|
|
Substrat pod żwirek bazaltowy
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, Chciałbym się dowiedzieć jaki substrat najlepiej się nada pod czarny żwir bazaltowy ? Obecnie posiadam sam żwirek + kulki gliniano torfowe, ale chciałbym coś jeszcze dać pod żwir. Standardowo do słupa wody podaje makro i mikro + CO2 z butli wysoko ciśnieniowej. Zbiornik 60l
-
lolekgl
●
- Ranga: Początkujący
Taż mam bazalt a pod nim JBL Florapol zobacz moje akwarium (ostatnie fotki - choć dawno nie aktualizowane  ) Ogólnie jestem zadowolony.
-
Anonim 35279
●
Albo taka fota wyszła, albo masz ciemno w tym zbiorniku.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dla mnie też trochę ciemno, za ciemno. To tło bym też zmienił! A co to za kamienie? 
-

Pioter83
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Brzeg
weder napisał(a):Albo taka fota wyszła, albo masz ciemno w tym zbiorniku.
Akwarium mam dobrze oświetlone. Posiadam 1x18W + 1x15W + (2x20W LED lecz nie pamiętam czy oby na pewno 20W.) Ciemne zdjęcia to efekt nie umiejętnego posługiwania się aparatem  norberts napisał(a):Taż mam bazalt a pod nim JBL Florapol zobacz moje akwarium (ostatnie fotki - choć dawno nie aktualizowane  ) Ogólnie jestem zadowolony.
Twoja odpowiedź naprowadziła mnie na pewien trop, przeszukałem sklep i znalazłem takie coś: http://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloza/substraty-nawozowe-zwir/substrat-tropica-plant-substrate-aquacare-p-3330.htmlWedług opisu i opinii zdecydowanie nada się do mojego akwarium.
-
lolekgl
●
Pioter83 napisał(a):Dla mnie też trochę ciemno, za ciemno. To tło bym też zmienił! A co to za kamienie? 
Ciemność już wyjaśniona ;D Tło jest kapitalne  tylko na zdjęciu wygląda na brzydkie. Kiedyś miałem czarne i mi się znudziło. Kamienie to zwyczajne pospolite granity.
-
lolekgl
●
Tło jest kapitalne  tylko na zdjęciu wygląda na brzydkie. Kiedyś miałem czarne i mi się znudziło. Kamienie to zwyczajne pospolite granity.[/quote] Tło może i w rzeczywistości jest fajne ale zdjęcie tego nie oddaje a kamienie tak trochę za proste. Ładniejsze by były o nieregularnych kształtach. 
-

Pioter83
●
Zgadza się, to zwyczajnie prościuchy ale jakieś chciałem mieć. Niestety jako geolog nie mogę sobie pozwolić na zakup skał  w niedługim czasie wyruszę w teren i znajdę jakieś ciekawe łupki. Myślę, że również umieszczę swój zbiornik w galerii na forum, wtedy podyskutujemy o aranżacji. Na chwilę obecną nadal mam pytanie odnośnie substratu pod żwirowego. Czy ktoś stosował ten zaproponowany przeze mnie ?
-
lolekgl
●
Ja pod bazaltem stosowałem torf + kulki.
-

Pioter83
●
Powiązane tematy
Witam
W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
Start akwarium 240l, obsada to neony (100szt.), kirys panda (około 10szt.), zbrojniki różne (około 15 szt), może kilka skalarów.
Rośliny raczej umiarkowane, ale chciałbym mieć możliwość posadzenia cze...
Czy ktoś się spotkał, aby czarny żwirek kwarcowo-ceramiczny farbował inny, jaśniejszy żwirek, który mam w akwarium?
Zakładałem akwarium prawie rok temu, dałem owego żwirku i wszystko było ok, po jakic...
Witam wszystkich.
Chciałbym po zlikwidowanym akwarium malawi założyć zbiornik ogólny.
Będzie do akwarium Aquael Glossy 260 l.Na dno chcę dać ziemi ogrodowej i na to czarny żwirek kwarcowy.
Robię to p...
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
Wczoraj w sklepie akwarystycznym sprzedawca, który według mnie faktycznie ma dużą wiedzę z akwarystyki, powiedział mi, że dla roślin trawnikowych Seachem Flourite Dark może być zbyt ciężkim podłożem. ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam planuję reset akwarium, jak substrat podżwirowy polecacie lub podłoże aktywne? I czy mozna stosować oba naraz?
Kupiłem sobie nowe akwarium o wymiarach 60X35X35. Niestety chyba coś mnie zamroczyło przy zakupie podłoża aktywnego (NEO Soil Plant Brown 8l) i kupiłem go za mało :( Wg kalkulatora wychodzi mi, że będ...
Witam mam pytanie czy dobry to jest pomysł żeby na dno najpierw nasypać zwirek przykryć go siatka elewacyjna plastikowa a następnie na to nasypać piasek kwarcowy?
Wysłane z SM-A515F przy użyciu apli...
|
|