|
|
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam, mam w akwarium powolutku obumierajaca roslinkę Micranthemum umbrosum, dawno spisalem ją na sraty, chociaz sam nie wiem dlaczego, chcial bym ja jeszcze uratowac, pytanie tylko czego jej brakuje. W skrócie napisze tylko ze mam akwarium 18l, woda z kranu - ph 8, kh 18 innych testow niestety w tej chwili nie mam, temp. pokojowa, wychodzi dobre 0,6W/litr przy 12h naświetlania, podłoże to zwykły żwir, podaje jedną dawkę Carbo (aqua art) w plynie codziennie i jedną dawkę aqua art Classic przy podmianie wody raz w tygodniu. Na poczatku jakoś rosła a teraz wyglada jak wyglada, mam nadzieje że ktoś pomoże mi zidentyfikować gdzie leży problem, bo sam nie moge sie doszukać  pozdrawiam
-
OneBlood
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
Podłoże raczej nic mu nie da bo korzenie ma luzem w powietrzu(chociaz raczej w wodzie). Powiedz jak wygląda reszta roślin??widać jakieś niepokojące objawy na innych roślinach?? Mi to wygląda na braki makro...głównie chyba węgla i azotu...niech się wypowiedzą bardziej doświadczeniu wyjadacze...
-
Dadario
●
- Ranga: Stały bywalec
Miałem z tej rośliny trawnik i to co mogę o niej powiedzieć to to, że lubi żyzną glebę i miękką wodę.A tak wysokie Kh i podłoże jakie posiadasz znacznie zmniejsza szanse na powodzenie w uprawie tej rośliny. Możesz ją czymś podsypać.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z reszty roslin mam taiwan'a, phoenix'a i gałęzatkę które są w bardzo dobrym stanie, do tego cryptocoryne parva której zżółkła końcówka jednego listka. Mam jeszcze Ophiopogon jaburan który z tego co się dowiedzialem niby nie nadaje się do akwarium, jednak przez pierwsze miesiące rósł, ale zjadły go glony i teraz większość liśći zwiotczała do przezroczystosci. Apropo podłoża, były głębiej i wygladały tak samo, ale to i tak tylko jałowy grys. Mogę spróbować podsypac ją czymś drobniejszym i posadzić głębiej. Niedlugo mam zamiar wystartować nowe akwarium na substracie aqua artu + woda z RO bo to jedyna mozliwosc zmiany ph i twardosci, ale nie wiadomo kiedy to wystartuje i czy roślina dotrwa.
-
OneBlood
●
Sam sobie odpowiedziałeś. Rośliny (mchy) które pobierają wszystko z wody rosną ok. A rośliny które biorą substancję odżywcze z gleby ciągną słabo. W tak małym zbiorniku wystarczy 2 kg granulatu i problem znika. Zobacz jak wygląda ta roślina na amazoni w moim Lt bez Co2 i nawożenia. Masz link w podpisie.
-

weder
●
Rzeczywiście, nieporównywalna różnica w stanie rośliny, czyli problemem jest podłoże, którego niestety użyje dopiero w nowym akwarium, bo teraz nie mam nawet jak go podmienić. Dzięki za pomoc 
-
OneBlood
●
Lejesz węgiel i classic (mikro).
GDZIE JEST MAKRO ? GDZIE SĄ KULKI W PODŁOŻU ? Masz sterylną wodę i jeszcze bardziej jałowe podłoże.
Mam tę roślinę i na początku myślałem, że jest wymagająca. Ona lubi żelazo i co2. Nie znosi nadmiaru potasu (spore dawki). Lubi światło.
Przemyśl nawożenie i ją odratujesz na luzie.
-

tomeksup
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
tomeksup napisał(a):Lejesz węgiel i classic (mikro).
GDZIE JEST MAKRO ? GDZIE SĄ KULKI W PODŁOŻU ? Masz sterylną wodę i jeszcze bardziej jałowe podłoże.
Mam tę roślinę i na początku myślałem, że jest wymagająca. Ona lubi żelazo i co2. Nie znosi nadmiaru potasu (spore dawki). Lubi światło.
Przemyśl nawożenie i ją odratujesz na luzie.
Skąd to stwierdzenie NIE ZNOSI POTASU? Też ja mam i podaję bardzo dużo potasu.
-

weder
●
Część podsypałem, inną część przesadziłem w miejsce gdzie wsadziłem kulke i zobaczę czy to jej pomoże, bo z systemem korzeniowym jest dość słabo 
-
OneBlood
●
Ta roślina nawet w dobrym granulacie nie posiada dużej ilości korzeni. Ale spokojnie wystarcza aby pewnie rosła na swoim miejscu.
-

weder
●
Nie zgodzę się ze sporą ilością wniosków:) Sama roślina jest w miarę bezproblemowa, rośnie dobrze na twardej i miękkiej wodzie (choć lepiej w miękkiej, w twardej liście dolne mają tendencję do niszczenia się), nie wymaga dużych ilości światła - u mnie jest przykryta przez limnobium, wgłębkę i trochę mchem, doświetlona wyłącznie z boku i rośnie bardzo ładnie, choć korzystnie reaguje na bezpośrednie mocne światło. Mam substrat ale ma 1,5 roku i już dawno pewnie jest jałowy i jest przykryty sporą wartwą żwirku. Sama roślinka trzyma się pewnie w podłożu ale nie ma dużego systemu korzeniowego, więc wydaje mi się, że roślina pociągnie tylko przy nawożeniu do wody. Co do nawożenia to ciężko mi coś napisać - jak nawozisz to rośnie, ale dobrze znosi okresowe braki. Masz wyłącznie rośliny, które rosną wolno, micrantherum jest tutaj najbardziej wymagające i logiczne jest, że to na nim będziesz widział wszystkie błędy.
-
kretos
●
Granulacja (wielkość) żwirku trochę przeraża. Roślina praktycznie siedzi w wodzie nie podłożu, skąd korzeie mają pobierać składniki.....
-

matu
●
- Miasto: Gdańsk
Skąd to stwierdzenie NIE ZNOSI POTASU? Też ja mam i podaję bardzo dużo potasu.
Miałem K>125mg/l, więc piszę, że nie lubi nadmiaru potasu. Jeszcze raz pytam, gdzie makro ?
-

tomeksup
●
Makro zadnego nie ma, tak jak pisalem, podaje tylko Classica i Carbo, w najblizszym czasie chce się w ogole przerzucić na RO, wiec prawdopodobnie bede musial zupelnie inaczej podejsc do tematu nawożenia.
-
OneBlood
●
Witam, zwiekszylem delikatnie dawkę classica i posadziłem glębiej rosline w drobniejszym żwirku, widać że zaraz jej się zrobiło lepiej bo zaczeła puszczać nowe pędy. Wychodzi na to że dotrwa do nowego podłoża i wtedy dostanie jeszcze większego kopa  pozdrawiam!
-
OneBlood
●
Powiązane tematy
Witam!
Kiedy można spróbować przycinać monte carlo po raz pierwszy? U mnie jest ok dwa tygodnie i rośnie jak na drożdżach. Chyba potrzebuje trochę czasu, żeby się ukorzenić?
Witam
Pięć dni temu posadziłem w nowo założonym baniaczku Micranthemum Monte Carlo. Dzisiaj zauważyłem, że niektóre listki zmieniają kolor, coś się z nimi dzieje.
Podłoże mam Dark Soli
Oświetlenie G...
Od razu powiem że mnie strzela nie powiem co, BO akwarium wystartowało 4 dni temu, podłoże nowiusieńka ADA amazonia, światło 0,3 a po 3 dniach 0,4 W/L w ledach białych,blue,red, co2 bardzo dużo bo ryb...
Jak sadzić Micranthemum umbrosum ? Tak samo jak małego heńka ?
Podzielić na sadzonki w kostek poprzez pocięcie i sadzić pęseta ?
Proszę o pomoc.
Dodam że jest to roślina z wanienki 15x10.
https://roslinyakwariowe.pl/baza/micranthemum_umbrosum/
|
|