Węgiel aktywny w filtrze - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Węgiel aktywny w filtrze

Liczba wyświetleń: 1013·Odpowiedzi: 3
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

11 maja 2014, 00:46 Węgiel aktywny w filtrze  (#1)  

Wreszcie pozbyłem się w swoich baniakach filtrów wew. We wszystkich mam zewnętrzne. Z ciekawości do jednego z kanisterków dodałem węgiel aktywny. Nie miałem w tym baniaku żadnej chemii i lekarstw. A więc węgiel nie miał co wyciągać. Bardziej dodałem go z ciekawości niż konieczności. Kumpel mi dziś powiedział że lepiej go wyjąć bo woda od niego robi się jałowa.... Czy to prawda? Zmienić go na Keramzyt czy włókninę filtracyjną? Dodam od siebie, że po użyciu węgla woda zrobiła się krystalicznie czyściutka. to na plus węgla aktywnego. A minusy ?

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

dadors Iława

11 maja 2014, 01:09 Re: Węgiel aktywny w filtrze  (#2)  

dadors
Ranga: Znający temat

Miasto: Iława

maslo_82 Poznań

11 maja 2014, 09:10 Re: Węgiel aktywny w filtrze  (#3)  

Zostaw ten węgiel w spokoju :) A kumpel nie uważa żeby się sam nie wyjałowił :)

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 maja 2014, 10:42 Re: Węgiel aktywny w filtrze  (#4)  

Dokladnie. Temat wegla byl juz poruszony i chyba juz wszystko zostalo wyjasnione. Zostaw go nic zlego sie nie stanie

risen28
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1522
Hej Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
YouTube

Jak poprawić przepływ w filtrze hw 302.

manonegra13 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1989
Może się komuś przyda, a może już było, takie spostrzeżenie. Co o tym sądzicie? Wysłane z MI 8 Lite przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
YouTube

Modyfikacja wkładów w filtrze Fluval

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1996
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała.

Przepływ wody w filtrze

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1506
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...

Zapchane wężyki od napowietrzania w filtrze wewnętrznym

Rafal111 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1426
Mam ostatnio problem z filtrami wewnętrznymi i to kilka typów. Mają od zawsze podłączone wężyki napowietrzające na wylocie. Już powiększałem otwory, myłem filtry i wężyki i po kilku dniach mam zarośni...

Jak często wymieniać wkłady biologiczne w filtrze?

salava8 w Filtracja · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 15840
Cześć, zastanawiam się czy złoże biologiczne w filtrze w zbiorniku roślinnym trzeba co jakiś czas wymieniać? Czy pory mogą się zatykać? Wydaje mi się, że spotkałem się z takim zaleceniem producenta w ...

Węgiel akywny w czym do filtra ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2877
W przyszłą niedzielę podmianka 30% wody po zakończeniu stosowania preparatu na ślimaki. Zamierzam do filtra po podmiance włożyć węgiel aktywny https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquael-wkla...

Zeolit w filtrze

Aras21 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5070
Cześć, czy wielkość zeolitu ma znaczenie w filtrze kubełkowym? Widzę że są różne średnice u tych samych sprzedawców i zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem jest jakiś mix - żeby dokładnie koszyk b...

O filtrze raz jeszcze. Alternatywa dla Ultramax 2000

DawidJot w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5077
Potrzebuje zaopatrzyć się do drugiego akwarium 200 l i szukam innej równie fajnej alternatywy . Przedział do 700 PLN. Co możecie polecić ? Czy filtr z lampą UV ma sens mam często w wodzie zielenice. ...

Wymiana złoża w filtrze zewnętrznym

pit73 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3705
Posiadam filtr Eheim Classic 150 zasypany lawą. Rzecz w tym, że ta lawa strasznie podnosi mi KH - z tygodnia na tydzien mam coraz wyższą wartość, pomimo robienia podmianek z czystej RO. Chciałbym wymi...

Statystyki

Ten temat przegląda 770 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570994
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 769 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.