|
|
Dziwne zmatowienie szyby od wewnątrz akwarium
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Dostrzegłem niedawno dziwny problem. Kiedy spojrzę na szybę pod określonym kątem, od dołu, daje się zauważyć od wewnątrz wyraźne zmatowienie. Wygląda to trochę tak, jakby szyba była zaparowana i ktoś ją nieudolnie wyczyścił - są na niej cienkie kreski biegnące w różnych kierunkach, jak po czyściku magnetycznym, a także grubsze kreski, jakby skrobak niedokładnie przylegał do tafli szkła. Patrząc na akwarium wprost lub z pewnej odległości nie jest to widoczne. Próbowałem to doczyścić skrobakiem, żyletką, czyścikiem magnetycznym i zwykłą szmatką, ale nie schodzi. Zastanawiam się, czy tak było od nowości, bo zauważyłem to niedawno, po zwiększeniu oświetlenia. Czy może zadziałał jakiś czynnik zewnętrzny, o którym nie wiem. Miał ktoś podobny przypadek?
-
gstroy
●
- Ranga: Poznaje temat
Możesz mieć wadę w szkle lub ktoś próbował wypolerować rysy
-

Ampularek_
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krzeszowice
Usunięto użytkownika 31012
Wadę, hehe. Szkło jest porysowane przez poprzedniego użytkownika i tyle.
-
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Porysowanie wykluczam, ponieważ akwarium kupiłem nowe. Poza tym rysy wyglądają inaczej - mienią się w świetle. A te smugi, które zauważyłem, wyglądają jak niedokończone polerowanie czy coś w tym rodzaju.
-
gstroy
●
Skoro kupiłeś nowe to dlaczego go nie gwarantujesz?
-
●
Grzesiek22 napisał(a):Skoro kupiłeś nowe to dlaczego go nie gwarantujesz?
Wiesz co obejmuje gwarancji w przypadku większości zbiorników? Bo chyba nie...
-

Ampularek_
●
Jeżeli to jest wada produkcyjna to moim zdaniem obejmuje. Czeka tylko Ciebie zabawa z rzeczoznawcą.
-

Conrad_PL
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa
Zgodnie z art 4 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej jeśli towar jest niezgodny z umowa (a zakładam ze nie kupiłaś Akwa wiedząc o wadzie), to przedsiębiorca zobowiązany jest tę wadę usunąć. I co najważniejsze. Jeśli nie minął termin 6 miesięcy to on ci musi udowodnić że wada powstała już po sprzedaży. Wiec nie ma tu mowy o rzeczoznawcach. Tak to wygląda w dużym skrócie. Polecam zapoznanie się z tą ustawą oraz o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.
-

krzychu777
●
Zakładając że to jest wada musi być widoczna patrząc z 1m na tafle. Są normy produkcyjne. Osobiście zalecam sprawdzenie czy może ona wpłynąć na trwałość zbiornika bo to teraz jest ważne. Nie wiadomo co to jest więc wyjść jest dużo tylko najpierw diagnoza 
-

Ampularek_
●
Ampularek_ napisał(a):Grzesiek22 napisał(a):Skoro kupiłeś nowe to dlaczego go nie gwarantujesz?
Wiesz co obejmuje gwarancji w przypadku większości zbiorników? Bo chyba nie...
Różni wykonawcy akwariów dają różną gwarancję. Szczególnie jak jest klejone przez prywatnych rzemieślników. Do autora> Możesz pokazać nam tą wadę, z opisu jeszcze nigdy o czymś takim nie słyszałem.
-
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
|
|