Jak rosną rosliny, od ziemi czy od góry? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak rosną rosliny, od ziemi czy od góry?

Liczba wyświetleń: 3445·Odpowiedzi: 10
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:
Pytanie początkującego, prosze się nie smiać :)
Chodzi mi o łodygowce, na początku jak nie nawoziłem u łodygowców powyrastało setki korzeni z łodyg, wygląda to brzydko. Teraz zauważłem że mniej więcej od połowy albo i wyżej jak zacząłem nawozić korzeni jest o wiele mniej i tu moje pytanie czy te korzenie z dołu rosliny wyrosną wyżej wraz z rosliną i wtedy mogłbym je wreszcie przciąć czy roslina wzrasta tylko od góry ?

qqrq
Ranga: Zainteresowany tematem

weder Gdynia
Możesz to sprawdzić, zaznacz sobie jednego liścia i obserwuj :mrgreen:

Łodygowce rosną od góry, roślina po przycince stoi już raczej w miejscu tylko puszczają nowe pędy z boku lub w miejscu przycięcia :wink:
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

matu Gdańsk
Łodygowce tniesz w połowie łodygi i sadzisz czubki obok, nie muszą mieć korzeni.

matu

Miasto: Gdańsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
czyli jak mam sporo łodygowców z całą masą korzenia na łodygach poniżej połowy to mogę uciąć w połowie i tą górną, czytą część posadzić?

qqrq

weder Gdynia
Dokładnie tak. Tu masz podobny temat. Ja bakope tnę na 8 liści 4 obcinam a wierzchołek z 4 liśćmi sadzę. Do lustra 45h zbiornika dorasta w niecałe 3 tyg.

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 60611.html

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Sorki że mącę, ale cała sprawa dotyczy Alternanther, z podłoża wyrastają nie tylko korzenie z łodyg ale też liście pokryte są wstrętnymi zielonymi glonami (wtopione w liść, nie da się ich usunąć mechanicznie, przy okazji co to za gatunek glonów?) Roślinka ma długość około 30 cm i do połowy jak pisałem ma długie i dużo ich korzenie a od połowy już bardzo niewiele korzeni i zero zielonych glonów. Zamysł więc był taki żeby pozbyć się tej roślinki od połowy poniżej a zostawić górę i wsadzić na nowo. Dzieki Wam już wiem jak, ale co zrobić z tą dolną częścią ??
Mógłbym przyciąć przy samym podłożu żeby zostawić praktycznie sam korzeń w ziemi ? Ale czy może coś z tego wyrosnąć ?. Pytam bo przed chwilą chciałem się całkowicie pozbyć tej dolnej partii Alternanthery, łącznie z korzeniem, ale do połowy wyciągnąłem i zauważyłem że system korzeniowy jest przeogromny i trochę szkoda go wywalić

qqrq

Ja tak miałem z Ludwigia Repens. Na jałowym podłożu.
Glony to zielenice punktowe, występują na szybach i liściach wolno rosnących roślin.
Podciąłem tak jak radzą koledzy. Zainfekowaną dolną partię wyrzuciłem. Dołożyłem kapsułki do gleby. Mam teraz 3, 4 korzenie boczne na 25 cm, gdzie wczesniej miałem las korzeni.
Glony ograniczone o 90%

SpiritWalker

Usunięto użytkownika 31012
No co ty, tnij tam gdzie gdzie widzisz zalążek nowych pędów, powyżej najżywszego liścia.
Nie ma recepty na to by lusia miała od dołu do samej góry piękne wybarwione liście, dolne zwykle odpadają.
Co do altki, to wymagająca roślina .
Glony to na ogół braki w nawożeniu,

Grzesiek22 napisał(a):
Co do altki, to wymagająca roślina .
Glony to na ogół braki w nawożeniu,

dokładnie tak. Nie miałem co2 i ferki to zielenice porastały jej liści strasznie i do tego te wąsate korzenie z łodyg, właściwie cały ich las. Jutro przycinka, ucinam całe doły i z korzeniami do kibla. A w ich miejsce "górę" Altki zasadzę.

Niezmiernie dużo Panowie tu się dowiedziałem, dzięki Wam.

Korzystając z okazji mam pytanko jeszcze mój lotos i żabieniec (to chyba żabieniec? :))
ma juz tak poteżne liście że zakrywają pół akwarium. Ze złamanym sercem ale muszę je pociąć (ryby już nie mają gdzie pływać), czy zrobić to u nasady liścia? razem z jego łodygą ?

Wygląda to tak:

Obrazek

qqrq

Wytnij najstarsze przy podłożu aby kilka zdrowych zostało.

weder Gdynia
SpiritWalker napisał(a):Ja tak miałem z Ludwigia Repens. Na jałowym podłożu.
Glony to zielenice punktowe, występują na szybach i liściach wolno rosnących roślin.
Podciąłem tak jak radzą koledzy. Zainfekowaną dolną partię wyrzuciłem. Dołożyłem kapsułki do gleby. Mam teraz 3, 4 korzenie boczne na 25 cm, gdzie wczesniej miałem las korzeni.
Glony ograniczone o 90%

Ciekawe stwierdzenie z tą zielenicą punktową :lol:

Bo jakoś jak mi po4 spada to sypie mi na wszystkim nawet na roślinie która od podłoża do tafli wody dorasta w 2 tyg.

weder

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1634
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1543
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
YouTube

Film Jak pielęgnować akwarium

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3343
Hej Film po niemiecku. Pielęgnacja akwarium omówiona przez Stefana z Liquid nature. ?si=yt3L3MqrPMjfnN9G

Dlaczego rośliny nie bąblują?

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 44138
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/bablowanie-roslin.jpg Bąblowanie roślin to jeden z efektów obserwowanych w akwariach ze sporą ilością światła i nawożeniem dwutlenki...
las2.jpg

Grzyb jak malowany

blixa w Sprzątanie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 18886
Cześć, Ciekawy jestem czy komuś wyrosły grzyby nad akwarium ;) Ja narazie dorobiłem się jednego i mam dylemat, czy go zostawić. Wyrósł w korzeniu, nad taflą wody.
YouTube

Jak mocno mozna nacisnac szybe w akwarium.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 18182
Witam, Mam głupie pytanie. Jak mocno mozna naciskać szybę w akwarium 6mm (przed edycja napisałem 4mm co było błędne) i 72l? Mam troche nitek zawsze na szybie wiec je ścieram karta bankomatowa i zaw...
20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7742
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...

Flipper Cleaner czy warto ?

Badman w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10154
Odechciało mi się czyścić co kilka dni katą bankomatową szyby, chętnie bym zakupił https://sklep.roslinyakwariowe.pl/czyscik-magnetyczny-flipper-float-nano-szyba-p-40428.html . Ktoś uż...

Pływacz jak usunąć?

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6056
Cześć Jak się pozbyć tej rośliny z akwarium? Czy tylko ręcznie czy można np. carbo polać, testował ktoś ten sposób z carbo?

Jak zasadzić prawidłowo bulwe lotosa?

Anonim 59529 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6332
Witam Kupiłem i odebrałem dziś ze sklepu roslinyakwariowe.pl bulwe lotosa zielonego. Bulwa jest już w akwarium i widać że wypuszcza ze 2 albo 3 liscie. Ale nigdy nie miałem do czynienia z bulwami, ta...

Statystyki

Ten temat przegląda 225 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 225 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.