Odłyśnik - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Odłyśnik

Liczba wyświetleń: 601·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Victhe Kraków

27 cze 2014, 10:38 Odłyśnik  (#1)  

Witam ,takie szybkie pytanie :)
Zamierzam zrobić sobie odbłyśnik i jaki doradzicie. Na kształt trapezu, czy owalny. Ma to jakąś różnice w promieniu odbitego światła? Nie wiem czy robi się to na kształt jakiegoś schematu, czy po prostu "na oko". Pozdrawiam

Victhe
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

27 cze 2014, 11:18 Re: Odłyśnik  (#2)  

Ja mam 2x JBL Solar Reflect do świetlówek 45W. Mam też Juwel, Aquael i takie klepane na kolanie z serwisu aukcyjnego - te akurat to szroty - nie napiszę jakiej firmy bo stateczniki mają OK i jest dość popularna wśród akwarystów.

JBL jest specjalnie profilowany i dość szeroki. Mieszczą się w nim dwie T5 (jeśli modernizujesz oświetlenie) co uważam za zaletę. Jest solidnie wykonany. Sklep zamówił je specjalnie dla mnie, bo nie były dostępne od ręki.

Odbłyśnik Juwel jest węższy i druga świetlówka nie mieści się, ale jest solidnie wykonany.

Odbłyśnik Aquaela jest bardzo wąski, ale takiego akurat szukałem. Wykonanie na zadowalającym poziomie.

Odbłyśnik z serwisu aukcyjnego robi dobre wrażenie ale tylko na zdjęciu. Po rozpakowaniu przesyłki od razu się nim zaciąłem. Ostre brzegi i ostre rogi kaleczą ręce kiedy chcesz coś grzebnąć w zbiorniku. No i pomyśl co by było gdybyś miał Piranie. :mrgreen: Szybko zaczął rdzewieć. Pozbyłem się ich i zastąpiłem JBL'em.

Polecam Ci markowe odbłyśniki.

DavyJones

Victhe Kraków

27 cze 2014, 12:07 Re: Odłyśnik  (#3)  

Tak, myślałem nad nimi, ale oświetlenie sam robiłem i póki ono spełnia swoją role to tak pozostawiam i te odbłysniki tylko dorzucam. Bede nad takimi myślał przy zmianie zbiornika na jakiś 200l, ale to dopiero po remoncie pokoju :)

Victhe
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia

27 cze 2014, 17:17 Re: Odłyśnik  (#4)  

Stare domowe sposoby to.

Folia aluminiowa samoprzylepna.

Przyklejenie lustra.

Wklejenie wypolerowanego aluminium.

Ale tak było dawno temu dziś za małe pieniądze masz sprawdzone firmowe produkty.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Oświetlenie

Statystyki

Ten temat przegląda 208 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 208 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.