|
|
Jak stosowac nawozy Aqua Art
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam wszyskich mam do was pytanie sprawie nawozenia.Akwarium 240l filtracjia midikani800 i hydor150 oswietlenie 2x54w i 2x39w.Nawozy mam firmy aqua art CARBO K+plus MACRO RED CLASSIC chodzi mi zebyscie doradzili jak je dawkowac czy tak jak producent zaleca czy moze macie jakies swoje dawki?Oprocz tego mam jeszcze co2 z butli bo po podmianie wody i wyczyszczeniu szyb po okolo tygodniu pojawia mi sie na szybie zielone kropki co zrobic zeby one znikly.
-

Gargi21
●
- Ranga: Poznaje temat
Nawożenie zacznij od mniejszych dawek i stopniowo zwiększaj do zalecanej. Ja tak robiłem i udało mi się uniknąć problemów z glonami (jak na razie  )
-
Anonim 35279
●
Stosuje całą serie od pół roku. Dawki podaje 3/4 od zaleceń producenta, od miesiąca mam problem z po4 jego nadmiarem. Trudno mi okreslic kiedy stosować makro red a kiedy green. Bo na początku brakowało azotu, póżniej fosforu, nastapiła kumulacja po4 i nitki. Teraz podaje całą serie oprocz makro a azot symbolicznie na oko uzupełniam z soli kno3 tylko po podmianie, od tej pory wychodzę na prostą. Jestem przekonany że azotu i fosforu wystarcza z kup rybek. Jakos ten nawóz makroelementowy AquaArtu do mnie nie przemawia, reszta jak najbardziej sprawdza się.
-

edison81
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Gdzieś czytałem, że te nawozy najlepiej stosować w dawce producenta w akwariach z małą obsadą .... czy to prawda nie wiem. To fakt, że zawierają azot i fosfor a ich nadmiar z pokarmem i przerybieniem to glony. Może rozważ inne nawozy bez tych składników. Np azoo, można je stosować przy sporej obsadzie. Ale niech jeszcze ktoś to potwierdzi .... 
-
Anonim 35279
●
Z tego co wiem to nawozy AA dobiera się do masy roślinnej, jeżeli mamy np. akwarium 120l producent podaje jedno naciśnięcie na 40l ale mamy na oko akwarium obsadzone w 30% to podajemy tylko jedną trzecią dawki, czyli : według producenta 3 kliknięcia to my dajemy jedno. tu masz źródło i nieco więcej o tym: link niezgodny z regulaminem
-

Joohan
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bieruń
tak podajemy od bio masy roslinnej; przyklad akwarium 120l, 120:40=3, biomasa ok 30% zamierzonej, czyli 3(120:4) x 0,33(biomasa)=1 ml/dzien Jezeli chodzi o micro podaja zbierzne info przyklad akwarium 120l, 120:30=4 czyli 4 ml/dzien 28ml tygodniowo lub przy podminie kazdorazowo 1 ml na 4 litry podmienianej wody. 40l podmienianej wody to daje 10 ml tygodniowo. Niby mozna podawac dodatkowe niewielkie dawki dzienie. Ale nie zostaly okreslone w tym przypadku.
Wiec dla bezpieczenstwa lepiej podawac przy podmianach. Osobosvie nie odwarzylem sie stosowac tak wielkich dawek dziennych. Pamientajmy ze classic jest dla wody kranowej+ro, Natomiast micro pro czysta woda ro
Potas dawaj jak producent podaje.
-

risen28
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Hej,
Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI
Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63.
Skutk...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leddy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil
Nawożenie co²z bimbrowni
Roślin: tylko monte carlo, Bucephalandr kilka Alte...
|
|