Czy świecić od razu dwiema świetlówkami. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy świecić od razu dwiema świetlówkami.

Liczba wyświetleń: 1043·Odpowiedzi: 6
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
juliancarax Dobroń
Cześć

Mam szkiełko 112l Low Tech ze standardowym oświetleniem. T5 24W plus odbłysnik. Święcę od 12 do 22 - automatycznie się zapala. Do tej pory nie narzekałem ale zakupiłem kilka roślin czerwonych które wymagają mocniejszego światła. Dokupiłem dziś kolejną belkę T5 24W plus odbłyśnik. Razem jest około 0,5W na litr.
W związku z tym pytanko. Czy od razu świecić pełną mocą? Planuję drugą świetlówkę włączać 2 godziny po pierwszej a gasić 2 godz przed zgaśnięciem. Pierwsza świetlówka 10 godzin druga 6 godzin. Świetlówki 6500K.
Pozdrawiam i dzięki za uwagi :)

Moje akwarium jak coś:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... l?start=15

juliancarax
Ranga: Początkujący

Miasto: Dobroń

Anonim 35279
Dziś pisałem o tym samym ... hehe poradzili abym zapalał dziennie około 3 godzin i stopniowo zwiększał czas to pełnych godzin. Tak robię zobaczę efekt. To ma przyzwyczaić rośliny do większej mocy i ograniczyć glony ... czas pokaże.

Anonim 35279

weder Gdynia
W moim LT mam 0,64w/l i palę je 10h na dobę od 12 do 22. Od samego startu.
Przy wartości 0,5w/l spokojnie bez najmniejszej obawy możesz zapalać obie na raz i palić 10h.Zwłaszcza jak w zbiorniku zwiększyła się masa roślinna a zbiornik z tego co pamiętam wystartował jakiś czas temu.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 35279
weder napisał(a):W moim LT mam 0,64w/l i palę je 10h na dobę od 12 do 22. Od samego startu.
Przy wartości 0,5w/l spokojnie bez najmniejszej obawy możesz zapalać obie na raz i palić 10h.Zwłaszcza jak w zbiorniku zwiększyła się masa roślinna a zbiornik z tego co pamiętam wystartował jakiś czas temu.

? A mi proponowałeś stopniowo zwiększać zaczynając od 3 godzin ? Mam 0,7 wata/litr to robi różnicę?

Anonim 35279

weder Gdynia
Ty podajesz Co2, nawozy, masz HT a tu mamy zbiornik LT w którym wartość 0,5w/l które osiągniemy przy dodatkowym oświetleniu jest wartością bardzo bezpieczną dla takiego zbiornika. Można powiedzieć, że 0,5w/l jest wartością optymalną dla LT i nie ma obawy, że coś złego się stanie.

A wierz mi mieć 0,5w/l a 0,7w/l jest sporą różnicą.

Postaw sobie zbiornik z 0,7w/l a obok z oświetleniem 1w/l wtedy się przekonasz, że te 0,3w/l robi szaloną różnicę.

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

norberts napisał(a):[...]poradzili abym zapalał dziennie około 3 godzin i stopniowo zwiększał czas to pełnych godzin. Tak robię zobaczę efekt. To ma przyzwyczaić rośliny do większej mocy i ograniczyć glony

Do czego przepraszam chcesz rośliny przyzwyczajać? :) Świecenie tylko przez 3h dziennie na początku to nieporozumienie. Jak te rośliny mają prowadzić fotosyntezę? One głodują. Ja w moim ostatnio postawionym akwarium od początku świecę 10-11h i nie miałem problemów z glonami.

DavyJones

weder Gdynia
DavyJones napisał(a):
norberts napisał(a):[...]poradzili abym zapalał dziennie około 3 godzin i stopniowo zwiększał czas to pełnych godzin. Tak robię zobaczę efekt. To ma przyzwyczaić rośliny do większej mocy i ograniczyć glony

Do czego przepraszam chcesz rośliny przyzwyczajać? :) Świecenie tylko przez 3h dziennie na początku to nieporozumienie. Jak te rośliny mają prowadzić fotosyntezę? One głodują. Ja w moim ostatnio postawionym akwarium od początku świecę 10-11h i nie miałem problemów z glonami.

DavyJones kolega ma zbiornik i chciał go doświetlić zakładał temat i poradziłem mu, że może zacząć doświetlać np.3h w szczycie a z czasem obserwować i doświetlanie wydłużać.Tu nie chodziło o start zbiornika o oświetlenie główne tylko stopniowe dołożenie oświetlenia. Ja również zawsze startuje pełną 0,7w/l mocą 8h.Ale doświetlanie trawnika dodatkowo mam np.3h

weder

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

60tka - 1.jpeg

Chihiros WRGB II - czy warto?

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 19094
Zapraszam do obejrzenia.
Screenshot_2024-05-18-20-16-55-848_com.miui.gallery.jpg

Jak i ile świecić lampa na diodach power LED. Świeży baniak

Sebosska w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4017
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
1000002800.jpg

Czy warto kupić belki DIY???

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4035
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Screenshot_20230213-224159.png

Skylight Hyperspot czy Maxspect RSX-F R5

Bent423 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4476
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
tapatalk_1589979542529.jpg

Czy mogę zasilić tc420 zasilaczem 24V 6,5A

grafmix7 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 121 · Wyświetlenia: 45392
Witam. Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l. Mam radiator , diody power led 1w ...

Akwarium 75x35x40 - Sinkor LED II 75 cm - czy wystarczy?

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1816
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Dobór oświetlenia do akwarium 90 cm - hyperbar czy entriq

krzychu777 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3104
Dzień dobry. Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia. Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach? I drugi...

Skylight hyperbar czy chihiros wrgb 2

DonCicio w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2606
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...

Czy lampa wystarczy czy która zmiana lepsza?

themati91 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1090
Cześć, Mam akwarium 112l, roślinne. Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi. Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...

Jak świecić przy starcie

coolfon1988 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2437
Witam w weekend staruje z zbiornikiem i zastanawiam się jak świecić ile i iloma świetlówkami . Akwarium 100x50x50 . Oświetlenie 4x39W . Na początku myślałem zaczać świecić po 5/6 h ale nie wiem iloma ...

Statystyki

Ten temat przegląda 464 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 463 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.