Problemy z oświetleniem Aquael 40x25x25 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problemy z oświetleniem Aquael 40x25x25

Liczba wyświetleń: 2067·Odpowiedzi: 8
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Morish_Idol Warszawa
Dzień dobry. Jestem początkującą akwarystką. Zakupiłam akwarium Aquael 40x25x25.
Niestety po niecałym roku oświetlenie (marne - ciągła walka z okrzemkami) padło. Zastępuje je różnymi żarówkami, ale żadna się nie nadaje. Ogromne płachty glonów pokrywają mi co chwilę akwarium i zżerają rośliny. Chciałam zainstalować dodatkowe lampy LED, ale niestety nawet najmniejsza listwa 40cm nie zmieści się do środka. Czy jest jakaś szansa na uratowanie tego akwarium, czy trzeba kupić inne?

Morish_Idol
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

mrgibbass Kraków
A chcesz gotowe, czy umiesz montować coś sama? Ewentualnie bez pokrywy to solar duo zwykły by się nadał. Pod pokrywę można coś z diversy ledowego - są belki.

mrgibbass
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

Morish_Idol Warszawa
Mogę zamontować sama.
Pokrywa jest konieczna, ze względu na obecność dziecka i kotów.
Najmniejszy LED Diversy ma 40 cm. Nie zmieści się pod tą pokrywę. :(

Morish_Idol

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mrgibbass Kraków
Ja belkę zmontowałem sobie sam, ale to jest trochę pracy i potrzeba zdolności manualnych:
Obrazek
Tak mniej więcej świeciło przy starszej aranżacji:
Obrazek

mrgibbass

Morish_Idol Warszawa
Wszystko byłoby fajnie, gdybym znalazła listwe, która pasowałaby rozmiarem :/ Jak przymocować to już mniejsze zmartwienie.

Morish_Idol

Jeżeli nie jest problemem zamontowanie to nie będzie tez znalezienie płaskownika aluminiowego lub radiatora i przyklejenie do niego kilku diod.Z tego co tu czytałem ludziska maja akwarium oświetlone paskami LED.Z nimi jest najmniejszy problem,ale nie wiem jak z efektem.Ja na probe zapaliłem przy swoim 240l pasek długości 120cm i bylo to dużo za mało.Twoje jest małe i płytkie i poszedł bym w tym kierunku.Zwłaszcza ,ze cena jest bardzo atrakcyjna.

grzeniu 73
Ranga: Znający temat

mrgibbass Kraków
No ale nie wiem, z czym masz problem w sumie. Idziesz do Leroy Merlin, kupujesz sobie świetlówkę Lexman 6500K lub na upartego 4300K 15W (są takie, ponieważ kupowałem w ubiegłym tygodniu) na gwint E27 bo przypuszczam, że taki tam masz i tyle w sumie :) Masz na nią 24 miesiące gwarancji z paragonem.
Poza tym ta pokrywa to raczej chyba nie jest Aquael? Bo raczej Diversa robi takie pokrywy, aquael robi pokrywy z modułami ecoline czy coś takiego.

mrgibbass

Morish_Idol Warszawa
Pokrywa jest od zestawu Aquael. Mówią "pierwsze akwarium dla wroga...":) Następnym razem będę wiedziała na co zwrócić uwagę. Nie da się za bardzo przebudować tego akwarium. O tym na początku rzadko kto myśli :) Kupiłam żarówkę w Leroy Merlin Lexman 15W 6500K E27. Co prawda wypaliłam kawał plastiku w akwariowej obudowie żarówki, która ograniczała miejsce dla szerszych żarówek, ale... nic się nie styka, nic nie "lata" niekontrolowanie, a w akwarium widno :) Dzięki.

Morish_Idol

maciekkr Kraków
Witam,
mam dokładnie takie same akwarium i też miałem problem z dodatkowym oświetleniem. Kupiłem na allegro taką lampkę firmy diwersa:

http://allegro.pl/oswietlenie-akwarysty ... 47972.html

Zdjąłem nóżki mocujące i za pomocą silikonu przymocowałem do wbudowanej osłony, starając się nie zasłaniać oryginalnej żarówki. Długość lampy led 40 cm jest zawyżona i bardziej mówi o długości akwarium do jakiego może być zastosowana.
Jeżeli chcesz to mogę wstawić zdjęcia jak to u mnie wygląda.

maciekkr
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Aquael Leddy Slim BT - inteligentne belki LED z WRGB i UV-A

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1511
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...

Aquael SELVA - mini terrarium ze sterowanym oświetleniem WRGB

Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg

Lampy AquaEl Ultra Slim - nowość

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 25966
129611 Ultra Slim 60_13.jpg Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki. Poniżej opis producenta: UltraSlim Światło jest niezbędnym czynniki...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3398
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie - Aquael vs Chihiros

arkadiuszsroka3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3445
Cześć Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm. Zastanawiam się nad kilkoma lampami. Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3428
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Aquael D&N nie świecą białe diody

Badman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3166
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...

Aquael oświetlnie

DmRO w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3851
Akwarium 54l Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leðdy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l Podłoże: darksoil oraz co² Rośliny: tylko monte carlo (iwagumi) Pytanie brzmi czy te świetló...

Oświetlenie dla Aquael Glossy 120

Kemeiz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1504
Witam wszystkich Po długiej przerwie postanowiłem reaktywować akwarium roślinne. Na ten cel przeznaczam akwarium, w którym dotąd były puszczaki. I tu mam zagwozdkę. Bo poprzednim razem jaka miałem ak...

Lampa Aquael Ultra Slim 60

Dewo w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2002
Witam. Potrzebuje lampy do zbiornika 80/45/50. Biorę pod uwagę Aquael Ultra Slim 60. Początkowo rośliny mało,średnio wymagające, w przyszłości może coś trudniejszego. Chciał bym się dowiedzieć czy ta...

Statystyki

Ten temat przegląda 262 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570967
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 262 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.