Padające Micranthemum - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Padające Micranthemum

Liczba wyświetleń: 4554·Odpowiedzi: 14
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
OneBlood Poznań

05 maja 2014, 21:46 Padające Micranthemum  (#1)  

Witam,

mam w akwarium powolutku obumierajaca roslinkę Micranthemum umbrosum, dawno spisalem ją na sraty, chociaz sam nie wiem dlaczego, chcial bym ja jeszcze uratowac, pytanie tylko czego jej brakuje.

W skrócie napisze tylko ze mam akwarium 18l,
woda z kranu - ph 8, kh 18 innych testow niestety w tej chwili nie mam,
temp. pokojowa,
wychodzi dobre 0,6W/litr przy 12h naświetlania,
podłoże to zwykły żwir,
podaje jedną dawkę Carbo (aqua art) w plynie codziennie i jedną dawkę aqua art Classic przy podmianie wody raz w tygodniu.

Na poczatku jakoś rosła a teraz wyglada jak wyglada, mam nadzieje że ktoś pomoże mi zidentyfikować gdzie leży problem, bo sam nie moge sie doszukać :) pozdrawiam

OneBlood
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznań

05 maja 2014, 22:15 Re: Padające Micranthemum  (#2)  

Podłoże raczej nic mu nie da bo korzenie ma luzem w powietrzu(chociaz raczej w wodzie).
Powiedz jak wygląda reszta roślin??widać jakieś niepokojące objawy na innych roślinach??
Mi to wygląda na braki makro...głównie chyba węgla i azotu...niech się wypowiedzą bardziej doświadczeniu wyjadacze...

Dadario
Ranga: Stały bywalec

weder Gdynia

05 maja 2014, 22:25 Re: Padające Micranthemum  (#3)  

Miałem z tej rośliny trawnik i to co mogę o niej powiedzieć to to, że lubi żyzną glebę i miękką wodę.A tak wysokie Kh i podłoże jakie posiadasz znacznie zmniejsza szanse na powodzenie w uprawie tej rośliny. Możesz ją czymś podsypać.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
OneBlood Poznań

05 maja 2014, 22:33 Re: Padające Micranthemum  (#4)  

Z reszty roslin mam taiwan'a, phoenix'a i gałęzatkę które są w bardzo dobrym stanie,
do tego cryptocoryne parva której zżółkła końcówka jednego listka. Mam jeszcze Ophiopogon jaburan który z tego co się dowiedzialem niby nie nadaje się do akwarium, jednak przez pierwsze miesiące rósł, ale zjadły go glony i teraz większość liśći zwiotczała do przezroczystosci.
Apropo podłoża, były głębiej i wygladały tak samo, ale to i tak tylko jałowy grys.

Mogę spróbować podsypac ją czymś drobniejszym i posadzić głębiej. Niedlugo mam zamiar wystartować nowe akwarium na substracie aqua artu + woda z RO bo to jedyna mozliwosc zmiany ph i twardosci, ale nie wiadomo kiedy to wystartuje i czy roślina dotrwa.

OneBlood

weder Gdynia

05 maja 2014, 22:39 Re: Padające Micranthemum  (#5)  

Sam sobie odpowiedziałeś. Rośliny (mchy) które pobierają wszystko z wody rosną ok.
A rośliny które biorą substancję odżywcze z gleby ciągną słabo. W tak małym zbiorniku wystarczy 2 kg granulatu i problem znika. Zobacz jak wygląda ta roślina na amazoni w moim Lt bez Co2 i nawożenia. Masz link w podpisie.

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

OneBlood Poznań

05 maja 2014, 22:56 Re: Padające Micranthemum  (#6)  

Rzeczywiście, nieporównywalna różnica w stanie rośliny, czyli problemem jest podłoże, którego niestety użyje dopiero w nowym akwarium, bo teraz nie mam nawet jak go podmienić. Dzięki za pomoc :roll:

OneBlood

06 maja 2014, 21:25 Re: Padające Micranthemum  (#7)  

Lejesz węgiel i classic (mikro).

GDZIE JEST MAKRO ? GDZIE SĄ KULKI W PODŁOŻU ? Masz sterylną wodę i jeszcze bardziej jałowe podłoże.

Mam tę roślinę i na początku myślałem, że jest wymagająca. Ona lubi żelazo i co2. Nie znosi nadmiaru potasu (spore dawki). Lubi światło.

Przemyśl nawożenie i ją odratujesz na luzie.

tomeksup
Ranga: Aktywny użytkownik

weder Gdynia

06 maja 2014, 23:23 Re: Padające Micranthemum  (#8)  

tomeksup napisał(a):Lejesz węgiel i classic (mikro).

GDZIE JEST MAKRO ? GDZIE SĄ KULKI W PODŁOŻU ? Masz sterylną wodę i jeszcze bardziej jałowe podłoże.

Mam tę roślinę i na początku myślałem, że jest wymagająca. Ona lubi żelazo i co2. Nie znosi nadmiaru potasu (spore dawki). Lubi światło.

Przemyśl nawożenie i ją odratujesz na luzie.

Skąd to stwierdzenie NIE ZNOSI POTASU? Też ja mam i podaję bardzo dużo potasu.

weder

OneBlood Poznań

07 maja 2014, 00:16 Re: Padające Micranthemum  (#9)  

Część podsypałem, inną część przesadziłem w miejsce gdzie wsadziłem kulke i zobaczę czy to jej pomoże, bo z systemem korzeniowym jest dość słabo :?

OneBlood

weder Gdynia

07 maja 2014, 00:23 Re: Padające Micranthemum  (#10)  

Ta roślina nawet w dobrym granulacie nie posiada dużej ilości korzeni.
Ale spokojnie wystarcza aby pewnie rosła na swoim miejscu.

weder

07 maja 2014, 09:41 Re: Padające Micranthemum  (#11)  

Nie zgodzę się ze sporą ilością wniosków:)
Sama roślina jest w miarę bezproblemowa,
rośnie dobrze na twardej i miękkiej wodzie (choć lepiej w miękkiej, w twardej liście dolne mają tendencję do niszczenia się),
nie wymaga dużych ilości światła - u mnie jest przykryta przez limnobium, wgłębkę i trochę mchem, doświetlona wyłącznie z boku i rośnie bardzo ładnie, choć korzystnie reaguje na bezpośrednie mocne światło.
Mam substrat ale ma 1,5 roku i już dawno pewnie jest jałowy i jest przykryty sporą wartwą żwirku. Sama roślinka trzyma się pewnie w podłożu ale nie ma dużego systemu korzeniowego, więc wydaje mi się, że roślina pociągnie tylko przy nawożeniu do wody.
Co do nawożenia to ciężko mi coś napisać - jak nawozisz to rośnie, ale dobrze znosi okresowe braki.

Masz wyłącznie rośliny, które rosną wolno, micrantherum jest tutaj najbardziej wymagające i logiczne jest, że to na nim będziesz widział wszystkie błędy.

kretos

matu Gdańsk

07 maja 2014, 10:18 Re: Padające Micranthemum  (#12)  

Granulacja (wielkość) żwirku trochę przeraża. Roślina praktycznie siedzi w wodzie nie podłożu, skąd korzeie mają pobierać składniki.....

matu

Miasto: Gdańsk

07 maja 2014, 21:05 Re: Padające Micranthemum  (#13)  

Skąd to stwierdzenie NIE ZNOSI POTASU? Też ja mam i podaję bardzo dużo potasu.

Miałem K>125mg/l, więc piszę, że nie lubi nadmiaru potasu.

Jeszcze raz pytam, gdzie makro ?

tomeksup

OneBlood Poznań

07 maja 2014, 21:58 Re: Padające Micranthemum  (#14)  

Makro zadnego nie ma, tak jak pisalem, podaje tylko Classica i Carbo, w najblizszym czasie chce się w ogole przerzucić na RO, wiec prawdopodobnie bede musial zupelnie inaczej podejsc do tematu nawożenia.

OneBlood

OneBlood Poznań

16 maja 2014, 16:15 Re: Padające Micranthemum  (#15)  

Witam,
zwiekszylem delikatnie dawkę classica i posadziłem glębiej rosline w drobniejszym żwirku, widać że zaraz jej się zrobiło lepiej bo zaczeła puszczać nowe pędy. Wychodzi na to że dotrwa do nowego podłoża i wtedy dostanie jeszcze większego kopa :) pozdrawiam!

OneBlood

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

IMG_20150616_132152.jpg

Micranthemum Monte Carlo

remic79 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 33905
Witam! Kiedy można spróbować przycinać monte carlo po raz pierwszy? U mnie jest ok dwa tygodnie i rośnie jak na drożdżach. Chyba potrzebuje trochę czasu, żeby się ukorzenić?

Micranthemum Monte Carlo 5 dni po posadzeniu

radoxpbb w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2336
Witam Pięć dni temu posadziłem w nowo założonym baniaczku Micranthemum Monte Carlo. Dzisiaj zauważyłem, że niektóre listki zmieniają kolor, coś się z nimi dzieje. Podłoże mam Dark Soli Oświetlenie G...

Micranthemum Monte Carlo już bieleje na starcie

qqrq w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2226
Od razu powiem że mnie strzela nie powiem co, BO akwarium wystartowało 4 dni temu, podłoże nowiusieńka ADA amazonia, światło 0,3 a po 3 dniach 0,4 W/L w ledach białych,blue,red, co2 bardzo dużo bo ryb...

Jak sadzić Micranthemum umbrosum ?

kamil_waw w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2025
Jak sadzić Micranthemum umbrosum ? Tak samo jak małego heńka ? Podzielić na sadzonki w kostek poprzez pocięcie i sadzić pęseta ? Proszę o pomoc. Dodam że jest to roślina z wanienki 15x10.

Micranthemum umbrosum

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4371
https://roslinyakwariowe.pl/baza/micranthemum_umbrosum/

Statystyki

Ten temat przegląda 108 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570979
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 108 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.