Problem z testami ZOOLEK ...
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam! Chciałem zapytać o testy mianowicie robie pomiary w akwarium i od paru dni codziennie mam 5ppm. Jako że fosfor mam koło 2ppm chciałem podnieść azot i wlałem jednorazowo dawke pięciodniowa robie pomiar a tu dalej 5 ppm. Co może tak żreć azot??dodam że azot lałem na noc i rano taki wynik? Na jedną dawke 10ml powienien podnieśc azot o 2,16ppm.
Opis akwarium:https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/konkursy-i-galerie/galeria/240l-amatorskie-iwagumi-tonykx-60536.html
-

Tonykx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Małopolska
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zrób sobie test w osobnym naczyniu i sprawdź czy test poprawnie mierzy.
-

Ampularek_
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krzeszowice
Test na no3 z zooleku ogólnie sprawdza się dobrze u mnie i porównywalnie z jbl, ale trzeba pilnować bardzo tego proszku, odczynnika nr 2. Musi być w kolorze takim nieco niebieskim. Jak masz biały, to znaczy że się utlenił i możesz go wyrzucić. Wynik przy takim białym odczynniku zawsze u mnie 5 ppm...
-
Anonim 33861
●
Robiłem test kranówy i jest okej 0ppm tylko w akwarium taki problem;\ Proszek jest szary od początku taki był
-

Tonykx
●
Może coś Ci chłonie azot? Podłoże jakieś? Głodna szybkorosnąca roślina ( kabomba)...
-
Anonim 33861
●
Podłoże raczej z tych żrących nie jest, ziemia a na tym czarny żwirek.Mam chwilowo Limnofile ale nie dużo i przez noc by mogła tyle "wmucić"?
-

Tonykx
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Cześć,
Na wstępie nie mam możliwości założenia filtra RO, to właśnie przez to piszę tego posta. Gdybym mógł, to bym to zrobił.
Jednak do rzeczy. Parametry mojej wody to GH - 14, KH - 9. Chciałbym uzys...
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
Witam
Mam takie nietypowe pytanie: wie ktoś ile ma (pojemniści) plastikowa łyżeczka z testu Fe Zooleka (dostępna również w zestawie 9w1 oraz 10w1)?
Nigdzie nie znalazłem takiej informacji.
|
|