|
|
Problemy z oświetleniem Aquael 40x25x25
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Dzień dobry. Jestem początkującą akwarystką. Zakupiłam akwarium Aquael 40x25x25. Niestety po niecałym roku oświetlenie (marne - ciągła walka z okrzemkami) padło. Zastępuje je różnymi żarówkami, ale żadna się nie nadaje. Ogromne płachty glonów pokrywają mi co chwilę akwarium i zżerają rośliny. Chciałam zainstalować dodatkowe lampy LED, ale niestety nawet najmniejsza listwa 40cm nie zmieści się do środka. Czy jest jakaś szansa na uratowanie tego akwarium, czy trzeba kupić inne?
-

Morish_Idol
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
A chcesz gotowe, czy umiesz montować coś sama? Ewentualnie bez pokrywy to solar duo zwykły by się nadał. Pod pokrywę można coś z diversy ledowego - są belki.
-

mrgibbass
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
-
Mogę zamontować sama. Pokrywa jest konieczna, ze względu na obecność dziecka i kotów. Najmniejszy LED Diversy ma 40 cm. Nie zmieści się pod tą pokrywę. 
-

Morish_Idol
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja belkę zmontowałem sobie sam, ale to jest trochę pracy i potrzeba zdolności manualnych:  Tak mniej więcej świeciło przy starszej aranżacji: 
-

mrgibbass
●
-
Wszystko byłoby fajnie, gdybym znalazła listwe, która pasowałaby rozmiarem :/ Jak przymocować to już mniejsze zmartwienie.
-

Morish_Idol
●
Jeżeli nie jest problemem zamontowanie to nie będzie tez znalezienie płaskownika aluminiowego lub radiatora i przyklejenie do niego kilku diod.Z tego co tu czytałem ludziska maja akwarium oświetlone paskami LED.Z nimi jest najmniejszy problem,ale nie wiem jak z efektem.Ja na probe zapaliłem przy swoim 240l pasek długości 120cm i bylo to dużo za mało.Twoje jest małe i płytkie i poszedł bym w tym kierunku.Zwłaszcza ,ze cena jest bardzo atrakcyjna.
-
grzeniu 73
●
- Ranga: Znający temat
No ale nie wiem, z czym masz problem w sumie. Idziesz do Leroy Merlin, kupujesz sobie świetlówkę Lexman 6500K lub na upartego 4300K 15W (są takie, ponieważ kupowałem w ubiegłym tygodniu) na gwint E27 bo przypuszczam, że taki tam masz i tyle w sumie  Masz na nią 24 miesiące gwarancji z paragonem. Poza tym ta pokrywa to raczej chyba nie jest Aquael? Bo raczej Diversa robi takie pokrywy, aquael robi pokrywy z modułami ecoline czy coś takiego.
-

mrgibbass
●
-
Pokrywa jest od zestawu Aquael. Mówią "pierwsze akwarium dla wroga...":) Następnym razem będę wiedziała na co zwrócić uwagę. Nie da się za bardzo przebudować tego akwarium. O tym na początku rzadko kto myśli  Kupiłam żarówkę w Leroy Merlin Lexman 15W 6500K E27. Co prawda wypaliłam kawał plastiku w akwariowej obudowie żarówki, która ograniczała miejsce dla szerszych żarówek, ale... nic się nie styka, nic nie "lata" niekontrolowanie, a w akwarium widno  Dzięki.
-

Morish_Idol
●
Witam, mam dokładnie takie same akwarium i też miałem problem z dodatkowym oświetleniem. Kupiłem na allegro taką lampkę firmy diwersa: http://allegro.pl/oswietlenie-akwarysty ... 47972.htmlZdjąłem nóżki mocujące i za pomocą silikonu przymocowałem do wbudowanej osłony, starając się nie zasłaniać oryginalnej żarówki. Długość lampy led 40 cm jest zawyżona i bardziej mówi o długości akwarium do jakiego może być zastosowana. Jeżeli chcesz to mogę wstawić zdjęcia jak to u mnie wygląda.
-
maciekkr
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg
Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki.
Poniżej opis producenta:
UltraSlim
Światło jest niezbędnym czynniki...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leðdy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil oraz co²
Rośliny: tylko monte carlo (iwagumi)
Pytanie brzmi czy te świetló...
Witam wszystkich
Po długiej przerwie postanowiłem reaktywować akwarium roślinne. Na ten cel przeznaczam akwarium, w którym dotąd były puszczaki.
I tu mam zagwozdkę. Bo poprzednim razem jaka miałem ak...
Witam.
Potrzebuje lampy do zbiornika 80/45/50.
Biorę pod uwagę Aquael Ultra Slim 60.
Początkowo rośliny mało,średnio wymagające, w przyszłości może coś trudniejszego. Chciał bym się dowiedzieć czy ta...
|
|