Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zagladnij do działu artykuły i poczytaj to dużo Ci się wyjaśni 
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
-
A jest mi ktoś w stanie powiedzieć coś na temat nawozu Planta Gainer Classic? Czy polecić coś tego typu  Bede Wdzięczny 
-
Victhe
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
PG Classic + cała linia PG wychodzi tanio i jest ok dla kogoś kto za dużo nie ogarnia  Ja używam teraz Classic / Macro / K / Fe. Jak zaczynałem dawno temu za górami za lasami z pierwszymi nawozami to używałem Classica / Macro / Fe i nie miałem żadnych problemów.
-

Kyle
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Szczecin
- Wspieram stronę kontem Premium
Czyli samo to PG na star starczy czy muszę jeszcze kupować to macro/k/fe. Z tego co czytałem to w tym classic jest fe i k więc dlaczego kupuje się dodatkowo? Lepsza przyswajalność? Ogólnie dzięki za info, myślałem własnie nad tym 
-
Victhe
●
Classic / Macro (raczej green, zależy czy masz dużo światła / CO2 i jakie rośliny). K kiedyś nie używałem, bo jeszcze go chyba nawet nie było, teraz leję, przyda się na pewno  Fe poczekaj aż zobaczysz niedobory, bo łatwo przelać. Ale pewnie zaraz ktoś bardziej doświadczony przyjdzie i napisze coś innego  Ja znam tylko linię PG i polecam.
-

Kyle
●
A co z mikro? ja właśnie po długich obserwacjach - doświadczeniach (kilka restartów  ) dochodzę do wniosku, że mikro PG to padaka - przynajmniej w moim zbiorniku ( podłoże ASII+, makro EI i światło 1W/1L. Padaka, bo wszystko momentalnie obsiada w glonach mimo, że stosowałem 1/2, czasem 3/4 dawki. Niedawno pomyślałem, że może daję za mało i są braki, więc postanowiłem dać pełną dawkę do podmienianej wody i na drugi dzień woda była zielona!. Na razie odpuszczam nawożenie mikro, a muszę zaopatrzyć się w coś bardziej stabilnego. A może PG classic?
-

Deadi
●
- Miasto: Namysłów
Z tego co wiem (MOGĘ SIĘ MYLIĆ) to mikro tylko przy RO, przy kranvicie nie ma sensu, ja nigdy micro nie podawałem i nie podaję - classic to takie micro przy kranexie (ja tak to rozumiem). Z Classiciem też trzeba uważać, aktualnie leję duże dawki (większe od tych z etykiet) Macro i K, ale wlanie chociaż 1/2 dawki classica powoduje nagły wzrost rhizoclonium, więc dawki ograniczam do minimum i czekam aż rhizo wyginie  Ze strony AA: Planta Gainer PRO Micro Nawóz mikroelementowy dla roślin wodnych i akwariowych, do przygotowania wody przefiltrowanej uprzednio przez filtr odwróconej osmozy.
-

Kyle
●
Micro PG dawałem do RO+sole i do RO+kranovit i efekt podobny.
-

Deadi
●
- Miasto: Namysłów
Co do roślin to nic nadzwyczajnego, średnia ilość. Światło standard jakieś 0.4w/1l (będzie modernizacja przy wypłacie prawdopodobnie) Co2 jest. Widziałem właśnie wersje GREEN i RED. Mam jakieś 80l akwa, dokładnie to nawet 76 l chyba. Który w końcu polecalibyście wybrać i jak zacząć dawkowanie? 2 razy w tyg piszą, tylko nie wiem, w które dni. IE czytałem natomiast ze 4 dni (Pn-Cz) i reszta sucha. Pozdrawiam 
-
Victhe
●
Wejdź na stronę aqua artu, tam jest link do poradnika, ale ogólnie zacznij od dawek opisanych na etykietach.
K codziennie, Macro (które to wyczytasz w poradniku, ostatecznie niby potrzebne są dwa) codziennie + przy podmianie, Classic przy podmianie ALBO dawka po podmianie rozbita na cały tydzień.
-

Kyle
●
Dzieki wielki 
-
Victhe
●
Lini AA nie znam więc się nie wypowiadam. Jako początkujący zacząłem jechać na Rataju i nie narzekam, przyjemnie i łatwo. Z początku potrzebny tylko MAKRON. Po miesiącu można włączyć BIOFLOR jeśli jest taka potrzeba 
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam w akwarium mam wodę kran jakie nawozy kupić rośliny mało i średnio wymagające czy kupić makro i mikro razem czy osobno pierwiastki jeśli tak to jakie azot potas fosfor żelazo i co jeszcze? Czy n...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leddy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil
Nawożenie co²z bimbrowni
Roślin: tylko monte carlo, Bucephalandr kilka Alte...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|
|