|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam zamówiłem nawozy z seri Vimi i prosił bym o podpowiedź osób które je używają czy zaczynać podawanie od dawki jaką zaleca producent czy na początek zmniejszyć i o ile , mam akwarium 160l brutto a gdzieś koło 120 l netto wody więc który litrarz brać pod uwagę w ustalaniu dawki preparatu ?
-

krzys271
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Legnica
Wszędzie radzą zaczynać mniejszymi dawkami, aby stopniowo dojść do zalecanych przez producenta.
-
Anonim 35279
●
Ja również zamówiłem nawóz VIMI, mam nadzieję, że paczka z RA dojdzie w miarę szybko. Z tego co pamiętam nie zakładasz nowego akwarium, lecz zmieniasz linię nawozową. W takiej sytuacji myślę, że nie trzeba zaczynać od mocno pomniejszonych dawek. Być może pełna dawka nie będzie konieczna, jeśli w akwarium masz substrat. Maciek Michalski pisał, że stosuje u siebie 1ml/20l - czyli połowę zalecanej. Ilość nawozu dopasowuje się do ilości wody w akwarium.
PS.: Kupowałeś pałeczki i Accelerator czy sam nawóz All In One?
-

morchy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zielona Góra
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zamówiłem cały zestaw do akwarium Medium-Tech jest tam Vimi All in one , accelerator i kapsułki , Bottom Longlasting i action .
-

krzys271
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Legnica
Zastanawiam się nad tymi nawozami ale jakoś nie za dużo osób je stosuje i dosyć ciężko o jakieś konkretne opinie...wiem że produkt dosyć nowy ale już ktoś coś mógłby napisać...
-
Dadario
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
|
|