest z czego dołożyć.
Dziękuję za odpowiedzi. Namierzyłem jeszcze model Eheim EXPERIENCE 2424, który podobno jest następną modelu Pro 2224. Pytnie tylko czy brać "starsze" serie, sprawdzone latami doświadczeń czy właśnie tę nową "ulepszoną" serię.
Mam ten filtr w 64l i uważam, że nawet jak nie był pod niego podpięty narurowy to wcale nie jest za mocny. Widziałem już akwaria o takim wymiarze gdzie chodził 2228 i pralki nie robił. Do 112l zdecydowanie pokusiłbym się o coś mocniejszego jeśli jest z czego dołożyć.
Ludzie popadacie w jakąś paranoję filtr ma filtrować oczyszczać wodę to jest filtr biologiczny i to jest główny jego cel do cyrkulacji służą falowniki i inne cuda a nie filtr kubełkowy.Prawidłowo założony reaktor lub filtr na rurowy w żaden sposób nie wpływa znacząco na wydajność,jeżeli ci nie wystarcza ten filtr w akwarium 64 l to albo coś prze cudowałeś z wkładami albo coś jest nie halo z samym filtrem filtr na oryginalnych wkładach starcza na dużo większe akwarium nawet z lampą czy reaktorem.Za niedługo będziecie zakładać kostki z 2228 i będziecie mówić mało.
Dobrze powiedziane buli. Zauważyłem już w kilku podobnych wątkach, że jest tendencja do przesadzania właśnie z mocą filtra (przepływ) w stosunku do wielkości baniaka. Troszkę się zdziwiłem, że 2224 w 64L nie wyrabia o_0.
Buli - pytanie do Ciebie - czy stara seria 2224 czy "nowsza" EXPERIENCE 2424? Ma ktoś w ogóle jakieś doświadczenia z serią EXPERIENCE?
Konstrukcyjnie te filtry są praktycznie identyczne więc jak dla mnie to wybór padłby na tańszy,to taki lifting marketingowy firmy.Jedyną ważną rzeczą jest aby był produkowany w Niemczech ostatnio kupiłem pick up z produkcji w Chinach i ten plastik jest dużo gorszy.
lotnybartek napisał(a):Dobrze powiedziane buli. Zauważyłem już w kilku podobnych wątkach, że jest tendencja do przesadzania właśnie z mocą filtra (przepływ) w stosunku do wielkości baniaka. Troszkę się zdziwiłem, że 2224 w 64L nie wyrabia o_0.
Buli - pytanie do Ciebie - czy stara seria 2224 czy "nowsza" EXPERIENCE 2424? Ma ktoś w ogóle jakieś doświadczenia z serią EXPERIENCE?
Nie ma tendencji do przesadzania z mocą filtra, przepływ zależy od wkładów, jak ktoś chce zostawić eheimowskie to 2224 do 112 będzie na styk ale można pokusić się o wyższy model. Mam 2224 w 96 l i przy deszczowni jest średnio, a jak zarosną rurki to kiepsko, o filtrze narurowym przy takiej wydajności można zapomnieć. Ja nie jestem zwolennikiem robienia z kubełka biologa, wolę mieć czystą wode w akwarium więc mam sporo drobnej gąbki i włókniny, za biologa robi mi zbiornik a woda jest kryształowa. Przy wypełnieniu Eheima 2224 gąbką i włókniną filtr jest za słaby do 100l, takie jest moje zdanie, szczególnie przy deszczowni. Nie brałbym nowego produktu bo stary jest dobry a będzie tańszy. Nowy może już być robiony przez księgowych bo widzę ze Eheim powoli obniża loty jeśli chodzi o jakość i część produktów to już made in China.
Moim zdaniem nie po to kupujemy filtr z dedykowanymi dobrymi wkładami żeby je zmieniać i kombinować,przy filtrze biologicznym ważne jest oczyszczanie ze szkodliwych związków i utrzymywanie wody na optymalnym poziomie chemicznym.Jak widać w Eheim 2224 są dwa kosze z ceramiką co wskazuje do jakiego oczyszczania służy przede wszystkim ten filtr,a czy wolniejszy przepływ w filtrach biologicznych jest wadą tu bym polemizował.Optymalne działanie dają nam wkłady dedykowane w końcu to sprzęt z najwyższej półki a nie jakiś tam chińczyk.
Zdecydowanie 2215 lub model wyżej. Więcej miejsca na wkłady, większy przepływ, a części zamienne będą dostępne zapewne jeszcze przez długie lata. Filtr to miejsce na złoża, ale jednocześnie ma wprawiać wodę w akwarium w ruch, aby woda z rozpuszczonym w niej CO2 docierała do wszystkich zakątków. Pompa cyrkulacyjna w akwarium roślinnym, oprócz filtra, to moim zdaniem efekt niewłaściwego doboru filtra (zbyt mała wydajność). Problem ten staje się szczególnie dotkliwy, gdy mamy masywny, złożony hardscape. Gdy korzenie i kamienie w akwarium dodatkowo hamują nurt wody. Nadmiar filtracji to nie problem (a zaleta), zbyt silny nurt wody też można zredukować w łatwy sposób bez obciążania pompy w filtrze. Ale jak kupimy za słabe urządzenie to jedynym rozwiązaniem jest zakup kolejnego filtra lub pompy, bo nic wyregulować się już nie da.
MikołajW napisał(a):Zdecydowanie 2215 lub model wyżej. Więcej miejsca na wkłady, większy przepływ, a części zamienne będą dostępne zapewne jeszcze przez długie lata.
Mianowicie względem czego ten filtr ma większą wydajność 2224 no chyba cię poniosło 2215 620l/h przy 15w,2224 700l/h przy 8w.
Z tego co dało się wyczytać w necie jak ja szukałem filtra to najstarsze eheimy serii classic mają podane rzeczywiste wartości przepływu a 2224 ma przepływ 700l/h ale bez złóż. Tak jak pisze MikołajW im większy filtr tym lepszy. W akwarium roślinnym nie ma czegoś takiego jak nadfiltracja, a wszelkie pompy cyrkulacyjne to nieporozumienie, zajmuję tylko miejsce w akwarium. A za silny strumień zawsze można zdławić. Wg mojej opini 2224 jest idealny do 65l.
No cóż skoro niektórzy są mądrzejsi od producenta to napiszcie żeby ludzi nie wprowadzał w błąd bo 2224 jest za słaby do 112l,a na marginesie classic 2215 ma pojemność 4,8 litra wkłady 4l a 2224 poj 6l wkłady 3l czyli wkłady są bardziej upchane co będzie się wiązało z szybszym zabrudzeniem a co za tym idzie szybciej nastąpi spadek wydajności
MikołajW napisał(a):Zdecydowanie 2215 lub model wyżej. Więcej miejsca na wkłady, większy przepływ, a części zamienne będą dostępne zapewne jeszcze przez długie lata.
Mianowicie względem czego ten filtr ma większą wydajność 2224 no chyba cię poniosło 2215 620l/h przy 15w,2224 700l/h przy 8w.
Nie znam na pamięć wydajności wszystkich filtrów, posiłkuję się tym co napisał autor tematu. 620L przy 2215 i 500L przy 2224.
buli napisał(a):classic 2215 ma pojemność 4,8 litra wkłady 4l a 2224 poj 6l wkłady 3l czyli wkłady są bardziej upchane co będzie się wiązało z szybszym zabrudzeniem a co za tym idzie szybciej nastąpi spadek wydajności
Wielkość wkładów filtracyjnych ma znaczenie i dlatego jestem zwolennikiem im więcej medii filtracyjnych tym lepiej. Ponadto twoja teoria o wielkości wypełnień jest bledną, zakładając że mamy taką samą ilość syfu w akwarium to moim zdaniem szybciej zapcha się filtr z mniejszą ilością wypełnień. Ponieważ taki filtr ma mniejszą powierzchnię pochłaniania zanieczyszczeń. W rzeczywistości ma się to tak,opisze na swoim przykładzie.
Posiadam kosteczkę 20l brutto a filtrację zapewnia eheim 2213 w filtrze jest prawie 2 litry eheim substrat i trochę ponad pół litra eheim mech do tego standardowo oryginalna gąbka niebieska dzieląca wypełnienia w koszu i tradycyjne na wierzchu oczywiście biały oryginalny krążek. W efekcie przy tak małym akwarium woda jest idealnie kryształowa,nawet przy dużej obsadzie i masie roślinnej jakość wody jest idealna. Filtr ten czyściłem po około 5 miesiącach i tragedii nie było,mógł śmiało chodzić dalej. W 112 litrowym akwarium mam również eheima 2073 i 1050l/h (rzeczywisty przepływ w moim przypadku to 720l/h). W tym filtrze wypełnień jest zdecydowanie mniej do ilości wody filtrowanej w efekcie nie ma porównania jakość przejrzystości wody w obu akwariach. Różnica w jakości wody moim zdaniem wynika ze stosunku masy filtracyjnej do ilości wody w akwarium.
Gdybym miał kupić ponownie filtr do 112l to wybór padłby na eheim 2217++(ponoć są głośne,ale coś za coś musi być).
tao napisał(a):Wielkość wkładów filtracyjnych ma znaczenie i dlatego jestem zwolennikiem im więcej medii filtracyjnych tym lepiej. Ponadto twoja teoria o wielkości wypełnień jest bledną, zakładając że mamy taką samą ilość syfu w akwarium to moim zdaniem szybciej zapcha się filtr z mniejszą ilością wypełnień. Ponieważ taki filtr ma mniejszą powierzchnię pochłaniania zanieczyszczeń. W rzeczywistości ma się to tak,opisze na swoim przykładzie.
Przede wszystkim nie mówimy o wielkości tylko ilości wyrażoej w L,poza tym nie chce mi się tłumaczyć że jak napakujesz paczkę waty do filtra o małej objętości to woda będzie miała ograniczony przepływ i zabrudzenie nie ma tu nic do rzeczy.Dlatego producenci podają ilość wypełnień w litrach żeby tacy mądrzy ludzie jak Tao nie ubijali ich nogą w filtrze bo więcej syfu pomieści wkład.
tao napisał(a):Wielkość wkładów filtracyjnych ma znaczenie i dlatego jestem zwolennikiem im więcej medii filtracyjnych tym lepiej. Ponadto twoja teoria o wielkości wypełnień jest bledną, zakładając że mamy taką samą ilość syfu w akwarium to moim zdaniem szybciej zapcha się filtr z mniejszą ilością wypełnień. Ponieważ taki filtr ma mniejszą powierzchnię pochłaniania zanieczyszczeń. W rzeczywistości ma się to tak,opisze na swoim przykładzie.
Przede wszystkim nie mówimy o wielkości tylko ilości wyrażoej w L,poza tym nie chce mi się tłumaczyć że jak napakujesz paczkę waty do filtra o małej objętości to woda będzie miała ograniczony przepływ i zabrudzenie nie ma tu nic do rzeczy.Dlatego producenci podają ilość wypełnień w litrach żeby tacy mądrzy ludzie jak Tao nie ubijali ich nogą w filtrze bo więcej syfu pomieści wkład.
Wdzie że za wszelką cenę chcesz zabłysnąć w temacie,komentując w swój sposób każdą wypowiedz. W wyniku tego pomyliłeś się panie mądraliński ,nic nie wspominałem w swojej wypowiedzi o kilogramach waty w filtrze a na pewno nie ubijam wkładów nogą.
Ponadto gdybyś orientował się choć odrobinę w temacie w którym zabierasz głos to wiedziałbyś,że eheim 2213 ma 3 litry objętości wkładów. Nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem,wiec daruj sobie dalszą dyskusję(przynajmniej ze mną) bo stajesz się niemiły a przekręcając fakty siejesz tylko zamęt.
buli napisał(a):Przede wszystkim nie mówimy o wielkości tylko ilości wyrażoej w L,poza tym nie chce mi się tłumaczyć że jak napakujesz paczkę waty do filtra o małej objętości to woda będzie miała ograniczony przepływ i zabrudzenie nie ma tu nic do rzeczy.Dlatego producenci podają ilość wypełnień w litrach żeby tacy mądrzy ludzie jak Tao nie ubijali ich nogą w filtrze bo więcej syfu pomieści wkład.
Buli posiadasz Ty jakikolwiek filtr zewnętrzny czy tylko teoretyzujesz. Od kiedy zabrudzenie nie ma wpływu na przepływ w filtrze, skąd żeś Ty się urwał. Nie wiem jaki masz filtr ale Eheim 2224 to słaby filtr i moim zdaniem może nie dać rady z akwarium powyżej 100l, opieram się na własnym przykładzie, rozumiem że używasz/używałeś tego modelu. Co do wkładów Eheima to EHFIMECH to zwykła ceramika która nie jest lepsza ani gorsza od innej ceramiki natomiast jest mało przydatna i lepiej ją zastąpić gąbką. Nie wiem czy się orientujesz ale drobnoziarnista gąbka ma powierzchnię filtracyjną porównywalną z ceramiką a dodatkowo filtruje mechanicznie. Dla mnie osobiście rolą filtra jest oczyszczanie zbiornika z brudu, jeśli przepływ będzie słaby to syfku nie ściągnie bo jak a dokładać kolejny filtr wewnętrzny to porażka. Nie uważam że dedykowane wkłady Eheima są doskonałe, lepiej wg mnie wywalić ceramikę i dać gąbkę i dodatkową włókninę, to się sprawdza przynajmniej u mnie, a realny przepływ przy dojrzałym filtrze i delikatnie zarośniętych wężach to nawet 50% z deklarowanych nie posiada.
tao napisał(a):Gdybym miał kupić ponownie filtr do 112l to wybór padłby na eheim 2217++(ponoć są głośne,ale coś za coś musi być).
To sobie taki kup jak jesteś niezadowolony a autorowi postu doradż 2215 czy 2224 bo o to pyta, masz któryś z nich bo z twojej wypowiedzi nie zauważyłem żadnej nazwy z wyżej wymienionych filtrów,posiadam 2224 w 112 litrach i spisuje się bardzo dobrze jest cichy energooszczędny co dla niektórych ma znaczenie i mogę go z czystym sumieniem polecić.A jak chcesz komuś pisać w stylu teraz bym kupił 2217 tylko podobno jest głośny to równie dobrze możesz napisać kupiłbym 2224 tylko podobno jest za słaby
akwaAmator w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2806
Kto posiada ,kto używa . Jakieś opinie .
Zastanawia mnie czy tą grzałkę można zamontować odwrotnie w tym uchwycie ? tzn obróconą o 90 stopni
EDIT : dobra już wiem że się nie da :/ &t=...
bleiddze w Filtracja· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3368
Cześć,
czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4938
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 505
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1666
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1613
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8186
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3904
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4745
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Statystyki
Ten temat przegląda 172 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 172 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej