Razbory Klinowe wyskakują ?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Na razie to nie jakaś patologia, ale dziś zebrałem z dywanu trzecią już Razborkę Klinową w przeciągu 3 tygodni odkąd je mam. Do posiadaczy tej rybci, też Wam wyskakują? Podobno tylko w nocy... Jeśli tak zakrywacie czymś Wasze odkryte zbiorniki?
-

Kredu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wyskakiwanie ryb jest mega denerwujące... ja miałem problem z gupikami endlera. Spotkałem się z opinią, że ryby wyskakują jak coś im nie pasuje w wodzie w akwa. Moje przypuszczenia padły na zbyt niskie pH = 6,0 jak na ten gatunek. Albo było coś nie tak z wodą ze studni którą dolewałem do akwa. Teraz gupiki są w innym zbiorniku z wodą z wodociągu o wyższym pH i jest ok.
Może coś jest nie tak z Twoją wodą? Co lejesz?
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
-
Prosta sprawa, ryby wyskakują w momencie zgaszenia światła. Rozwiązanie jest takie, że trzeba zapewnić inne źródło światła w pomieszczeniu ze zbiornikiem, w momencie gaszenia światłą w akwarium. Wtedy ryby nie wyskakują.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Miałem ten sam problem dokładnie też z tymi rybami wyskakiwały w nocy przy kompletnej ciemności .Zamontowałem jedną niebieską diodę z tyłu akwarium tak że praktycznie mi nie przeszkadza a dla ryb to wystarczy.
-

kolarztn1
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Hereford
maslo_82 napisał(a):Prosta sprawa, ryby wyskakują w momencie zgaszenia światła. Rozwiązanie jest takie, że trzeba zapewnić inne źródło światła w pomieszczeniu ze zbiornikiem, w momencie gaszenia światłą w akwarium. Wtedy ryby nie wyskakują.
Czyli co ? Po zgaszeniu światła jakieś niebieskie ledy jak kol. @kolarztn1 radzi ?
-

Kredu
●
Weźcie od razu różowe, no bez jaj, nie róbcie z akwarium choinki. Wystarczy że w pokoju będziecie gasić światło później niż w akwarium.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Jak dla mnie to te ryby nie nadają sie do akwarium otwartego, wyskakują nie tylko w nocy czasem wystarczy ze ktoś przejdzie koło akwarium.
-
mmm1
●
- Ranga: Poznaje temat
Nie trafia do mnie ten motyw ze swiatłem...  Myślalem ze u mnie chodziło o złą wodę ze studni, jednak dzisiaj po podmianie na wode z wodociągu znowu wyskoczyla mi samica gupika... :/ na akwarium mam szybę z wyciętymi otworami na rurki od filtrów. Kończą mi się pomysły... 
-

salava8
●
-
U mnie wyskakiwały jak nalewałem wody po same brzegi zbiornika. Teraz zostawiam 2-3cm poniżej krawędzi i mam spokój. Ale nie badałem dokładnie tego zjawiska 
-

Ampularek_
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krzeszowice
To jest myśl, spróbuje 
-

salava8
●
-
Mnie wyskoczyły dwie, niestety koty były szybsze ....... He He
-

creweta
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Skawina
Na razie unikam nagłego zgaszenia światła i jest OK, nic nie wyskoczyło. Zamówiłem sobie niebieskie LEDy z możliwością natężenia światła niebieskiego, planuje podpiąć je pod programator żeby zapalały się tuż przed wygaszeniem światła dziennego a gasły PO zapaleniu rano światła dziennego
-

Kredu
●
Usunięto użytkownika 31012
Rasbory są płochliwe i nawet wystarczy się dynamicznie przejść koło akwarium i zamieszanie w akwarium jest. Światło działa podobnie, u mnie się nie płoszyły kiedy światło zapalało i gasiło się sekwencyjnie. Bańka z tymi rybami powinna stać na uboczu pokoju i mieć spokój, zresztą jak każde akwarium. 
-
Usunięto użytkownika 31012
●
Powiązane tematy
Siemka.
Przychodzę do was z pytaniem czym wykarmić młode razborki ? Posiadam na stanie :
JBL NobilFluid
węgorka octowego
Microvit basic oraz high protein
Myślę żeby zacząć karmienie od JBL jak małe ...
Chciałem się dowiedzieć czy karmicie swoje razbory klinowe i pielęgniczki kakadu i czy macie jakieś pokarmy zaspokajające potrzeby obu tych gatunków.
Moje rybki żyjące w 54l akwarium karmię:
- Tetra M...
Mam akwa 60l, wystartowane 2tyg temu, zabrałem od znajomego 3 razbory klinowe bo chciał je wyrzucić.. trzymałem je w akwarium 25l przez około 1,5tyg, po dojrzeniu akwarium miałem je wrzucić do akwa i ...
Może ktoś wie, jakiego paskudztwa to są objawy. Od kilku dni zauważyłem zmętnienie płetw u razborek a także jakby mętno biały pasek na ciele. Ryby zaczęły padać, codziennie wyciągam jedną. Co dziwne r...
Mam u siebie w ogólnym 240L, te i te razborki. Jako że mam w zapasie 25L z filtrem już i oświetleniem w pokrywie w zestawie zastanawiałem się co by nie wykorzystać tego wolnego baniaka i nie założyć t...
Witam. Trzy dni temu zakupiłem 20 razbor klinowych i 20 neonów do mojego nowego zbiornika 180l. Occzywiście nowo zakupione rybki trzymam w mniejszym zbiorniku by sprawdzić czy z nimi jest wszzystko ok...
Zastanawia mnie jak to jest u nich z tym wybarwianiem się. W sklepie wszystkie są zawsze blade jak ściana i nie wiem czy dopiero się wybarwią czy może tu chodzi o płeć. Sprawdziłam w internecie, że sa...
Chyba jakaś choroba atakuje mi małe rybki,mianowicie rozbory i gupiki,paletek na szczęście nic nie rusza,a wygląda to tak.Jakieś 2-3 miesiące temu zauważyłem że jeden neon deko jest grubawy,nic sobie ...
wczoraj kupiłem 10 razbor klnowych... dzisiaj po południu rozpoczęło się ciągłe tarłow moim zbiorniku. Samice prowokują... Ikra sypie się od 5 do 10 sztuk w zależnosci od podejścia... Trą sią głównie ...
Mam małe akwarium (23l), w którym miałam 8 razbor, ale niestety 3 mi zdechły. Jakiś tydzień temu dwie i dziś jedna. Nie wiem co jest tego przyczyną, jedyna rzecz, która jest dziwna to że one jak miały...
|
|