Na targach w Norymberdze w/w producenci pochwalili się, że wprowadzają na rynek swoje nowe produkty, podłoża typu soil. Zastanawiam się, czy będą różniły się cenowo od podłoży ADA. Osobiście wiele obiecuję sobie po firmie Tropica.
No niestety, tanio nie jest. Ale dobrze bedzie mieć możliwość wyboru, o ile konkurencja stanie na wysokosci zadania i da nam produkt, który będzie alternatywą dla amazoni.
W Polsce największą popularnością cieszy się Amazonia i AS II+. No i jeszcze ProSoil, który chwilowo zniknął z rynku. AZOO nie jest zbyt popularne. Nie wiem czy kojarzycie Soil Aquaela, który kompletnie się nie przyjął. Pojawienie się konkurencyjnych produktów jest zawsze korzystne dla klientów.
Teraz do wyboru będą produkty 6-9 firm łącznie z Fluvalem i Seachemem, po dwa rodzaje Soil lub więcej na każdego, co mam nadzieję przełoży się na ceny. Najważniejsze, że jest wybór, widać że branża się rozwija, nikt nie spoczywa na laurach. To cieszy.
jestem najbardziej ciekaw soil'a od Tropica, moze być ciekawe, a z drugiej strony jestem przekonany że amazonii to niestety nie dorówna, oraz cenowo nie zachwyci nas pewnie, ale 50 i tak wystartuje na tropici soilu
hmb napisał(a):jestem najbardziej ciekaw soil'a od Tropica, moze być ciekawe, a z drugiej strony jestem przekonany że amazonii to niestety nie dorówna, oraz cenowo nie zachwyci nas pewnie, ale 50 i tak wystartuje na tropici soilu
A dlaczego takie przekonanie że nie dorówna. Tropica to nie firma pan Staszek w garażu. To jest gigant w hodowli roślin wodnych, za tą firmą stoją potężne laboratoria, sami wysyłają ekspedycje w poszukiwaniu nowych roślin itp... O ile pamiętam gdzieś się pojawiały informacje o współpracy ADA i Tropica. Według mnie nie ma co mówić czy dorówna a czy przewyższy.
Zabrakło tu jeszcze informacji o Dennerle. Ta firma także wprowadza swoje podłoże na rynek. W Polsce będzie dostępne w drugiej połowie czerwca. Z nieoficjalnych informacji, jakie uzyskałem od polskiego dystrybutora, będzie ono troszkę tańsze od ADA Amazonia, jednak nie ma co liczyć na cenę na poziomie Aquatic Nature Pro Soil. Nie wiem jak to jest wygląda w przypadku innych podłoży granulowanych, ale Dennerle, dla lepszej trwałości granulek wypala swoje podłoże dwukrotnie. W przypadku wszystkich tych podłoży wszystko rozegra się o kilka parametrów, które będzie trzeba sprawdzić w praktyce: żyzność, trwałość i ciężkość granulek. I dopiero wtedy zobaczymy, czy któreś z nich choć trochę zagrozi aktualnym dominatorom rynku.
Nie mam linka. Informacja i zdjęcie pojawiły się na fanpage Dennerle Polska na Facebook. Miała miejsce luźna wymiana komentarzy pod tematem i krótka rozmowa na priv.
nie przekonanie, tylko taka mała obawa, tropice cenie sobie bardzo od zawsze, ale skoro coś tam z ADA kombinują to bardzo mnie ucieszyła ta nowina, tak sobie tez pomyślałem że skoro taka nie nadzwyczajna marka jak Aquatic Nature wypuściła bardzo dobrze podłoże to może być naprawdę ciekawie
"...tak sobie tez pomyślałem że skoro taka nie nadzwyczajna marka jak Aquatic Nature wypuściła bardzo dobrze podłoże to może być naprawdę ciekawie"
Marka Aquatic Nature działa na rynku od 25 lat, nie jest to byle kto. W swojej ofercie mają pokarmy dla ryb, nawozy, co2, praktycznie wszystko. A pro soil to nie jedyny produkt. Mają jeszcze shrimp soil, ferti soil, ferti plant abf pod podłoże. Warto obejrzeć ich stronę.
Wiem ze maja wszystko bo handlowałem ich produktami, dlatego wypowiadam się na ten temat, pokarmy to jakaś porażka, filtry kaskadowe to po prostu zwykła chińszczyzna, z dorobionym ich logo, nawozy jak nawozy tez d**y nie urywa , zresztą czytaj ze zrozumieniem (nie napisałem że jest beznadziejna, tylko średnia, czyli ani zła ani rewelacja jakaś )
hmb napisał(a):Wiem ze maja wszystko bo handlowałem ich produktami, dlatego wypowiadam się na ten temat, pokarmy to jakaś porażka, filtry kaskadowe to po prostu zwykła chińszczyzna, z dorobionym ich logo, nawozy jak nawozy tez d**y nie urywa , zresztą czytaj ze zrozumieniem (nie napisałem że jest beznadziejna, tylko średnia, czyli ani zła ani rewelacja jakaś )
Nie napisałem nigdzie, że powiedziałeś o Aquatic Nature , że są beznadziejni. Więc może to Ty czytaj ze zrozumieniem. A marka ma swoich zwolenników jak i przeciwnikow I jak każda marka ma produkty gorsze i lepsze. Swoją drogą gdyby nie te 25 lat, to nie wiem czy pro soil bylby tak dobrze odebrany przez akwarystów.
Myślę że czas obecności na rynku nie jest tak ważny jak produkty jakie firma sprzedaje. Mogę się założyć że jeśli firma "Krzak" wypuściła by soila który miałby takie same parametry jak Amazonia oraz trwałość przy czym cena byłaby relatywnie niższa to fama bardzo szybko by się rozeszła i w ciągu krótkiego czasu stało by się to podłoże bardzo popularne. Gdyby któś chciał podłoże ze swoją nazwą to złoście się do firmy produkującej Contosoil, robią granulaty od dawna i kilku międzynarodowych producentów już od nich je brało i sprzedawało jako swoje
Zdjęcie nowego podłoża Dennerle. Na opakowaniu widać jak mocno obniża KH i PH. Patrząc na ceny innych produktów Dennerle, to pocenie ScrapersSoil nie obiecywałbym sobie zbyt wiele.
EDIT:
Napisałem email do Dennerle zapytanie o nowe podłoże i wczoraj przyszła odpowiedź. Ech... gdyby nasz krajowy producent granulatu działał tak szybko
"Witamy
Tak, podłoże będzie dostępne w Polsce około 20 czerwca. Premiera odbyła się w zeszłym tygodniu na targach InterZoo w Norymberdze.
Więcej o produkcie: Scaper`s Soil Aktywne podłoże do akwariów roślinnych - Substrat odżywczy dla zapewnienia silnego wzrostu roślin - Zawiera wszystkie niezbędne minerały i pierwiastki śladowe - Zawiera żyzną glebę wulkaniczną - Pełni rolę filtra biologicznego dla zdrowej i czystej wody - Utrzymuje stabilne parametry wody na poziomie pH 6-6,5, KH 0-2 ° d - Dwa razy spiekane - dla stabilnego zachowania - Idealny w połączeniu z CO2 i nawozami - Zawiera cenne związki humusowe - Idealne dla wszystkich roślin, ryb i krewetek, które wymagają miękkiej, lekko kwaśnej wody - Nadaje się do filtrów dennych (hodowla krewetek) - Specjalnie dobrana formuła nie sprzyja rozwojowi glonów
Zachęcamy do śledzenia naszego profilu na FACEBOOK, gdzie na bieżąco można śledzić premiery i wydarzenia. Nasz nick: DENNERLE POLAND
W razie pytań jestem do dyspozycji.
Pozdrawiam serdecznie
Patryk Wiśniowski Prezes Zarządu Ambasador marki DENNERLE w Polsce"
...i jeszcze zdjęcia...
soil.JPG (35.42 KiB) Przeglądane 4894 razy
Aszszszsz... piękne nieregularne granuleczki na ostatnim zdjęciu.
Kilka dni tmu nadeszła odpowiedź od JBL, ale dopiero teraz ją zauważyłem
"The entire range of soils is planned to be shipped out by 15.08. approximately. SRP in Euros is 14,95/16,95 for the 3l plant/shrimp and 34,95/39,95 for the 9l plant/shrimp soils."
Czyli do kupienia będzie w sierpniu i worek 9l wersji plant będzie kosztował 34,95 euro, czyli prawie tyle co Amazonia.
Ostatnio edytowano 24 cze 2014, 18:47 przez DavyJones, łącznie edytowano 1 raz
Film z targów prezentujący podłoża JBL. Po angielsku, ale można też włączyć napisy (EN), angielski chyba nie jest ojczystym językiem pana prezentującego produkty.
ribidi w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3029
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Piotr10393 w Podłoże· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6482
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2954
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2843
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1449
podloze-jbl-manado.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże króc...
Tytus w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3910
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
bpjl w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1733
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hultaj w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6678
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
kajnia w Podłoże· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7875
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
Statystyki
Ten temat przegląda 145 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 145 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej