Witam, Planuję założyć akwarium 63l dł.60xszer.30xwys.35 cm głównie z mchami, może znajdzie się w nim także kilka innych roślin. Jeśli chodzi o "ruchliwą" obsadę, to planuję krewetki RC i kilka małych rybek (to jeszcze do ustalenia). Jako podłoże ma się tam znaleźć żwirek bazaltowy na ziemie ogrodowej. Staram się to zrobić raczej małym kosztem (stąd ziemia, a nie substrat).
Mniej więcej ogarnąłem już co muszę kupić, ale pojawiła się kwestia oświetlenia i tutaj nie jestem w stanie nic wybrać. Prosiłbym Was o radę na temat doboru oświetlenia.
Najbardziej zależy mi na czymś, co umożliwiłoby roślinką przyzwoity wzrost i nadałoby ładny, naturalny wygląd akwarium (światło białe byłoby mile widziane, nie jakieś żółte czy niebieskie ). A to wszystko za rozsądną cenę - chciałbym wydać nie więcej niż około 100zł (ale jeśli będzie to nieuniknione, to oczywiście mogę przeznaczyć więcej środków). Aha, dodam jeszcze, że wolałbym zostawić zbiornik otwarty, bez pokrywy.
Wiem, wiem, powinienem poczytać i poradzić sobie sam. Problem w tym, że nie znam się kompletnie na technicznych rzeczach i nie mam pojęcia, jak skompletować zestaw oświetlenia, a te gotowe lampki akwarystyczne zwykle mają moc nie przekraczającą 20W, a ceny z kosmosu (przynajmniej te, które udało mi się znaleźć).
Do takiego zbiornika jeśli chcesz mieć dobrze doświetlony zbiornik możesz dać 2 x 24 w T5.Możęsz szukać używek zawsze może coś znajdziesz. Przy takiej lampie będziesz miał 0,75w na litr. Taka moc zadowala większość roślin. A co do rodzaju światła to możesz kupić najtańsze świetlówki 865 mają wypośrodkowaną barwę światła ani żółta ani za jasna. Rośliny pod nimi rosną ok.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Tanie światło to kupić 2 świetlówki energooszczędne 24W E27 po 13-14zł w marketach, barwa 6400K 1350lumenów (polux). Tylko musisz pomyśleć o lampie do tego.
Dzięki za odpowiedzi Chyba pójdę po najmniejszej linii oporu i posłucham rady Premislausa. Powiedzcie mi tylko, czy to nie będzie trochę za dużo mocy? Policzyłem i przy 48W wychodzi grubo ponad 1W/1L, a czytałem że dobrze jest mieć około 0.75W/1L Jak to powinno być?
Ja bym się nie bawił w świetlówki...może na start koszt mniejszy ale: grzeje się strasznie świetlówki trzeba wymieniać zajmuje dużo miejsca nad akwarium Za 100zł można kupić zestaw LED do własnego montażu, który da bardzo dużo światła, pozwoli uzyskać lekkość nad akwarium a dodatkowo mniej się grzeje i jest trwalszy...
No dobrze, ale z czym to się je? Mógłbyś podesłać jakiś artykuł o tego typu oświetleniu (jak to działa, zakup, montaż itd)? Oczywiście widziałem dyskusję na temat lampek led tutaj na forum, ale ona ma (o zgrozo!) 115 stron, a nie mam całego dnia na przestudiowanie tego tematu
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 818047
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2101
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Zbigniew w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2212
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
realfish888 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2678
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
zygfryd1708 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 173
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Tassman w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4377
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
lukaszsz w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3444
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
arkadiuszsroka3 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3475
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
taraszek5 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1655
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Statystyki
Ten temat przegląda 210 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 209 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej