|
|
Obsada roślinna - pierwsze 27l ala Iwagumi
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, potrzebuję pomocy w obsadzie roślinnej pierwszego zbiornika - jest to kostka 30x30x30 OW 27l i docelowo ma być coś a'la iwagumi. Z powodu braku CO2 potrzebowałbym jakieś w miarę łatwe gatunki roślin które będą dobre dla początkującego - myślałem nad jakimiś mchami i elecharis parvula ale chyba parvula nie jest tak łatwą rośliną... może Cryptocoryne parva + jakaś Marsilea ? podłoże: czarny piasek kwarcowy 0,8-1,2 + kulki gliniano-torfowe woda: RO + aqua art hydro mineral filtracja: kaskada hagen aquaclear 20 @ ceramika + gąbka temperatura: pokojowa 22-23' oświetlenie: naświetlacz LED COB 10W 6500K przewidywana fauna to: kilka krewetek red cherry + małe stadko razbory borneańskiej CO2: brak butli, tylko carbo w płynie nawozy: mikro, makro pewnie jakieś będzie
-
fliCk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Swarzędz
Parvula powinna sobie poradzić, u mnie w baniaku widocznym na awatarze na początku miała lekkie problemy żeby się przyjąć, ale była to sadzonka in vitro. Po pewnym czasie normalnie odbiła i zaczęła rosnąć przy oświetleniu 11w aquael'a przy 25 litrowym zbiorniku. Nie mam co2, podawałem na początku carbo i potas aqua art'u. Co prawda podłożem był pro soil, ale dosyć mocno zużyty.
-

stasiu_98
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Legnica, Dolnośląskie
Witam, tak jak rozmawialiśmy w sklepie w piątek Mchy jak najbardziej są bardzo proste w uprawie nie wymagają żadnego nawożenia. Ładny jest phoenix moss, milimetr, taiwan, christmas, flame, ale po za mchami posadziłbym coś przy tylnej szybie co szybko będzie rosło. Z łodygowców najprostsze w uprawie masz z mniejszych roślin ludwigie mini red (moja ulubiona roślina), rotale green, rotala rotundifolia, pogostemon helferi, cryptocoryne parva też będzie dobrze rosnąć jak nawozisz podłoże kulkami.
-

AquaGreen
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: P-Ń
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
AquaGreen napisał(a):Witam, tak jak rozmawialiśmy w sklepie w piątek Mchy jak najbardziej są bardzo proste w uprawie nie wymagają żadnego nawożenia. Ładny jest phoenix moss, milimetr, taiwan, christmas, flame, ale po za mchami posadziłbym coś przy tylnej szybie co szybko będzie rosło. Z łodygowców najprostsze w uprawie masz z mniejszych roślin ludwigie mini red (moja ulubiona roślina), rotale green, rotala rotundifolia, pogostemon helferi, cryptocoryne parva też będzie dobrze rosnąć jak nawozisz podłoże kulkami.
hehe, skąd wiedziałeś?  a może coś łatwego jeszcze co może stworzyć kawałek ala trawniczka? aha no i na wlot kaskady dawać gąbkę, pończochę czy jest jakieś bardziej estetyczne rozwiązanie?
-
fliCk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Swarzędz
Poznałem po opisie akwarium. Heh. Ten filtr raczej nie ma jakieś super ssania, więc rybek nie wciągnie, ani większych krewetek. Na pewno lepiej będzie wyglądać pończocha niż dużo zajmująca miejsca gąbka, oczywiście jeśli ma być na zewnątrz, możesz też dać przyciętą gąbkę wewnątrz rurki i wcisnąć aż do nacięć. Kaskadę też możesz umieścić w tym rogu co wzgórze żeby jak rośliny tam podrosną to trochę zakryją wlot.
Trawniki w akwarium nie należą do najłatwiejszych roślin do utrzymania.
-

AquaGreen
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: P-Ń
Powiązane tematy
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Zapraszam do obejrzenia i zainspirowania się.
Przepiękna inspiracja z Green Aqua.
obecnie mam 22 sztuki drobnoustek beckforda, i 8 sztuk kiryska sterby planuję dokupić 7 lub 12 kirysków i pielęgniczki kakadu. akwarium mocno obrośnięte z dużą ilością kryjówek. czy 3 haremy 1+2 nie b...
Zapraszam do obejrzenia kolejnego filmu prezentującego aranżację w galerii ADA.
Użyte gatunki roślin:
Glossostigma elatinoides
Hygrophila araguaia
Scrophulariaceae limnophila sp.
Riccia fluitans
Tax...
Start : 22.11.2009
Wymiary: 260 L ( http://www.juwel.pl/produkty/vision.html )
121x(46-32)x64 - profil
Światło: 3x54W (T5) . Od przodu : Juwel Day x2, Juwel Nature. Odbłyśniki.
Podłoże : Aqua...
Hej,
Próbuję wybrać rybki do mojego 300 litrowego HT.
Czy taka kombinacja rybek będzie trafna:
15x Rozbora klinowa,
15x Zwinnik czerwonousty,
10x Moodrook słoneczny,
10x Kardynałek Złoty,
2x mieczy...
Mała aktualizacja 32 tydzień od zalania IMG_20180205_203354.jpg
|
|